Solceller i
Upplands Väsby

Läs historien om Michael som bland annat värmer upp poolen med solcellerna

solar panels on roof

Vi intervjuar vår kund Michael Albrecht som berättar om sina solceller och upplevelsen med Otovo.

Solen är vår största naturliga energikälla och den bör tas vara på.

Michael är en av de människor som förstått det och skaffat solpaneler till sitt hustak. Dels för att göra en insats för miljön samt spara pengar på elräkningen.

Michael har 38 premiumpaneler installerade som tillsammans utgör en styrka på 11 020 Wp. Anläggningen kostade 115 877 kr efter solinvesteringsstödet på 30% av totalbeloppet dragits av. Investeringen beräknas vara återbetald inom 8 år.

Vi intervjuade Michael om honom och hans solcellsanläggning som han haft sedan i somras.


Berätta lite om dig själv!

Mitt namn är Michael Albrecht och bor i Upplands Väsby med min familj som består av min fru, våra tre barn och vår hund Chili. Jag jobbar som konsultchef, eller affärscoach som vi kallar det. Jag är ansvarig för ungefär ett 40 tal konsulter inom test, kvalitetssäkring och IT.

Varför skaffade du solceller?
Det har varit en massa tankar några år. Vi har egentligen känt att vi kan hjälpa till med utvecklingen av solcellerna och hoppa på tidigt. Dels känns det bra här och nu men sen investerade vi i solpaneler för framtiden eftersom att elpriset knappast kommer bli billigare.

Vad fick dig att välja Otovo som leverantör?
Min bror och jag införskaffade solceller samtidigt och bollade med varandra under hela processen från första kontakt till slut. Vi utvärderade faktiskt totalt sex leverantörer. Vi pratade om det för redan ett år sen och sa att 2018 ska vi skaffa solceller bägge två. Då tog jag och undersökte tre bolag och han likaså. Efter det valde vi ut ett varsitt bolag av dessa och sedan valde vi en av dem två vilket var Otovo. Det hela handlade mycket om enkelhet och tydlighet. Det va faktiskt det som avgjorde och skilde er från andra leverantörer.

Hur många kWh förbrukar du årligen och hur stor del av förbrukningen kommer din solcellsanläggning täcka?
Vi ligger på någonstans runt 30 000 kWh årligen och mina solceller förväntas producera 8 500 kWh på ett år. Detta betyder att jag täcker ca 28 % av min totala årsförbrukning och att jag sparar ca 12 580 kr på elräkningen per år med mina solceller.

Hur följer du din elproduktion?
Jag tittar ofta i en app där jag har full övervakning på min produktion. Jag är väldigt nyfiken och tycker det är roligt att se hur mycket vi lyckas producera. Förutom det är det även kul att se hur mycket av elen jag sålt och hur mycket jag förbrukat själv. Och då ser jag att även fast jag bränner det mesta av min egen produktion så säljer man en hel del också.

Har solpaneler ändrat hur ni använder el i huset?
Nej men det som rullar på dagligen utan att vi ens behöver bry oss är att vi har installerat en timer på en luftvärmepump som vi har till poolen. För att slippa värma den med köpel utan endast göra det med vår egenproducerade el. Sen har vi börjat tänka oss för om vi kan köra tvättmaskinen dagtid då solen är uppe, ja men då gör jag det! Så lite annorlunda tankesätt har man nu men annars inget konstigt liksom.

Hur lång tid tog processen från och med att du bestämde dig för solcellerna tills de satt på ditt tak?
Oj det tog inte lång tid alls. Nu minns jag inte exakt hur lång tid det tog men jag skulle gissa på att det var mellan 3-4 veckor från och med att jag och min bror bestämde oss för att införskaffa solceller igenom er och skrev på avtalet.

Hur skulle du beskriva upplevelsen med Otovo?
Det har vart tempo från början till slut och det har inte vart några konstigheter alls. Man får snabbt svar på sina frågor och du behöver ej vara orolig brist på kontakt. Man hjälps helt enkelt åt med att få installationen på plats så smidigt som möjligt och det var det som var viktigt för oss.

Vad tror du kan få folk att skaffa solpaneler?
Jag tror nog det bara handlar om att man måste se att det faktiskt går och göra. Att man inte bara tror att det är stora företag som måste ha jättetak för att få någonting att hända utan man kan som enskild individ ha 30-40 paneler och det gör ganska mycket!

Solceller är en investering för både din plånbok och miljön, beställer du idag så får du din anläggning installerad inom 4-8 veckor!

Gör vår enkla solcellskalkyl på 2 minuter och skriv in adress i adressfältet nedan för se hur mycket pengar du kan spara med solceller på taket! 🌞

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 1. Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 2. Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 3. Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 4. Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?
Du kan känna dig trygg med att solpanelerna vi erbjuder kommer från de främsta producenterna, har hög kvalitet, bra garantier och är tillverkade med fokus på hållbarhet. Vi kräver dokumentation från producenterna på att kvaliteten är hög och att arbetsvillkoren på fabrikerna är tillfredsställande.
Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?
Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till: (1) Vi bestämmer tid för monteringen med dig. (2) Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har. (3) En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen. (4) Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.
Vad händer med solcellspanelerna när det snöar?
Snön glider lättare av solcellerna än på ett vanligt tak, eftersom ovansidan är av glas. Snön smälter också fortare tack vare solcellernas mörka färg. Vi har koll på snöbelastningen för ditt område och bygger solceller som tål svenskt väder. Därför behöver du inte skotta bort snön.
Solceller blir bättre för varje år. Borde jag vänta?
Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge. En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.
Är det lönsamt med solpaneler?
Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.
Hur fungerar sollånet?
Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Min sida
Frågor och svar
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021