Vad är återbetalningstiden för solceller?

Vi förklarar återbetalning och ekonomisk vinst för dig som funderar på att installera

solar panels on roof

De säger att det blir lägre energikostnader med solceller - men hur?

Solenergin minskar dina elkostnader. Hur stor del av av din elräkning som minskar skiljer sig från månad till månad. Det beror helt på vädret och hur mycket solen skiner. Vissa månader kan du praktiskt taget täcka hela ditt energibehov och samtidigt sälja allt elöverskott du inte använder. Medans på andra månader så sparar du en del kWh på elräkningen. Solcellerna är byggda för att hålla i decennier och med solpaneler kan du stadigt tjäna spara pengar i flera år - samtidigt som du gör en insats för miljön.

Från och med den 1 Januari 2017 trädde plusskundsystemet i kraft. Detta innebär att du med solceller kan skicka tillbaka din överskottsel tillbaka till ditt elbolag och ut på nätet och bli betald för det. Detta görs med hjälp av en digital elmätare som installeras i samband med solcellerna. Den beräknar summan av din produktion och förbrukning timme för timme och producerar du mer el än vad du behöver så säljer du den elen. Du väljer själv vilket elbolag du vill sälja ditt överskott till, men vi rekommenderar givetvis vårt egna elavtal - Otovo El.

Det kan verka svårt att ta reda på om solceller är lönsamt att sätta på ditt tak och hur lång återbetalningstiden skulle vara. En exakt beräkning är svår, men vi har skapat ett system som gör det möjligt att enkelt ta reda på dina förutsättningar.Hur stor effekt kan jag få med solceller på mitt tak?

För att kunna räkna ut hur mycket ström din solcellsanläggning kommer producera på ett år så måste vi ta hänsyn till förutsättningarna på ditt tak. VI räknar ut detta genom följande faktorer:

 • Solinstrålningen i området ditt hus ligger i

 • Höjden, rikningen och lutningen av ditt hus

 • Strömutsläpp från växelriktare och kablar

 • En uppskattad årlig minskad effekt med 0.5% över 30 års tid

Med hjälp av denna information och beroende på hur många solpaneler du har på taket, kan vi uppskatta hur många kWh solceller kan producera på ditt tak.

Årlig produktion = (Installerad effekt) x (takhöjd och takriktning) x (solinstrålning) x (strømutsläpp) x (minskad effekt)

Baserat på det faktum att du har 25 premium paneler på taket och förutsatt att du har 30 graders lutning på taket not söder i Stockholmsområdet. Kommer den beräknade strömproduktionen att bli: 7250 x 1,00 x 1000 x 0.9 x 0.9 = 5872 kWh per år.

Hur räknar man ut återbetalningstiden?

Många vill ha konkreta siffror för att fatta beslutet om avkastningen är tillräckligt bra för att investera i ett solsystem. Vi har därför en beräkning du kan basera på.

Snittpriset på köpel år 2017 låg på ca 1.48 kr per kWh. De flesta elbolag idag köper din överskottsel för närmare 1 kr/kWh och dessutom har du rätt till en skattereduktion på 60 öre/kWh, totalt blir det 1,60 kr. Köpt och såld el är därför ungefär densamma, ca 1.54 kr/kWh.

Om du räknar med den årliga produktion som vi beräknat kan vi multiplicera produktionen med kostnaden för en kWh för att få fram din årliga besparing: 5872 x 1,5 = 8 809 kr.

Om vi sedan antar att din solcellsinstallation med 25 paneler kostar 80 500 kr, så delar vi installationskostnaden (80 500 kr) med den årliga besparingen (8 809 kr)

80 500/ 8 809 = 8.5 år.

En solcellsanläggning beräknas ha en livslängd på mellan 30-40 år i Sverige. Det innebär att efter ca 9 år så har du gratis miljövänlig solel som produceras på ditt tak i ytterligare 20-30 år framöver!

Solceller är en investering för både din plånbok och miljön, beställer du idag så får du din anläggning installerad inom 4-8 veckor!

Gör vår enkla solcellskalkyl på 2 minuter och skriv in adress i adressfältet nedan för se hur mycket pengar du kan spara med solceller på taket! 🌞

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål
  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 • Beställ och anpassa online
  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 • Solpaneler är installerade på ditt hus
  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 • Få den bästa garantin med Otovo
  Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Min sida
Otovo-bloggen
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021