Solceller Nacka - hitta en montör

Kundintervju med Pontus Falkman från Saltsjö-boo i Nacka kommun.
pontus framför sin solcellsinstallation

I vårt nya avsnitt av "Otovo on tour" åkte vi ut till Nacka och intervjuade Pontus Falkman som har skaffat solceller genom Otovo.

Solceller blir allt vanligare i Sverige och många ser solenergi som ett sätt att bidra till en bättre miljö samtidigt som man gör en ekonomiskt lönsam investering.


Pontus har idag 36 premiumpaneler installerade genom Otovo och tillsammans så utgör de en styrka på 10 620 Wp. Anläggningen kostade 109 794 kr efter solinvesteringsstödet på 30% (idag ersatt av gröna avdraget) av totalbeloppet dragits av och investeringen beräknas vara återbetald inom 8 år.
fågelvy över installationen
pontus framför sitt hus

Intervju med Pontus om hans solcellsanläggning

Berätta lite om dig själv?
Jag heter Pontus Falkman och bor här i Nacka med min hustru, våra 3 söner och vår lilla pudel. Jag driver ett eget företag inom AV branschen dvs ljud, ljus och bild. Vi sysslar med försäljning, uthyrning, installation och projekt. Jag har jobbat inom denna bransch under hela mitt liv och det har involverat väldigt mycket teknik, och jag gillar teknik! Så när det dyker upp saker som är teknik så vill jag gärna hoppa på det, säger Pontus och pekar glatt mot sina solpaneler.

Vad fick er att skaffa solceller?
Det här med solpaneler har jag grejat lite tidigare med själv då jag håller på med scouter också. Då när vi exempelvis har varit på läger och vi inte haft tillgång till ström så har jag tidigare tagit tillfället i akt och byggt en liten solcellsmojäng som man exempelvis kan ladda sina mobiltelefoner igenom. Detta fick mig att titta närmare på möjligheten av att självmant installera solceller på mitt tak så jag började gå på infomöten och seminarier om solceller samtidigt som jag tittade runt på paneler från Kina exempelvis. Detta blev snabbt ett växande intresse och jag var i full gång till att sätta bollen i rullning tills ert erbjudande plötsligt dök upp på Facebook. När jag sedan började räkna på det och jämförde så tyckte jag det var väldigt kostnadseffektivt och bra och slog till! Jag tänkte helt enkelt att jag inte alltid behöver göra sakerna själv, svarade Pontus med ett brett leende.
Tog du in offerter från andra företag innan du valde oss?
Ja, jag begärde erbjudande från 6-7 st andra företag och fick offerter åtminstone från 4 av dem. Och det visade sig att ni var billigare än dem på min installation.

Vad fick du för intryck av Otovo efter du var i kontakt med oss?
Jag fick ett väldigt bra intryck. Ni hade snabba och konkreta svar på mina frågor vilket jag uppskattar. Jag tyckte om tydligheten i offert givandet och framför allt jag som är tekniskt intresserad då kan ställa frågor och få adekvata svar. Det är sånt som jag värdesätter och förutom priset så var det sådana saker som gjorde att jag valde er. Jag ville ha en leverantör som jag kunde lita på.

Vad säger familjen om solcellsinvesteringen?
Det är ju en investering och ganska mycket pengar som ska ut så att man köper inte solcellerna utan att prata med hustrun om det, men hon tyckte också det var en bra idé. Vi känner att det ligger i tiden, den lilla droppen vi kan göra för miljön är viktig och gör alla såhär så gör vi någon form utav förändring. Barnen hade däremot inte några större åsikter angående solpanelerna, hunden hade ingen åsikt alls!


monterade solpaneler på huset
pontus med sin hund
Hur följer du din produktion?
Det finns en app till det och den följer jag ständigt. Jag som är väldigt vetgirig och är väldigt nyfiken på det mesta har alltid önskat mig nationalencyklopedin i fickformat och nu har jag det! Här kan jag få full översikt och se hur exakt hur mycket jag producerar, förbrukar och säljer av min solel.

Sveriges marknad för solceller har fått ett drastiskt uppsving det senaste året. Men det är rätt sent jämfört med vårt grannland Danmark till exempel, vad tror du det beror på?
Jag tror det i första hand är okunskap hos befolkning och att det ligger en del märkliga politiska beslut bakom som gjorde att folk bromsade med att införskaffa solceller i Sverige. Det fanns ambition och intresse växte förr men sen började det pratas om begränsningar, skatter och dylikt som fick många att plötsligt tänka om. Detta har gjort att det idag figurerar en hel del myter när det kommer till skatter osv som jag tror gjort folk omotiverade av att titta närmare. Förutom det tycker jag personligen att folk ser så mycket problem istället för möjligheter. Men med dagens förutsättningar så har det blivit en boom minsann för man ser några hus häromkring som börjar få upp paneler på taket, vi var faktiskt en av de första här i området!

Tror du att solpaneler har höjt värdet på ditt hus?
Det är klart att i det läget som vi befinner oss i och med alla de tankarna på miljön som finns så är det självklart att solpaneler höjer värdet på ditt hus. Jag skulle se det som en jättepositiv sak om jag flyttar till ett hus som redan har en solcellsanläggning installerad. Får då vet jag att då drar jag mitt strå till stacken!

Solceller är en investering för både din plånbok och miljön, beställer du idag så får du din anläggning installerad inom 4-8 veckor!
Gör vår enkla solcellskalkyl på 2 minuter och skriv in adress i adressfältet nedan för se hur mycket pengar du kan spara med solceller på taket! 🌞

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.