Bör jag vänta med solceller till nästa år?

solar panels on roof

Ingen energibaserad vinst i att vänta

Det finns många människor i Sverige som tror att solpaneler enbart är säsongsbetonade. Nu mot hösten träder vi in i de mörkare månaderna på året och det kanske dina tankebanor går mot att vänta med en solcellsinstallation till nästa år, antingen på grund av vädret eller en förhoppning om prisfall.

Då borde du tänka om!

Andreas Bentzen från Otovo kan med enkelhet berätta varför du kan installera dina solpaneler redan nu.

"Vädret är ett onödigt argument när det kommer till att välja ett installationsdatum. Panelerna ska ändå sitta på ditt tak i årtionden och de genererar energi oavsett vad."

"Många tänker att de vill installera paneler i Mars månad för att kunna absorbera den kommande sommarens solstrålar. Men i loppet av 25 år kommer den sommaren inte spela så stor roll. Sommaren du missade första året får du tillbaka sista året till exempel."

I helhet spelar det absolut ingen roll om du installerar solceller på hösten eller våren. Det finns inga energibaserade skäl att vänta. Det enda som kan sätta käppar i hjulet för en installation är en vinter med mycket snöfall.


Kan paneler bli billigare nästa år?

Säsongsfrågan om solceller är alltså inte relevant. Det finns däremot också frågetecken över solcellernas pris och huruvida de kommer falla med åren som går. Detta är inte en anledning för att vänta med solceller heller, säger Andreas.

"Panelpriserna är nu lägre än vad de någonsin varit förr och detta är på grund av att det finns en överkapacitet på marknaden. Marknaden är otroligt tuff och med det blir priserna hårt pressade. Vi är redan på en nivå där det är få solcellstillverkare som tjänar några pengar."

"Detta beror främst på att marknaden rör sig hela tiden och det finns en global konkurrens. Nu införs exempelvis en tulltaxa i USA som gör det betydligt mindre lönsamt för USA att importera paneler från Kina", säger Andreas.

"Dessa saker kan göra att marknaden ändras och därmed priser, men även om panelpriserna kan komma att ändras årligen så är det inte i en stor grad nog för att vara värt att vänta med din solcellsinstallation för."

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 1. Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 2. Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 3. Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 4. Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?
Du kan känna dig trygg med att solpanelerna vi erbjuder kommer från de främsta producenterna, har hög kvalitet, bra garantier och är tillverkade med fokus på hållbarhet. Vi kräver dokumentation från producenterna på att kvaliteten är hög och att arbetsvillkoren på fabrikerna är tillfredsställande.
Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?
Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till: (1) Vi bestämmer tid för monteringen med dig. (2) Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har. (3) En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen. (4) Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.
Vad händer med solcellspanelerna när det snöar?
Snön glider lättare av solcellerna än på ett vanligt tak, eftersom ovansidan är av glas. Snön smälter också fortare tack vare solcellernas mörka färg. Vi har koll på snöbelastningen för ditt område och bygger solceller som tål svenskt väder. Därför behöver du inte skotta bort snön.
Solceller blir bättre för varje år. Borde jag vänta?
Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge. En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.
Är det lönsamt med solpaneler?
Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.
Hur fungerar sollånet?
Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Min sida
Frågor och svar
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021