Är solceller verkligen miljövänligt?

Du hör säkert att solceller är miljövänligt och på ett sätt säger det sig självt. Du får energi direkt från solen - för det är vår största och helt naturliga energikälla, men det är mer än så.

barn på en äng i skogen

De två huvudgrunderna

Det finns två nära kopplade återbetalningsformer som gör solceller en grön och miljövänlig investering. Dessa former kan Andreas Bentzen från Otovo berätta mer om.
"Den ena formen handlar om en återbetalningstid för energi. Det vill säga hur länge det tar för solcellerna att återbetala den mängd energi som använts vid produktionen av panelerna själv."

"Den andra formen handlar om återbetalningstiden på koldioxidsutsläpp. Det går naturligtvis åt koldioxid vid produceringen av solcellerna. Men genom all den helt gröna och miljövänliga energi solpanelerna producerar genom åren så betalar du av skulden från produktionen av panelerna till naturen."
en klocka utomhus
en person i en skog med solstrålar

När man köper solceller så får du med energiredovisningscertifikat

Det kan låta lite invecklat, men låt oss förklara detta på ett enkelt sätt.

"Låt oss säga att du köper en bil, så har du så mycket CO2 per kilometer du reser. På samma måtta kan solpaneler ha ett ett certifikat där det deras produktionskapacitet redovisas och hur många kilogram CO2 som panelen genererar tillbaka. Certifikatet redovisar alltså att solpanelerna är miljövänliga genom att visa hur mycket CO2 som blivit av under produktionen av panelerna kontra hur mycket energi som kommer bli producerat av panelerna när de är installerade."

Poängen är alltså, kort sagt, genom att ha solceller så betalar man tillbaka den energi man har brukt för att skapa panelerna. Du ger tillbaka det man har tagit av naturen över tid.

Lägger man samman alla dessa faktorer så ser du att CO2 och energin som har förbrukats vid produktionen av solcellerna betalar tillbaka sig inom loppet av 1-2 år av solcellerna. Efter dessa år har du årtionden år kvar med helt förnybar energi på ditt tak. Och det är definitionen av miljövänligt.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Billig och ren ström över 25 år!

  Solcellerna producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den el du inte använder själv. Välkommen till framtiden!
PersonuppgifterVåra villkorVillkor för solabonnemang

© Otovo AB 2023