solar panels on roof

Europa älskar solceller

Solenergi är en big deal i Europa.

En av Otovos grundare, Andreas Thorseim, berättar om utvecklingen av solceller i EU

- I Europa är det främst ett land som sticker ut och det är Tyskland. För tio år sedan började tyskarna med "energiwende" som de kallar det. De ville bli av med kol och kärnkraft och öppnade därför upp marknaden för ny och grönare teknik. Därför började Tyskland tillhandahålla mycket gynsamma stödsystem till både tyska konsumenter som köpte solpaneler, och tyska företag som installerar solceller. Detta kickstartade efterfrågan på solpaneler enormt i landet och marknaden exploderade uppåt, säger Andreas.


På den tiden för 10 år sedan så var inte intresset av solpaneler så stort i Europa. Energiwende kan därför räknas som en av anledningarna till att den moderna utvecklingen av solcellsindustrin förstärktes - som i sin tur har gjort att solceller snabbt blivit mycket billigare.

Eftersom Tyskland stöttade sina konsumenter så har de också hjälpt konsumenter i andra europeiska länder genom att pusha priset på solpanelerna nedåt. De satte snöbollen i rullning och har gjort solceller till en populär energiform inom Europa.

Vanligt i hela Europa

– De länderna med mest soltimmar, dyrast elpriser och högst ostabil strömförsörjning har varit snabbast på att investera i solceller eftersom de har tjänat så mycket på det. Men eftersom panelerna har blivit billigare har man kunnat expandera till mer marginella länder där det finns mindre sol och där elpriserna är relativt låga redan. Här finns det däremot också mycket pengar att spara med solceller, säger Andreas.

Därför är solcellsinstallationer vanligt runt om i hela Europa. I södra delarna av Europa är det vanligt med stora solcellskraftverk, medans i norr är det vanligare att solcellerna sitter på konsumenternas tak. Det beror på vad länderna har uppmuntrat politiskt!


Sverige överraskar

– I Norge ligger solcellerna till mestadels på tak, kommersiella byggnader är störst, därefter kommer privata hem. Vi har faktiskt en solpark som ligger i Lillestrøm, men det är inte så vanligt här, säger Andreas.

Tittar man på absoluta siffror om vilka länder i Europa som växer mest i solkraft så är Tyskland fortfarande nummer ett - men det är långt ifrån avgjort.

– Tyskarna har fortfarande inte så många solpaneler installerade på privata hushåll. Danskarna har till exempel dubbelt så många solceller installerade på deras privata tak än vad tyskarna har. Därför tror jag att vi fortfarande kan förvänta oss en stor expansion i solceller i Tyskland, säger Andreas.

Efter Tyskland så tar Frankrike andraplatsen och sedan Turkiet tredjeplatsen. Efter dessa ligger Spanien, Nederländerna, Ukraina, Polen och Storbritannien. Vi i Norden ligger fortfarande långt ner på listan.


Men Sverige växer snabbt, och det är nästan endast på privata tak.

– Sverige har mycket bra solförhållanden, överraskande bra för att ligga så långt norrut. Dessutom har landet bra stödsystem som gör det möjligt för privatpersoner att införskaffa solpaneler, säger Andreas.

– I Danmark finns ca 100 000 villor med solceller installerade på taken, i Sverige är det ca 20 000. Med dessa siffror kan vi konstatera att det är en rätt stor skillnad mellan länderna i Norden. Danmark leder, men där står tillväxten relativt still efter att deras stödsystem försvann.

– Nästa år kommer det förväntas det bli ca 1 000 nya solcellsinstallationer i Norge, medans i Sverige beräknas det hamna mellan 10 - 20 000 nya. Solcellsmarknaden i Sverige beräknas växa enormt med de kommande åren.


Andreas tror självklart att Europa kommer att fortsätta växa inom solenergi.

– Problemet som nu uppstår i några av de länder där det är mest fördelaktigt med solceller är att staten har börjat att beskatta solceller på grund av att elbolagen förlorar pengar på det.


Men Andreas tror att folk inte bör underskatta hur pass mycket solenergi som kommer komma med åren till Europa.

– Regler som bromsat ner eller som i dagsläget förhindrar tillväxten av solpaneler kommer inte vara tillåtna av EU inom snar framtid, och alla sådana system måste försvinna senast 2020. Efter det kommer solpaneler ha en rejäl uppsving!

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 1. Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 2. Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 3. Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 4. Billig och ren ström till 2045!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?
Du kan känna dig trygg med att solpanelerna vi erbjuder kommer från de främsta producenterna, har hög kvalitet, bra garantier och är tillverkade med fokus på hållbarhet. Vi kräver dokumentation från producenterna på att kvaliteten är hög och att arbetsvillkoren på fabrikerna är tillfredsställande.
Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?
Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till: (1) Vi bestämmer tid för monteringen med dig. (2) Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har. (3) En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen. (4) Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.
Vad händer med solcellspanelerna när det snöar?
Snön glider lättare av solcellerna än på ett vanligt tak, eftersom ovansidan är av glas. Snön smälter också fortare tack vare solcellernas mörka färg. Vi har koll på snöbelastningen för ditt område och bygger solceller som tål svenskt väder. Därför behöver du inte skotta bort snön.
Solceller blir bättre för varje år. Borde jag vänta?
Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge. En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.
Är det lönsamt med solpaneler?
Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.
Hur fungerar sollånet?
Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.