Är solceller verkligen miljövänligt?

Du hör säkert att solceller är miljövänligt och på ett sätt säger det sig självt. Du får energi direkt från solen - för det är vår största och helt naturliga energikälla, men det är mer än så.

solar panels on roof

De två huvudgrunderna

Det finns två nära kopplade återbetalningsformer som gör solceller en grön och miljövänlig investering. Dessa former kan Andreas Bentzen från Otovo berätta mer om.

"Den ena formen handlar om en återbetalningstid för energi. Det vill säga hur länge det tar för solcellerna att återbetala den mängd energi som använts vid produktionen av panelerna själv."

"Den andra formen handlar om återbetalningstiden på koldioxidsutsläpp. Det går naturligtvis åt koldioxid vid produceringen av solcellerna. Men genom all den helt gröna och miljövänliga energi solpanelerna producerar genom åren så betalar du av skulden från produktionen av panelerna till naturen."

När man köper solceller så får du med energiredovisningscertifikat

Det kan låta lite invecklat, men låt oss förklara detta på ett enkelt sätt.


"Låt oss säga att du köper en bil, så har du så mycket CO2 per kilometer du reser. På samma måtta kan solpaneler ha ett ett certifikat där det deras produktionskapacitet redovisas och hur många kilogram CO2 som panelen genererar tillbaka. Certifikatet redovisar alltså att solpanelerna är miljövänliga genom att visa hur mycket CO2 som blivit av under produktionen av panelerna kontra hur mycket energi som kommer bli producerat av panelerna när de är installerade."

Poängen är alltså, kort sagt, genom att ha solceller så betalar man tillbaka den energi man har brukt för att skapa panelerna. Du ger tillbaka det man har tagit av naturen över tid.

Lägger man samman alla dessa faktorer så ser du att CO2 och energin som har förbrukats vid produktionen av solcellerna betalar tillbaka sig inom loppet av 1-2 år av solcellerna. Efter dessa år har du årtionden år kvar med helt förnybar energi på ditt tak. Och det är definitionen av miljövänligt.

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 1. Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 2. Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 3. Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 4. Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?
Du kan känna dig trygg med att solpanelerna vi erbjuder kommer från de främsta producenterna, har hög kvalitet, bra garantier och är tillverkade med fokus på hållbarhet. Vi kräver dokumentation från producenterna på att kvaliteten är hög och att arbetsvillkoren på fabrikerna är tillfredsställande.
Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?
Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till: (1) Vi bestämmer tid för monteringen med dig. (2) Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har. (3) En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen. (4) Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.
Vad händer med solcellspanelerna när det snöar?
Snön glider lättare av solcellerna än på ett vanligt tak, eftersom ovansidan är av glas. Snön smälter också fortare tack vare solcellernas mörka färg. Vi har koll på snöbelastningen för ditt område och bygger solceller som tål svenskt väder. Därför behöver du inte skotta bort snön.
Solceller blir bättre för varje år. Borde jag vänta?
Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge. En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.
Är det lönsamt med solpaneler?
Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.
Hur fungerar sollånet?
Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Min sida
Frågor och svar
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021