Äger du en elbil och överväger solpaneler på taket för att kunna ladda den med förnybar solenergi? Om du däremot redan köpt ett solcellssystem kanske nästa steg är en elbil eller laddhybrid. Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på när det kommer till att ladda elbilen med solceller!


Skaffa solceller med eller utan batteri? Sök på din adress för prisförslag!

Snabbversion

  • Genom att ansluta en laddbox till fastighetens elnät, kan du ladda din elbil med el från solceller.
  • För att endast ladda med solel behöver du en laddbox som kan kommunicera med växelriktaren.
  • Med ett batterilager och en smart laddbox blir det möjligt att "tanka" elbilen med lagrad solel under kvällen eller natten.
  • Det är viktigt att tänka på korrekt dimensionering, extrafunktioner och att planera för framtiden.
  • Vid installation av solceller, batteri för lagring av egenproducerad el och laddboxar kan du ofta använda det gröna avdraget.


Tre sätt att ladda elbilen med solceller

1) När solen skiner

Under dagen producerar solcellerna likström, som växelriktaren därefter omvandlar till växelström och skickar ut i fastighetens elsystem. Genom att koppla en laddbox till systemet kan elen från solcellsanläggningen ladda din elbil.

Om du exempelvis laddar elbilen mitt på dagen - när solcellerna producerar som mest och fastigheten förbrukar relativt lite - kommer elöverskottet vanligtvis att gå till den. Det finns dock några problem med detta upplägg.

I många fall, när elbehovet är större, går solelen vanligen först till annat i hemmet, till exempel till en ugn eller tvättmaskin som går för fullt. Om du samtidigt laddar elbilen kommer du troligtvis behöva köpa el från nätet till den.

För att vara säker på att du endast laddar med solel är en lösning att köpa en smart laddbox som kan kommunicera med växelriktaren.


2) Laddbox som fungerar med solceller

Idag finns det laddboxar som kan kommunicera direkt med solcellsanläggningens växelriktare. Det möjliggör inställningar så att laddboxen enbart prioriterar solel för att ladda elbilen.

Alternativt kan du välja att "tanka elbilen" med en kombination av köpt el och solel, eller endast under specifika tider. Senare i artikeln tar vi en närmare titt på funktionerna hos dessa laddstationer.


3) Mellanlagra i batteri

Ett tredje alternativ är att lagra den el som solcellerna producerar i ett batteri. Många är ju borta från hemmet under dagen och vill därför kunna ladda under natten så att bilen är redo nästa dag.

Med dagens solcellsbatterier är det tyvärr inte möjligt att fulladda ett elbilsbatteri på ett kostnadseffektiv och tidsmässigt sätt - men det behöver inte vara ett hinder.

Köp batteri

Det relevanta är att ladda tillräckligt för att möta ditt körbehov. Om elbilen förbrukar 1,3 kWh per mil, skulle ett 15 kWh batteri räcka till att åtminstone ladda för 10 mils körning. Det är dock fortfarande nödvändigt med en laddbox som kan identifiera solelen och ladda med den.


Vad är en laddbox (EV-charger)?

En laddbox är, precis som det låter, en box eller en liten station med tillhörande laddningskabel. Den är framtagen för att klara större belastningar och gör att du kan ladda elbilen snabbare och säkrare - antingen hemma i garaget eller på uppfarten.

Det finns ett stort utbud av laddningsenheter på marknaden med varierande former, 1 eller 3-fas, laddningskapaciteter (vanligen 3,7 till 22 kW) och diverse extrafunktioner. Alla laddboxar måste ha jordfelsbrytare.

Många laddboxar erbjuder dessutom mer avancerade tillval såsom stöd för lastbalansering, som i realtid anpassar laddningen efter hemmets elförbrukning och behov och skyddar således huvudsäkringen.

Nyckeln ligger i att välja en elbilsladdare som passar just din bil och dina önskemål.


Laddboxar som fungerar med solceller

Om du vill ladda uteslutande med solel behöver du som sagt en laddbox som "pratar" med solcellssystemet. Några typiska funktioner för en sådan:

  • Möjlighet att ladda så snabbt som möjligt med el från nätet.
  • Laddning med en mix av köpt el och solel för att balansera laddningen.
  • Laddning endast med solel.
  • Övervaka, välja eltyp, tidsinställningar och se laddningshistorik genom medföljande mobilapp.


Kombinera solceller och elbil - att tänka på

Nedanför har vi samlat några saker att tänka på om du vill kombinera en solcellsanläggning med en elbil eller laddhybrid.


Lämplig effekt

Både när det gäller ett solcellssystem och laddboxar är det viktigt att dimensionera rätt och göra lösningen så kostnadseffektiv som möjligt.

