Solceller i Saltsjö Boo, Nacka

Kundintervju med Pontus Falkman.

solar panels on roof

I vårt nya avsnitt av "Otovo on tour" åkte vi ut till Nacka och intervjuade Pontus Falkman som har skaffat solceller genom Otovo.

Solceller blir allt vanligare i Sverige och många ser solenergi som ett sätt att bidra till en bättre miljö samtidigt som man gör en ekonomiskt lönsam investering.


Pontus har idag 36 premiumpaneler installerade genom Otovo och tillsammans så utgör de en styrka på 10 620 Wp. Anläggningen kostade 109 794 kr efter solinvesterings stödet på 30% av totalbeloppet dragits av och investeringen beräknas vara återbetald inom 8 år.

Intervju med Pontus om hans solcellsanläggning

Berätta lite om dig själv?
Jag heter Pontus Falkman och bor här i Nacka med min hustru, våra 3 söner och vår lilla pudel. Jag driver ett eget företag inom AV branschen dvs ljud, ljus och bild. Vi sysslar med försäljning, uthyrning, installation och projekt. Jag har jobbat inom denna bransch under hela mitt liv och det har involverat väldigt mycket teknik, och jag gillar teknik! Så när det dyker upp saker som är teknik så vill jag gärna hoppa på det, säger Pontus och pekar glatt mot sina solpaneler.

Vad fick er att skaffa solceller?
Det här med solpaneler har jag grejat lite tidigare med själv då jag håller på med scouter också. Då när vi exempelvis har varit på läger och vi inte haft tillgång till ström så har jag tidigare tagit tillfället i akt och byggt en liten solcellsmojäng som man exempelvis kan ladda sina mobiltelefoner igenom. Detta fick mig att titta närmare på möjligheten av att självmant installera solceller på mitt tak så jag började gå på infomöten och seminarier om solceller samtidigt som jag tittade runt på paneler från Kina exempelvis. Detta blev snabbt ett växande intresse och jag var i full gång till att sätta bollen i rullning tills ert erbjudande plötsligt dök upp på Facebook. När jag sedan började räkna på det och jämförde så tyckte jag det var väldigt kostnadseffektivt och bra och slog till! Jag tänkte helt enkelt att jag inte alltid behöver göra sakerna själv, svarade Pontus med ett brett leende.

Tog du in offerter från andra företag innan du valde oss?
Ja, jag begärde erbjudande från 6-7 st andra företag och fick offerter åtminstone från 4 av dem. Och det visade sig att ni var billigare än dem på min installation.

Vad fick du för intryck av Otovo efter du var i kontakt med oss?
Jag fick ett väldigt bra intryck. Ni hade snabba och konkreta svar på mina frågor vilket jag uppskattar. Jag tyckte om tydligheten i offert givandet och framför allt jag som är tekniskt intresserad då kan ställa frågor och få adekvata svar. Det är sånt som jag värdesätter och förutom priset så var det sådana saker som gjorde att jag valde er. Jag ville ha en leverantör som jag kunde lita på.

Vad säger familjen om solcellsinvesteringen?
Det är ju en investering och ganska mycket pengar som ska ut så att man köper inte solcellerna utan att prata med hustrun om det, men hon tyckte också det var en bra idé. Vi känner att det ligger i tiden, den lilla droppen vi kan göra för miljön är viktig och gör alla såhär så gör vi någon form utav förändring. Barnen hade däremot inte några större åsikter angående solpanelerna, hunden hade ingen åsikt alls!


Hur följer du din produktion?
Det finns en app till det och den följer jag ständigt. Jag som är väldigt vetgirig och är väldigt nyfiken på det mesta har alltid önskat mig nationalencyklopedin i fickformat och nu har jag det! Här kan jag få full översikt och se hur exakt hur mycket jag producerar, förbrukar och säljer av min solel.

Sveriges marknad för solceller har fått ett drastiskt uppsving det senaste året. Men det är rätt sent jämfört med vårt grannland Danmark till exempel, vad tror du det beror på?
Jag tror det i första hand är okunskap hos befolkning och att det ligger en del märkliga politiska beslut bakom som gjorde att folk bromsade med att införskaffa solceller i Sverige. Det fanns ambition och intresse växte förr men sen började det pratas om begränsningar, skatter och dylikt som fick många att plötsligt tänka om. Detta har gjort att det idag figurerar en hel del myter när det kommer till skatter osv som jag tror gjort folk omotiverade av att titta närmare. Förutom det tycker jag personligen att folk ser så mycket problem istället för möjligheter. Men med dagens förutsättningar så har det blivit en boom minsann för man ser några hus häromkring som börjar få upp paneler på taket, vi var faktiskt en av de första här i området!

