Något som många funderar över är hur mycket värdet ökar på huset om man installerar solceller, och nu kan vi hitta svaret i flera studier.

Solceller kan höja värdet på huset (studier)

Analys från Booli

I början av 2024 släppte Booli en ny analys som pekar på att ett hus eller villa med solpaneler säljer i snitt för 250 000 kr mer.

Värdeökningen på huset är också större än vad husägaren ursprungligen betalade för solcellsanläggningen (137 700 kr i snitt) efter det gröna avdraget på 20%.

Denna analys från Booli baserar sig på 630 hus med solcellssystem där en försäljning skett.


Studie från Sveriges Lantbruksuniversitet och Vattenfall

En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet och Vattenfall har undersökt hur solceller påverkar värdet på ett hus. Studien undersökte 8000 hem med solceller och 50000 bostäder utan solceller som alla såldes mellan 2012 och 2018, och tog även hänsyn till tomtstorlek, boyta, antal rum, byggnadsår och flera andra miljö- och socioekonomiska faktorer.

Syftet var att jämföra priser på hus med och utan solceller. Slutsatsen är att solceller ökar värdet på huset med 14% vid försäljning. Observera att detta är ett genomsnitt.

Alltså: för varje hundralapp man investerar i solceller på sitt hustak ökar värdet på huset med 114 kronor.

Solceller - få prisförslag


Novus

Ytterligare en undersökning gjordes av Novus, rapporterar miljo-utveckling.se, där 85% av de tillfrågade visade sig vara positiva till solpaneler och 71% har inget emot att betala mer för ett hus med solceller på taket.


Bostadssajten Zillow

En undersökning från bostadssajten Zillow i USA kom fram till att husvärdet ökade mellan 2,7% och 5,4% efter att man installerat solceller. Motsvarande data för Tyskland talar om en ökning på 7% av fastighetens värde. Allt detta har varit känt bland fastighetsmäklare ganska läge, men det är först nu man bevisat det vetenskapligt.


Solceller kan minska elräkningen

Solcellerna ger lägre boendekostnader genom att minska elräkningen i 25 år eller längre, så det är egentligen ganska logiskt att det sker en värdeökning på huset.

På Otovo kan du helt kostnadsfritt testa om ditt tak lämpar sig för solceller, se vad det skulle kosta och hur snabbt investeringen skulle återbetala sig (värdeökningen är ej medräknad i den kalkylen).

Testa ditt tak
Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.