Cruiser på egenproducerad ström

Musikern Terje Norum driver sina elbilar på egenproducerad solel från sina solpaneler.

solar panels on roof

En god kombination

Det är rätt vanligt att solcellsägare antingen har eller införskaffar elbil, det är nämligen en oslagbar kombination. Solcellerna producerar grön miljövänlig energi som bilen drivs på vilket kan göra dig helt självförsörjande.

I Europa är det vanligast att först investera i solceller och sedan införskaffa sig en elbil efteråt. Men i Norge är det tvärtom. Norrmännen kör elbil men är sena med att skaffa egenproducerad ström för att försörja den med.


Terje är en av dem.

– Elbilen kom först, vi kör en Tesla och en Nissan Leaf.

Terje berättar att han alltid varit intresserad av nya former av teknik och att han var väldigt snabb till att byta till laddningsbara bilar. När han dessutom också fick sina solceller installerade av Otovo så kunde han äntligen testa hur det var och cruisa runt i hans bilar utan dåligt samvete.

– Kombinationen av elbilar och solceller är väldigt tuff, Det är lite coolt att säga att man kör på egenproducerad miljövänlig el, säger Terje med ett stort leende.

Inspirerad av USA

Terje har varit intresserad av ny teknik och förnybara energikällor så länge han kan komma ihåg, och har i synnerhet följt den amerikanska utvecklingen inom solenergi.

– Jag har haft en bra koll på Solar City i USA. När Otovo lanserade deras modell så tyckte jag att de liknade dem och deras plattform! Jag blev väldigt intresserad och bestämde mig för att ta kontakt med Otovo strax efteråt.

Terje blev därför snabbt en kund hos Otovo och fick solceller installerade på både hans eget hus, och huset han för närvarande lånar ut.

– Jag ville stödja Otovo och hållbar förnybar energi som konsument. Det är spännande att bidra till att skapa en miljövänligare värld.

Terjes hus producerar 3 respektive 4 kWh, och de producerar nog med ström för att Terje ska kunna ladda sina bilar nätt och jämnt.

– Det är ett mycket utarbetat system, säger han.

Han berättar även att hans anläggningar tillsammans producerar mer kraft än vad de kan spendera på körningen, och då är det fint med att ha Otovo som elbolag som i sin tur köper hans elöverskott som han inte använder.

En investering i fremtiden

Terje är väldigt säker på att solenergi är framtidens energikälla.

– Hur vi använder energi idag är baserat på gammal teknologi och infrastruktur. Vi har mer än tillräckligt med energi att ta hand om, det handlar bara om ett tekniskt skifte.

Han tror och hoppas att det kommer vara en självklarhet att köra elbilar laddade med egenproducerad energi.

– Det som är så extra bra med solceller är att du inte lägger beslag på någon annan areal än din egen, man utnyttjar bara det som redan existerar.

Solceller är en investering för både din plånbok och miljön, beställer du idag så får du din anläggning installerad inom 4-8 veckor!

Gör vår enkla solcellskalkyl på 2 minuter och skriv in adress i adressfältet nedan för se hur mycket pengar du kan spara med solceller på taket! 🌞

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 1. Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 2. Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 3. Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 4. Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?
Du kan känna dig trygg med att solpanelerna vi erbjuder kommer från de främsta producenterna, har hög kvalitet, bra garantier och är tillverkade med fokus på hållbarhet. Vi kräver dokumentation från producenterna på att kvaliteten är hög och att arbetsvillkoren på fabrikerna är tillfredsställande.
Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?
Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till: (1) Vi bestämmer tid för monteringen med dig. (2) Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har. (3) En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen. (4) Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.
Vad händer med solcellspanelerna när det snöar?
Snön glider lättare av solcellerna än på ett vanligt tak, eftersom ovansidan är av glas. Snön smälter också fortare tack vare solcellernas mörka färg. Vi har koll på snöbelastningen för ditt område och bygger solceller som tål svenskt väder. Därför behöver du inte skotta bort snön.
Solceller blir bättre för varje år. Borde jag vänta?
Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge. En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.
Är det lönsamt med solpaneler?
Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.
Hur fungerar sollånet?
Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Min sida
Frågor och svar
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021