Solceller hos Leif i Norrtälje

"Mina erfarenheter har varit helt fantastiska, det går jättebra att rekommendera Otovo!"

solar panels on roof

Leif Berglund har installerat solceller med Otovo två gånger

I en vacker villa på landet utanför Norrtälje bor Leif Berglund som numera fått solceller installerade genom Otovo hela två gånger.

Solceller är en investering för både plånboken och miljön

Leif installerade sina paneler innan sommaren 2018 och har inte blickat tillbaka en enda gång sedan dess.

Leif har 38 premiumpaneler installerade som tillsammans utgör en styrka på 11 020 Wp. Anläggningen kostade 106 350 kr efter solinvesteringsstödet på 30% av totalbeloppet dragits av. Investeringen beräknas vara återbetald inom 8 år.


Intervju med Leif om hans solcellsanläggning

Berätta lite om dig själv!
Jag är född 1949, pensionär sedan 4 år tillbaka och bor här på gården med min fru. Jag jobbade fram till pensionen som fastighetsmäklare. Men det var mitt andra yrke för från början var jag mellanstadielärare. Och på sidan av har jag alltid varit en månskensbonde på grund utav mina barns hästintresse. Idag behöver jag däremot inte plöja på natten, utan har gott om tid att göra det på dagen!

Vad fick dig att skaffa solceller?
Jag har varit nyfiken på solceller i kanske 4-5 års tid. Sedan hittade jag er på Facebook och därifrån lyckades ni väcka intresset i mig till att titta närmare på solpaneler.

Vad fick dig att välja Otovo som leverantör?
Den personliga kontakten. Jag jämförde Otovo med andra installatörer och jag kände att det bemötande och den kontakten jag fick med er var väldigt bra.

Hur lång tid tog det från och med att du tog kontakt med oss tills du fick solcellerna installerade på taket?
Jag hade ju solceller 2 månader efter det att jag hade tagit första kontakten med er, det gick ju fort som bara den. På lördag morgon 9:30 - 14:30 var installatören här och monterade upp panelerna och senare på dagen kom elektrikern och efter det var anläggningen igång.

Hur följer du din produktion? 
Det finns en app där jag enkelt kan följa min elproduktion och jag tittar på den flera gånger per dag. Är jag borta hemifrån så kan jag se hur mycket som produceras med en uppdateringsfrekvens på ungefär 15 minuter. Men när jag är här hemma ansluten till Wi-Fi så kan jag se mängden el jag producerar precis sekund för sekund. Varje kväll delar jag en bild och uppdaterar mina facebookvänner hur många kWh vi lyckats producera, så min familj börjar väl bli rätt trött på mig, säger Leif och med ett brett leende.

Är du nöjd med din produktion hittills?
Ja det här är en drömsommar med all den sol som har flöda så är jag verkligen jättenöjd. Jag producerar en bra bit mer än vad jag själv kan förbruka och har nu lyckats producerat el för ett värde av 5 000 kr på två bara månader.

Vad tror du kan få fler att skaffa solceller? 
Jag tror det är viktigt att informera folk om att elpriset i Sverige stiger och stiger för varje år som går, det har det iallafall för oss sedan vi flyttade hit. Så istället för att betala mer och mer till ditt elbolag så kan man investera i en solcellsanläggning och börja spara pengar på egenproducerad solel.

Skulle du rekommendera Otovo?
Ja absolut, mina erfarenheter har varit helt fantastiska, det går jättebra att rekommendera Otovo!

Solceller är en investering för både din plånbok och miljön, beställer du idag så får du din anläggning installerad inom 4-8 veckor!

Gör vår enkla solcellskalkyl på 2 minuter och skriv in adress i adressfältet nedan för se hur mycket pengar du kan spara med solceller på taket! 🌞

Se hur mycket du kan spara med solceller

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål
  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen kostar och vad du kan spara.

 • Beställ och anpassa online
  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.

 • Solpaneler är installerade på ditt hus
  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.

 • Få den bästa garantin med Otovo
  Billig och ren ström till 2046!

  Du producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den elen du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Vanliga frågor

Vilken sorts solpaneler använder Otovo?

Våra solcellspaneler är tillverkade av kisel. Vi har tre typer av paneler: Standard, Premium och Performance. Skillnaden mellan dessa är i effekt, estetik och pris.

Standardpanelerna med en effekt på 360Wp, har svart look och ger det lägsta priset för energin producerat av solcellsangläggningen.

Premiumpanelerna har en effekt på 390Wp och en attraktiv svart look. Premium ger den bästa balansen mellan prestanda, estetik och pris.

Performancepaneler har hela 400Wp och är de bästa panelerna som finns tillgängliga på marknaden. Performance har en övergripande svart look och passar de som helt enkelt vill ha det bästa. Performance ger dig 15% mer effekt jämfört med Standard.