Med solceller bör du börja med att utvärdera ditt hushålls energibehov, hur mycket lämplig takyta det finns för solpaneler och kapaciteten på huvudsäkringen.

När det gäller laddboxar är det viktigt att den passar din elbils specifikationer. Aspekter att ta hänsyn till är hur ofta och snabbt du behöver ladda, om den stödjer enfas- eller trefasladdning, laddeffekt (kW), husets huvudsäkring samt antalet faser elbilen kan ladda på.

Lästips: Hur många solpaneler behöver man?


Glöm inte att planera för framtiden!

Det är bra att planera för framtiden - vare sig det handlar om solceller eller laddningspunkter.

illustration över hus med solpaneler, batteri, värmepump och elbil på laddning
Om du tänker långsiktigt kan du undvika onödiga kostnader i framtiden.

Kommer fastighetens energibehov att öka? Nytillskott i familjen? Köpa batterilager? Finns planer på att byta från laddhybrid till elbil? Kanske till och med skaffa ytterligare elbil, eller en modell med större batterikapacitet framöver?

Solcellspaket

Genom att planera för framtiden kan du undvika onödiga kostnader som kan uppstå om du behöver uppgradera systemen senare.


Rätt typ av laddbox

Välj rätt laddbox med funktionalitet som speglar din situation. Vill du ladda enbart med solel behöver du en laddbox som kan integreras med växelriktaren. Det finns även en mängd smarta laddboxar som kan koppla upp sig via wifi eller 4G/5G. Då kan du enkelt styra laddningen, analysera data och optimera via medföljande appar.

Dynamisk lastbalansering är ytterligare ett intressant tillägg som dock installeras separat. Den övervakar fastighetens energiförbrukning i realtid, allokerar energi och säkerställer att huvudsäkringen inte blir överbelastad. Man kan säga att den fungerar lite som en "effektvakt".


Batterilager

Att skaffa ett batterilager är en intressant tanke som ger bra synergi mellan solcellerna och laddboxen. Med batteri kan du använda din egenproducerade el i betydligt större utsträckning över dygnet. Som vi tidigare nämnt, möjliggör batterier att du också kan ladda elbilen under natten.


Skattereduktioner

Skattereduktionen "Grön teknik" kan ge avdrag för både kostnader och arbete vid installation av solceller, batterier och laddningsstationer. Här är detaljerna:

  • 20% på installation av ett nätanslutet solcellssystem.
  • 50% på system för lagring av egenproducerad el.*
  • 50% på installation av laddningspunkt till elfordon.

Som du ser kan avdragen bli rätt så höga om du till exempel satsar på ett solcellssystem med batterilager och laddningspunkt till elfordonet. Denna skattereduktion höjdes den 1 januari 2023, och det är osäkert hur länge det kommer att vara kvar på dagens nivå - så varför inte passa på?

*Du får ej avdrag för batterilager om syftet är att lagra och sälja solel eller delta på stödtjänstmarknaden.


Vanliga frågor

Hur länge tar det att ladda en elbil?

Laddningstiden beror på effekten hos laddboxen, om elbilen har stöd för trefasladdning och storleken på bilens batteri. Du kan använda följande formel för att beräkna en uppskattad laddningstid:

Elbilens batteri (kWh) / laddningseffekt (kW) = uppskattad laddningstid (h).


Måste man ha en laddbox?

Det går att ladda en elbil via ett vanligt eluttag, men det är ingenting att rekommendera. Ett vanligt vägguttag, vanligtvis 10 ampere i strömstyrka, är inte gjort för att hantera höga effekter under lång tid. Att använda ett vanligt vägguttag för att ladda en elbil under längre perioder kan resultera i överhettning och i värsta fall brand.

Elsäkerhetsverket skriver bland annat följande:

"Om du laddar i ett vanligt vägguttag, ett så kallat Schuko-uttag, kan det finnas risk för brand. Det som påverkar säkerheten är exempelvis laddström, hur ofta du laddar, hur din elanläggning är utförd och dess skick samt hur den är tänkt att användas."

En laddbox är, å andra sidan, kopplad direkt till elcentralen och försedd med inbyggda skyddsåtgärder. Laddningen blir betydligt säkrare och snabbare!


Vad kostar en solcellsanläggning?

En solcellsanläggning med 10 kW effekt kostar vanligtvis cirka 100 000 till 130 000 kr efter grönt avdrag på 20%. I vår artikel om priser för solceller kan du se exempel.

Annars kan du alltid klicka på knappen nedanför och söka på ditt tak för ett prisförslag på en nyckelfärdig solcellsanläggning - med eller utan batteri.

Sök på ditt tak
Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.