Bör jag vänta med solceller till nästa år?

solar panels on roof

Ingen energibaserad vinst i att vänta

Det finns många människor i Sverige som tror att solpaneler enbart är säsongsbetonade. Nu mot hösten träder vi in i de mörkare månaderna på året och det kanske dina tankebanor går mot att vänta med en solcellsinstallation till nästa år, antingen på grund av vädret eller en förhoppning om prisfall.

Då borde du tänka om!

Andreas Bentzen från Otovo kan med enkelhet berätta varför du kan installera dina solpaneler redan nu.

"Vädret är ett onödigt argument när det kommer till att välja ett installationsdatum. Panelerna ska ändå sitta på ditt tak i årtionden och de genererar energi oavsett vad."

"Många tänker att de vill installera paneler i Mars månad för att kunna absorbera den kommande sommarens solstrålar. Men i loppet av 25 år kommer den sommaren inte spela så stor roll. Sommaren du missade första året får du tillbaka sista året till exempel."

I helhet spelar det absolut ingen roll om du installerar solceller på hösten eller våren. Det finns inga energibaserade skäl att vänta. Det enda som kan sätta käppar i hjulet för en installation är en vinter med mycket snöfall.


Kan paneler bli billigare nästa år?

Säsongsfrågan om solceller är alltså inte relevant. Det finns däremot också frågetecken över solcellernas pris och huruvida de kommer falla med åren som går. Detta är inte en anledning för att vänta med solceller heller, säger Andreas.

"Panelpriserna är nu lägre än vad de någonsin varit förr och detta är på grund av att det finns en överkapacitet på marknaden. Marknaden är otroligt tuff och med det blir priserna hårt pressade. Vi är redan på en nivå där det är få solcellstillverkare som tjänar några pengar."

"Detta beror främst på att marknaden rör sig hela tiden och det finns en global konkurrens. Nu införs exempelvis en tulltaxa i USA som gör det betydligt mindre lönsamt för USA att importera paneler från Kina", säger Andreas.

"Dessa saker kan göra att marknaden ändras och därmed priser, men även om panelpriserna kan komma att ändras årligen så är det inte i en stor grad nog för att vara värt att vänta med din solcellsinstallation för."

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål
  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.

 • Beställ och anpassa online
  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 • Solpaneler är installerade på ditt hus
  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 • Få den bästa garantin med Otovo
  Billig och ren ström över 25 år!

  Solcellerna producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den el du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Min sida
Otovo-bloggen
PersonuppgifterVåra villkorLeasingvillkor

© Otovo AB 2023