Enorm potential för solenergi i Sverige

Att vi inte skulle ha tillräckligt med sol i norden för att solpaneler skulle vara lönsamt är en av de största myterna kring egenproducerad solel.

solar panels on roof

Solpaneler är både lönsamt för miljön och sparsamt för plånboken

Solceller är den första tekniken som på allvar gjort det möjligt för en privatperson att på ett lönsamt sätt producera sin egen el. Detta gäller även i Sverige trots de få soltimmarna vi har under vinterhalvåret.

Verkningsgraden av en solpanel ökar faktiskt i kallare temperaturer, vilket gör att panelerna stormtrivs i vårt skandinaviska klimat. Om vi går en vit vinter till mötes så kan även panelerna dra nytta av den reflektion som skapas från snön.

Klimatkrisen är just nu ett av de mest akuta problem vi har i världen och solelen har en väldigt stor betydelse att ersätta fossila bränslen. Det gäller att alla hjälps åt och som Greta Thunberg sa i sitt tal under United Nations Climate Change Conference “Många personer säger att Sverige bara är ett litet land och det inte spelar någon roll vad vi gör. Men jag har lärt mig att man aldrig är för liten för att göra skillnad”.

Därför är solpaneler något du ska investera i, det är både lönsamt för miljön och sparsamt för plånboken.

Med dagens elpriser lönar det sig att hyra solceller.

Vi erbjuder alla soldyrkare leasing av solceller och på så sätt göra det möjligt för alla som äger ett tak att "hyra en del av solen" till en låg och fördelaktig månadskostnad istället för att behöva köpa solcellsanläggningen.

Otovo vill att så många som möjligt i Sverige ska ha möjlighet att producera sin egen solel och därför erbjuder vi marknadens lägsta pris - hittar du en billigare offert så matchar Otovo det priset genom deras prisgaranti. Genom att använda sig av lokala installatörer minskas tex resekostnader och vi ger dig som som kund ett konkurrenskraftigt pris.

En av de största fördelarna med solpaneler är lägre energikostnader från dag ett. I Sverige är återbetalningstiden i snitt på en solcellsanläggning mellan 13-14 år. Större system har i regel kortare återbetalningstid, och mindre system lite längre. Eftersom livslängden på en panel är ca 30 år är det en riskfri, säker investering som framförallt är bra för miljön, vilket är skönt för samvetet!


Se hur mycket du kan spara med solceller

Nordens ledande leverantör av solceller

Vi är en global spelare i solcellsmarknaden och är idag verksamma i Sverige, Norge, Spanien, Frankrike, Polen, Italien och Brasilien. Vi har levererat över 4000 solcellsanläggningar till privatpersoner i Sverige och Norge vilket gör Otovo till en av Nordens ledande leverantörer av solceller för villor och radhus. Självklart håller alla solpaneler och material högsta kvalité och kommer från ledande producenter.


Bli en del av den globala solrevolutionen du också!

Väljer du att installera solpaneler via oss på Otovo så sköter vi allt från början till slut så att man som kund enkelt kan bli en mikroproducent. Installationen utförs av Otovo-certifierade installatörer och när allt är på plats så sköter sig panelerna själva, inget underhåll krävs. Det har med andra ord aldrig varit lättare att producera sin egen el.

Solen är en av de bästa energikällorna vi har på vår jord, det är en oändlig resurs som vi alla kan ta del av.


Så här fungerar det

 1. Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 2. Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 3. Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 4. Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?
Du kan känna dig trygg med att solpanelerna vi erbjuder kommer från de främsta producenterna, har hög kvalitet, bra garantier och är tillverkade med fokus på hållbarhet. Vi kräver dokumentation från producenterna på att kvaliteten är hög och att arbetsvillkoren på fabrikerna är tillfredsställande.
Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?
Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till: (1) Vi bestämmer tid för monteringen med dig. (2) Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har. (3) En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen. (4) Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.
Vad händer med solcellspanelerna när det snöar?
Snön glider lättare av solcellerna än på ett vanligt tak, eftersom ovansidan är av glas. Snön smälter också fortare tack vare solcellernas mörka färg. Vi har koll på snöbelastningen för ditt område och bygger solceller som tål svenskt väder. Därför behöver du inte skotta bort snön.
Solceller blir bättre för varje år. Borde jag vänta?
Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge. En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.
Är det lönsamt med solpaneler?
Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.
Hur fungerar sollånet?
Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Se hur mycket du kan spara med solceller

Min sida
Frågor och svar
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021