Tror du att solpaneler har höjt värdet på ditt hus?
Det är klart att i det läget som vi befinner oss i och med alla de tankarna på miljön som finns så är det självklart att solpaneler höjer värdet på ditt hus. Jag skulle se det som en jättepositiv sak om jag flyttar till ett hus som redan har en solcellsanläggning installerad. Får då vet jag att då drar jag mitt strå till stacken!

Solceller är en investering för både din plånbok och miljön, beställer du idag så får du din anläggning installerad inom 4-8 veckor!

Gör vår enkla solcellskalkyl på 2 minuter och skriv in adress i adressfältet nedan för se hur mycket pengar du kan spara med solceller på taket! 🌞

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål
  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 • Beställ och anpassa online
  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 • Solpaneler är installerade på ditt hus
  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 • Få den bästa garantin med Otovo
  Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?

Våra solcellspaneler är tillverkade av kisel. Vi har tre typer av paneler: Standard, Premium och Performance. Skillnaden mellan dessa är i effekt, estetik och pris.

Standardpanelerna med en effekt på 360Wp, har svart look och ger det lägsta priset för energin producerat av solcellsangläggningen.

Premiumpanelerna har en effekt på 390Wp och en attraktiv svart look. Premium ger den bästa balansen mellan prestanda, estetik och pris.

Performancepaneler har hela 400Wp och är de bästa panelerna som finns tillgängliga på marknaden. Performance har en övergripande svart look och passar de som helt enkelt vill ha det bästa. Performance ger dig 15% mer effekt jämfört med Standard.

Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?

Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till:

 1. Vi bestämmer tid för monteringen med dig.

 2. Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har.

 3. En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen.

 4. Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.

Hur gör jag med snön?

Vi är inte så bekymrade för snö på solcellspanelerna. Panelerna är tillverkade av glas och halare än vanligt taktegel. Den snö som lägger sig på taket under vintern, kommer därför glida av när det blir lite varmare väder. Den allra första snön som faller tidigt på vintern kommer att smälta och rinna av, eftersom panelerna är varmare än omgivningen .

I januari och februari kan det hända att snön lägger sig på panelerna. Då är det lite sol i Sverige, så du förlorar inte så mycket solel i alla fall. Om det blir mycket snö på taket, kan du borsta bort den med en specialkvast. Men det är egentligen inte nödvändigt, eftersom solen snabbt smälter snön och ordnar med det själv. Vi uppmanar dig framför allt att undvika att gå på taket, för att förhindra skador. Låt i stället snön ligga kvar så länge det går. Snön kommer i vilket fall inte göra någon skillnad på din årsproduktion (möjligen 1-2 procent vid enorma snömängder).

Det är bra att snön inte kommer under den tid på året när solen har störst värde för oss med solcellsanläggningar. Vi förlorar inte mycket produktivitet på grund av snön, tack vare att panelerna har svarta eller blå glasskivor som är vända mot söder.

Lönar det sig att vänta några år med solceller?

Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge.

En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.

Är det lönsamt med solpaneler?

Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.

Hur fungerar sollånet?

Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Så funkar solcellerna

En solcell omvandlar solenergi direkt till elektrisk energi, med hjälp av en fotovoltaisk effekt.

Fotovoltaisk effekt är en egenskap hos vissa ämnen (till exempel kisel) som gör att de skapar elektrisk energi när de träffas av solljus. Energin i solljuset (fotonerna) "slår loss" elektronerna, så att de kan flöda genom en kabel. På så sätt blir det el.

Det kallas fotovoltaisk effekt eftersom det skapas en spänning (som mäts i volt) mellan två lager av kisel som tillförs varsitt ämne: fosfor i det ena lagret och bor i det andra.

Den elektriska energin kan användas direkt i en elektrisk apparat, lagras i batterier eller transporteras till konsumenterna via elnätet.

För att få en praktiskt användbar effekt från solcellerna, är det vanligt att seriekoppla dem i en solcellspanel så att spänningen anpassas till en likströmsanläggning på 12 volt.

Läs mer om olika typer av solceller, växelriktare och optimerare här

Vad gör jag om jag måste byta tak?

Om du behöver byta tak inom ett eller två år, är det bra att få det gjort innan du installerar solceller på taket. Om det dröjer längre, kan du lika gärna vänta. För även om du har solceller på taket, går det bra att byta tak. Takläggarna tar ner dina paneler innan de börjar och sätter tillbaka dem efteråt. Det tar inte lång tid.

Min sida
Otovo-bloggen
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2022