Solceller

Vad är solceller och hur fungerar de?

hus med monterade solpaneler

Vad är solceller?

En solcell - eller fotovoltaisk cell - består av halvledare som fungerar som dioder. När solen lyser på cellerna så uppstår en elektrisk ström.
Solcellerna seriekopplas samman till vad vi kallar för solpaneler. Man delar upp solceller i två olika typer - kristallina solceller och tunnfilmssolceller. De kristallina solcellerna är de som man vanligen sätter upp på sitt tak och som vi på Otovo arbetar med. Dessa kan i sin tur delas upp i två typer - monokristallina och polykristallina celler. De monokristallina solcellerna är de som vi kallar för premiumpaneler och som vi säljer allra mest av i Sverige. I Norge är det däremot vanligare att vi installerar så kallader standardpaneler med polykristallina solceller.

Hur länge har solceller funnits?

Solceller har funnits i nästan 70 år och användes till en början för att förse satelliter med elektricitet, men används sedan cirka 40 år tillbaka här nere på jorden.

Hur mycket solceller finns installerat i Sverige?

Sverige hade under 2017 en installerad effekt av solceller på cirka 0,3 gigawatt, jämfört med Kina som hade en installerad effekt på 131 gigawatt. Men solcellsmarknaden är på stark frammarsch i Sverige, och växte under 2018 med cirka 100%. Tillväxten spås fortsätta i ännu högre takt under 2019.

Om Otovo

Otovo installerar solceller på villor och radhus i Sverige. Vi tillhandahåller nyckelfärdiga solcellspaket och med hjälp av våra lokala installatörer runtom i Sverige står vi för hela processen och installationen - från att du testar ditt tak på vår sajt till att solcellerna sitter på taket och producerar el.
Om du är intresserad av solceller rekommenderar vi att du börjar med att testa ditt tak i adressfältet här nedanför. Välkommen!
PersonuppgifterVåra villkorVillkor för solabonnemang

© Otovo AB 2023