Solcellsstödet 2019

Du kan få stöd för 20% av kostnaden för din solcellsanläggning

solar panels on roof

Testa ditt tak för solceller i adressfältet:

Se hur mycket du kan spara med solceller

Ny budget för solcellsstödet - ökar med 300 miljoner

Äntligen har regeringen tagit ett beslut om investeringsstödet för solceller under 2019. Det totala anslaget landar på 736 miljoner kronor, och stödnivån för varje godkänd anläggning hamnar på 20%.


Stödet räcker 15000-20000 nya anläggningar

Under 2018 anslöts hela 10188 solcellsanläggningar i Sverige, och för många av dessa anläggningar ansöktes det om solcellsstöd. Cirka 12500 ansökningar som inkom under 2018 kunde enligt Energimyndigheten inte finansieras med 2018 års budget.

Om vi räknar med att en genomsnittlig solcellsanläggning kostar 100,000 kronor så blir det genomsnittliga stödet per anläggning 20,000 kronor vid en stödnivå på 20%. Genom att dela den totala budgeten på 736 miljoner kronor med detta belopp får vi fram att stödet räcker till totalt 36,800 anläggningar. Det gör att stödet räcker till drygt 20,000 anläggningar utöver de som redan står i kö, med viss felmarginal inräknad.


Beslutsdatum avgör stödnivå

Tidigare var det ansökningsdatumet som avgjorde vilken stödnivå man skulle få, men nu gäller istället datumet för när beslutet om dina ansökan togs. Detta innebär att de som får stödet godkänt innan de nya reglerna börjar gälla den 1 maj, hamnar på den gamla stödnivån på 30%. Blir din ansökan godkänd efter den maj landar ditt stöd på 20% av anläggningens kostnad.


Tidig ansökan ökar chansen för stöd

Även om budgeten ser ut att vara väl tilltagen så väntas marknaden för solceller att växa rekordartat även under 2019. Desto tidigare du beställer din anläggning, desto tidigare får du din ansökan behandlad och godkänd.


Testa ditt tak för solceller här

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 1. Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 2. Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 3. Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 4. Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?
Du kan känna dig trygg med att solpanelerna vi erbjuder kommer från de främsta producenterna, har hög kvalitet, bra garantier och är tillverkade med fokus på hållbarhet. Vi kräver dokumentation från producenterna på att kvaliteten är hög och att arbetsvillkoren på fabrikerna är tillfredsställande.
Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?
Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till: (1) Vi bestämmer tid för monteringen med dig. (2) Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har. (3) En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen. (4) Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.
Vad händer med solcellspanelerna när det snöar?
Snön glider lättare av solcellerna än på ett vanligt tak, eftersom ovansidan är av glas. Snön smälter också fortare tack vare solcellernas mörka färg. Vi har koll på snöbelastningen för ditt område och bygger solceller som tål svenskt väder. Därför behöver du inte skotta bort snön.
Solceller blir bättre för varje år. Borde jag vänta?
Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge. En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.
Är det lönsamt med solpaneler?
Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.
Hur fungerar sollånet?
Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Min sida
Frågor och svar
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021