Solceller i
Upplands Väsby

Läs historien om Michael som bland annat värmer upp poolen med solcellerna

solar panels on roof

Vi intervjuar vår kund Michael Albrecht som berättar om sina solceller och upplevelsen med Otovo.

Solen är vår största naturliga energikälla och den bör tas vara på.

Michael är en av de människor som förstått det och skaffat solpaneler till sitt hustak. Dels för att göra en insats för miljön samt spara pengar på elräkningen.


Michael har 38 premiumpaneler installerade som tillsammans utgör en styrka på 11 020 Wp. Anläggningen kostade 115 877 kr efter solinvesteringsstödet på 30% av totalbeloppet dragits av. Investeringen beräknas vara återbetald inom 8 år.

Vi intervjuade Michael om honom och hans solcellsanläggning som han haft sedan i somras.Berätta lite om dig själv!

Mitt namn är Michael Albrecht och bor i Upplands Väsby med min familj som består av min fru, våra tre barn och vår hund Chili. Jag jobbar som konsultchef, eller affärscoach som vi kallar det. Jag är ansvarig för ungefär ett 40 tal konsulter inom test, kvalitetssäkring och IT.

Varför skaffade du solceller?
Det har varit en massa tankar några år. Vi har egentligen känt att vi kan hjälpa till med utvecklingen av solcellerna och hoppa på tidigt. Dels känns det bra här och nu men sen investerade vi i solpaneler för framtiden eftersom att elpriset knappast kommer bli billigare.

Vad fick dig att välja Otovo som leverantör?
Min bror och jag införskaffade solceller samtidigt och bollade med varandra under hela processen från första kontakt till slut. Vi utvärderade faktiskt totalt sex leverantörer. Vi pratade om det för redan ett år sen och sa att 2018 ska vi skaffa solceller bägge två. Då tog jag och undersökte tre bolag och han likaså. Efter det valde vi ut ett varsitt bolag av dessa och sedan valde vi en av dem två vilket var Otovo. Det hela handlade mycket om enkelhet och tydlighet. Det va faktiskt det som avgjorde och skilde er från andra leverantörer.

Hur många kWh förbrukar du årligen och hur stor del av förbrukningen kommer din solcellsanläggning täcka?
Vi ligger på någonstans runt 30 000 kWh årligen och mina solceller förväntas producera 8 500 kWh på ett år. Detta betyder att jag täcker ca 28 % av min totala årsförbrukning och att jag sparar ca 12 580 kr på elräkningen per år med mina solceller.

Hur följer du din elproduktion?
Jag tittar ofta i en app där jag har full övervakning på min produktion. Jag är väldigt nyfiken och tycker det är roligt att se hur mycket vi lyckas producera. Förutom det är det även kul att se hur mycket av elen jag sålt och hur mycket jag förbrukat själv. Och då ser jag att även fast jag bränner det mesta av min egen produktion så säljer man en hel del också.

Har solpaneler ändrat hur ni använder el i huset?
Nej men det som rullar på dagligen utan att vi ens behöver bry oss är att vi har installerat en timer på en luftvärmepump som vi har till poolen. För att slippa värma den med köpel utan endast göra det med vår egenproducerade el. Sen har vi börjat tänka oss för om vi kan köra tvättmaskinen dagtid då solen är uppe, ja men då gör jag det! Så lite annorlunda tankesätt har man nu men annars inget konstigt liksom.

Hur lång tid tog processen från och med att du bestämde dig för solcellerna tills de satt på ditt tak?
Oj det tog inte lång tid alls. Nu minns jag inte exakt hur lång tid det tog men jag skulle gissa på att det var mellan 3-4 veckor från och med att jag och min bror bestämde oss för att införskaffa solceller igenom er och skrev på avtalet.

Hur skulle du beskriva upplevelsen med Otovo?
Det har vart tempo från början till slut och det har inte vart några konstigheter alls. Man får snabbt svar på sina frågor och du behöver ej vara orolig brist på kontakt. Man hjälps helt enkelt åt med att få installationen på plats så smidigt som möjligt och det var det som var viktigt för oss.

Vad tror du kan få folk att skaffa solpaneler?
Jag tror nog det bara handlar om att man måste se att det faktiskt går och göra. Att man inte bara tror att det är stora företag som måste ha jättetak för att få någonting att hända utan man kan som enskild individ ha 30-40 paneler och det gör ganska mycket!

