Spara pengar med solceller, öka värdet på din bostad och spara miljön

Solceller blir en allt vanligare syn på svenska hustak och de senaste åren har vi sett en stor utveckling i solcellsanläggningar. Fyra av fem svenskar vill installera solceller hemma. Solceller är inte bara investering både för dig och för miljön – det höjer dessutom värdet på huset.

solar panels on roof

Fördelarna med solceller är många och hus med solceller säljs snabbare på bostadsmarknaden.

En husägare kan sänka sin driftskostnad på elen med omkring 5 000 kronor per år för en villa. I Sverige är återbetalningstiden i snitt på en solcellsanläggning mellan 13-14 år, och livslängden på en panel är hela 30 år. Solpaneler är därför en riskfri investering som både ökar ditt värde på huset och är sparsamt för plånboken.

Förutom att den förnybara energin är bättre för miljön sparar man pengar genom att köpa mindre el samt sälja tillbaka överskottselen till elnätet. Det finns också en annan aspekt, det är att solceller höjer värdet på ditt hus. Hus med en solcellsanläggning på taket ökar i värde, i snitt med hela 14 procent.

Det finns ingen anledning att vänta med solceller

Det finns många som tror att solpaneler enbart är säsongsbetonade. Nu träder vi in i de mörkare månaderna och då går tankarna mot att vänta med en solcellsinstallation till nästa år, antingen på grund av vädret eller en förhoppning om prisfall.

Många tänker att de vill installera paneler i mars månad för att kunna absorbera den kommande sommarens solstrålar. Men i loppet av 25 år kommer den sommaren inte spela så stor roll. Sommaren du missade första året får du tillbaka sista året till exempel.

Se hur mycket du kan spara med solceller

Solenergi kan stå för en tredjedel av vår elproduktion

Idag är elproduktion från solenergi mindre än 1 procent av Sveriges sammanlagda elanvändning, vilket är på tok för lite. Det är så lite att den inte ens syns i den officiella statistiken från Energimyndigheten.

Vi jämför priser från hundratals solcellsinstallatörer

Det finns många vägar att gå om man önskar installation av solceller. Vi är en global spelare i solcellsbranschen som använder sig av lokala installatörer och sköter allt från början till slut, så att man som privatperson enkelt kan bli en mikroproducent. Arbetet utförs av Otovo-certifierade installatörer och när allt är på plats så sköter sig panelerna själva, inget underhåll krävs. Det har med andra ord aldrig varit lättare att producera sin egen el.

Otovo-kunden Mikael Landberg har sedan januari i år sparat 180 träd och 7,01 ton koldioxid utsläpp. Detta säger han själv om sin investering i solceller;

“Det är en skön känsla att tänka att vårt hus inte förbrukar mer energi än det genererar. Framförallt så är det en skön känsla att man tillvaratar solenergin, och det klart att vår förbrukning gått ned sen vi satte in solceller.”

Nordens ledande leverantör av solceller

Vi är en global spelare i solcellsmarknaden och är idag verksamma i Sverige, Norge, Spanien, Frankrike, Polen, Italien och Brasilien. Vi har levererat över 4000 solcellsanläggningar till privatpersoner i Sverige och Norge vilket gör Otovo till en av Nordens ledande leverantörer av solceller för villor och radhus. Självklart håller alla solpaneler och material högsta kvalité och kommer från ledande producenter.


Med dagens elpriser lönar det sig att hyra solceller.

Vi erbjuder alla soldyrkare leasing av solceller och gör det möjligt för alla som äger ett tak att "hyra en del av solen" till en låg och fördelaktig månadskostnad istället för att behöva köpa solcellsanläggningen.

På Otovo tror vi på möjligheten att bygga ett 100 procent förnybart, och långsiktigt hållbart energisystem där solenergin spelar en viktig roll. Solceller är ett av de mest skonsamma sätten att producera el för miljön.

Bli en del av den globala solrevolutionen du också!

Bli en del av den globala solrevolutionen du också!

Väljer du att installera solpaneler via oss på Otovo så sköter vi allt från början till slut så att man som kund enkelt kan bli en mikroproducent. Installationen utförs av Otovo-certifierade installatörer och när allt är på plats så sköter sig panelerna själva, inget underhåll krävs. Det har med andra ord aldrig varit lättare att producera sin egen el.

Solen är en av de bästa energikällorna vi har på vår jord, det är en oändlig resurs som vi alla kan ta del av.


Så här fungerar det

 1. Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 2. Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 3. Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 4. Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?
Du kan känna dig trygg med att solpanelerna vi erbjuder kommer från de främsta producenterna, har hög kvalitet, bra garantier och är tillverkade med fokus på hållbarhet. Vi kräver dokumentation från producenterna på att kvaliteten är hög och att arbetsvillkoren på fabrikerna är tillfredsställande.
Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?
Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till: (1) Vi bestämmer tid för monteringen med dig. (2) Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har. (3) En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen. (4) Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.
Vad händer med solcellspanelerna när det snöar?
Snön glider lättare av solcellerna än på ett vanligt tak, eftersom ovansidan är av glas. Snön smälter också fortare tack vare solcellernas mörka färg. Vi har koll på snöbelastningen för ditt område och bygger solceller som tål svenskt väder. Därför behöver du inte skotta bort snön.
Solceller blir bättre för varje år. Borde jag vänta?
Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge. En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.
Är det lönsamt med solpaneler?
Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.
Hur fungerar sollånet?
Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Se hur mycket du kan spara med solceller

Min sida
Frågor och svar
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021