Hur snabbt kan solcellerna vara på plats?

Solcellerna brukar vara på plats inom 4–8 veckor. Så här går det till:

 1. Vi bestämmer tid för monteringen med dig.

 2. Våra tekniker monterar panelerna under 1–2 dagar. Hur lång tid det tar beror på hur stort taket är, vilka säkerhetsanordningar som behövs och vilken sorts taktäckning du har.

 3. En elektriker kopplar in anläggningen till husets elcentral och startar anläggningen.

 4. Ditt nätföretag monterar en ny elmätare och registrerar elen som du ska ha betalt för.

Hur gör jag med snön?

Vi är inte så bekymrade för snö på solcellspanelerna. Panelerna är tillverkade av glas och halare än vanligt taktegel. Den snö som lägger sig på taket under vintern, kommer därför glida av när det blir lite varmare väder. Den allra första snön som faller tidigt på vintern kommer att smälta och rinna av, eftersom panelerna är varmare än omgivningen .

I januari och februari kan det hända att snön lägger sig på panelerna. Då är det lite sol i Sverige, så du förlorar inte så mycket solel i alla fall. Om det blir mycket snö på taket, kan du borsta bort den med en specialkvast. Men det är egentligen inte nödvändigt, eftersom solen snabbt smälter snön och ordnar med det själv. Vi uppmanar dig framför allt att undvika att gå på taket, för att förhindra skador. Låt i stället snön ligga kvar så länge det går. Snön kommer i vilket fall inte göra någon skillnad på din årsproduktion (möjligen 1-2 procent vid enorma snömängder).

Det är bra att snön inte kommer under den tid på året när solen har störst värde för oss med solcellsanläggningar. Vi förlorar inte mycket produktivitet på grund av snön, tack vare att panelerna har svarta eller blå glasskivor som är vända mot söder.

Lönar det sig att vänta några år med solceller?

Solcellstekniken förbättras hela tiden, samtidigt som den är både stabil och hållbar. En tumregel är att den blir en procent bättre per år. Därför lönar det sig att köpa nu och planera för att ha solcellerna länge.

En av de stora fördelarna med solcellspaneler är att det är en stabil och varaktig teknik. Effektgarantin från fabriken är på 25 år eller mer. En anläggning kan ofta producera el efter 30–40 år. Det betyder att när det är dags att byta ut anläggningen, kan du se fram emot en ännu högre elproduktion.

Är det lönsamt med solpaneler?

Solelen har ett fast, lågt pris som inte varierar under årets gång. När solcellerna producerar mycket el på sommaren sparar du pengar. Sparslantarna får du ut på vintern när solcellerna inte producerar lika mycket.

Solcellerna kommer producera el under flera decennier. Under tiden går elpriset upp, både på grund av inflation, större avgifter, investeringar i elnätet och mer elhandel med andra länder. Solelen blir därför allt mer lönsam jämfört med den el du kan köpa från det vanliga elnätet.

Hur fungerar sollånet?

Vi kommer överens om hur din solcellsanläggning ska vara. Du bestämmer om du vill betala allt vid installationen eller om du vill ha ett sollån genom vår samarbetspartner Zaver. Du betaler av lånet under 10 år med en ränta på 4,95%.

Så funkar solcellerna

En solcell omvandlar solenergi direkt till elektrisk energi, med hjälp av en fotovoltaisk effekt.

Fotovoltaisk effekt är en egenskap hos vissa ämnen (till exempel kisel) som gör att de skapar elektrisk energi när de träffas av solljus. Energin i solljuset (fotonerna) "slår loss" elektronerna, så att de kan flöda genom en kabel. På så sätt blir det el.

Det kallas fotovoltaisk effekt eftersom det skapas en spänning (som mäts i volt) mellan två lager av kisel som tillförs varsitt ämne: fosfor i det ena lagret och bor i det andra.

Den elektriska energin kan användas direkt i en elektrisk apparat, lagras i batterier eller transporteras till konsumenterna via elnätet.

För att få en praktiskt användbar effekt från solcellerna, är det vanligt att seriekoppla dem i en solcellspanel så att spänningen anpassas till en likströmsanläggning på 12 volt.

Läs mer om olika typer av solceller, växelriktare och optimerare här

Vad gör jag om jag måste byta tak?

Om du behöver byta tak inom ett eller två år, är det bra att få det gjort innan du installerar solceller på taket. Om det dröjer längre, kan du lika gärna vänta. För även om du har solceller på taket, går det bra att byta tak. Takläggarna tar ner dina paneler innan de börjar och sätter tillbaka dem efteråt. Det tar inte lång tid.

Min sida
Otovo-bloggen
PersonuppgifterVåra villkor

© Otovo AB 2021