Solceller är en investering för både din plånbok och miljön, beställer du idag så får du din anläggning installerad inom 4-8 veckor!

Gör vår enkla solcellskalkyl på 2 minuter och skriv in adress i adressfältet nedan för se hur mycket pengar du kan spara med solceller på taket! 🌞

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål
  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 • Beställ och anpassa online
  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 • Solpaneler är installerade på ditt hus
  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 • Få den bästa garantin med Otovo
  Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?

Våra solcellspaneler är tillverkade av kisel. Vi har tre typer av paneler: Standard, Premium och Performance. Skillnaden mellan dessa är i effekt, estetik och pris.

Standardpanelerna med en effekt på 360Wp, har svart look och ger det lägsta priset för energin producerat av solcellsangläggningen.

Premiumpanelerna har en effekt på 390Wp och en attraktiv svart look. Premium ger den bästa balansen mellan prestanda, estetik och pris.

Performancepaneler har hela 400Wp och är de bästa panelerna som finns tillgängliga på marknaden. Performance har en övergripande svart look och passar de som helt enkelt vill ha det bästa. Performance ger dig 15% mer effekt jämfört med Standard.

Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?

Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till:

 1. Vi bestämmer tid för monteringen med dig.

 2. Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har.

 3. En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen.

 4. Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.

Hur gör jag med snön?

Vi är inte så bekymrade för snö på solcellspanelerna. Panelerna är tillverkade av glas och halare än vanligt taktegel. Den snö som lägger sig på taket under vintern, kommer därför glida av när det blir lite varmare väder. Den allra första snön som faller tidigt på vintern kommer att smälta och rinna av, eftersom panelerna är varmare än omgivningen .

I januari och februari kan det hända att snön lägger sig på panelerna. Då är det lite sol i Sverige, så du förlorar inte så mycket solel i alla fall. Om det blir mycket snö på taket, kan du borsta bort den med en specialkvast. Men det är egentligen inte nödvändigt, eftersom solen snabbt smälter snön och ordnar med det själv. Vi uppmanar dig framför allt att undvika att gå på taket, för att förhindra skador. Låt i stället snön ligga kvar så länge det går. Snön kommer i vilket fall inte göra någon skillnad på din årsproduktion (möjligen 1-2 procent vid enorma snömängder).

Det är bra att snön inte kommer under den tid på året när solen har störst värde för oss med solcellsanläggningar. Vi förlorar inte mycket produktivitet på grund av snön, tack vare att panelerna har svarta eller blå glasskivor som är vända mot söder.

Lönar det sig att vänta några år med solceller?

Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge.

En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.

Är det lönsamt med solpaneler?

Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.

Hur fungerar sollånet?

Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Så funkar solcellerna

En solcell omvandlar solenergi direkt till elektrisk energi, med hjälp av en fotovoltaisk effekt.

Fotovoltaisk effekt är en egenskap hos vissa ämnen (till exempel kisel) som gör att de skapar elektrisk energi när de träffas av solljus. Energin i solljuset (fotonerna) "slår loss" elektronerna, så att de kan flöda genom en kabel. På så sätt blir det el.

Det kallas fotovoltaisk effekt eftersom det skapas en spänning (som mäts i volt) mellan två lager av kisel som tillförs varsitt ämne: fosfor i det ena lagret och bor i det andra.

Den elektriska energin kan användas direkt i en elektrisk apparat, lagras i batterier eller transporteras till konsumenterna via elnätet.

För att få en praktiskt användbar effekt från solcellerna, är det vanligt att seriekoppla dem i en solcellspanel så att spänningen anpassas till en likströmsanläggning på 12 volt.

Läs mer om olika typer av solceller, växelriktare och optimerare här

Vad gör jag om jag måste byta tak?

Om du behöver byta tak inom ett eller två år, är det bra att få det gjort innan du installerar solceller på taket. Om det dröjer längre, kan du lika gärna vänta. För även om du har solceller på taket, går det bra att byta tak. Takläggarna tar ner dina paneler innan de börjar och sätter tillbaka dem efteråt. Det tar inte lång tid.

Min sida
Otovo-bloggen
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021