Kolla ditt tak här!


Det finns många som frågar varför Otovo inte levererar batterier till solceller. Svaret är enkelt: för närvarande är batterier för dyra för att det ska löna sig för kunden. Dessutom går du miste om andra fördelar med solceller.

Ett solcellsbatteri kostar i dag runt 60 000 till 80 000 kronor. Samtidigt blir solenergi-teknologi bättre hele tiden. När batterier blir mer kostnadseffektiva, kommer vi även överväga att erbjuda sådana. Vi jobbar redan med olika möjliga leverantörer.

Dessutom kan våra anläggningar i de flesta fall kombineras med batterier – nu eller i framtiden. Även om batterier inte är lönsamma i ögonblicket, kan du fortfarande spara mycket på solpanel från Otovo. Med solceller på taket får du lågt elpris hela året.

Varför rekommenderar vi inte solcellsbatteri?

solceller på tak

Många frågar varför Otovo inte levererar batterier till solceller. Det finns två specifika anledningar till det:

  • Batterier till solceller är dyra
  • Du får inte sålt din el vidare

Solcellsbatterier är dyra

Som nämnt kan batterier kosta mer än 80 000 kronor färdiginstallerade. Beräkningen går således inte ihop. Därför är det så att vi hos Otovo varken levererar eller rekommenderar batteri till våra kunder.

Teknologin bakom solenergi gör framsteg hela tiden. Solceller ansågs även de vara lite lönsamma förr i tiden. De senaste 30 åren har dock teknologin utvecklats kraftigt. Idag är solceller mycket bättre och billigare än de var.

Det innebär att vi kan förvänta oss stora saker framöver. När teknologin är tillräckligt bra och billig så att det lönar sig, kan vi överväga att erbjuda batterier till kunder som vill ha det. Våra solcellsanläggningar kan i de flesta fall kombineras med batterier redan nu.

Du får inte sålt din el vidare

Ett annat problem kopplat till solcellsbatterier, är att man inte får med sig en viktig fördel med solenergi:

  • Du kan sälja elen du inte använder vidare

Detta är nämligen en viktig anledning till att många Otovo-kunder får så låga elräkningar. Många Otovo-kunder producerar mer el än de använder. Denna “överskottsel” säljer de vidare till sitt elbolag. Detta är varken svårt eller tidskrävande – det sker faktiskt helt av sig själv.

På så sätt får många Otovo-kunder extra billig el med solceller. Den extra elen du producerar går ut på elnätet igen. Ditt elbolag betalar dig för elen och säljer den vidare till någon annan på elnätet.

Med andra ord kan du tjäna pengar på att elbolaget säljer din el till dina grannar. Du förser grannskapet med ren energi samtidigt som du tjänar pengar på det. När du lagrar överskottselen i ett solcellsbatteri går du miste om den möjligheten. Du kan inte sälja elen om du lagrar den.

Är du intresserad av att sälja din el? Alla elbolag har inte samma priser, så det är smart att göra lite research på förhand. Här får du några tips: Sälja el tillbaka till elnätet.

Kolla din adress här!

Alternativ till solcellsbatterier

fulladda elbil

Just nu rekommenderar vi alltså inte batterier till våra kunder. Detta kan ändras i framtiden. I dag rekommenderar vi hellre alternativa sätt att lagra solenergi på. Du behöver nämligen inte ett solcellsbatteri för att lagra el.

Du kan lagra elen i föremål hemma

Du har många saker hemma som du kan lagra elen i. Tänk på varmvattenberedaren exempelvis. Efter en morgon där alla i familjen har duschat, använder den dagen på att värma upp vatten. Detta kräver mycket el.

Varmvatten står faktiskt för runt 20 % av den årliga elförbrukningen. Därför kan du spara mycket på att använda varmvattenberedaren som ett solcellsbatteri.

Uppvärmning kräver mest el under loppet av ett år. Du kan prova med timers och andra smarta hemlösningar för uppvärmning. Här kan man exempelvis sätta på en timer som gör att element i huset sätts på under dagen – kanske några timmar innan du kommer hem från jobbet. När bostaden är varm kan du skruva ner uppvärmningen.

Du kan fulladda elbil, elcykel eller elsparkcykel

Kör du elbil? Då har du redan ett stort batteri som kräver uppladdning. Du kan spara mycket på att använda elbilsbatteriet som ett solcellsbatteri. Med solceller kan du fulladda din elbil helt gratis.

Du kan även ladda elektriska cyklar och sparkcyklar. Här handlar det så klart inte om några stora batterier, men det är trots det smart att låta dessa ladda när solen skiner på solcellerna. Genom att tänka att du kan lagra solenergi i andra batterier, kan du spara stora belopp under ett år.

Kolla ditt tak här!

Vill du spara pengar? Köp eller leasa solceller från Otovo

solceller på tak

Vi rekommenderar inte solcellsbatteri för de är inte lönsamma. Tills vidare finns det dock mycket pengar att spara på solceller från Otovo. Många Otovo-kunder har halverat sin elräkning. Det finns flera anledningar till att välja oss:

  • Bäst pris hos lokala installatörer
  • Marknadens främsta solceller
  • Flexibelt: Köp eller leasing
  • Otovo finns här för dig hela vägen

Bäst pris hos lokala installatörer

Med Otovo-plattformen får du det bästa priset hos lokala installatörer. Plattformen hämtar priserna för installatörer i din närhet, och vi kopplar ihop dig med installatören som har bäst pris och bäst kundbetyg. Otovo gör solceller enkelt och billigt.

Om solcellsbatterier blir billigare i framtiden, kan vi överväga att erbjuda det till våra kunder, Då kommer du givetvis hitta de bästa priserna hos Otovo.

Marknadens främsta solceller

Hos oss får du de främsta solcellerna på marknaden. Vi har tre olika paneler som du kan välja mellan

  • Standard: 320 watt
  • Premium: 360 watt
  • Performance: 375 watt

Alla kommer att leverera hög prestanda under flera decennium. Performance har utan tvivel marknadens bästa prestanda. Välj Performance om endast det allra bästa är tillräckligt bra för dig. Då producerar du mer el, och får därmed en lägre elräkning.

Premium och Standard är också av hög kvalitet. De levereras från de bästa producenterna i branschen, och du kan lita på att de tillhandahåller topp-prestanda år efter år. Du kan själv hitta den balans mellan prestanda och pris som passar dig bäst.

Alla våra solpaneler kan i de flesta fall kombineras med solcellsbatterier i framtiden.

Flexibelt: Köp eller leasing

Hos Otovo vill vi att solpaneler ska bli tillgängliga för alla. Därför erbjuder vi både köp och leasing av solceller. Vid köp måste du lägga ut ett lite större belopp just vid installation. Efter det betalar du inte något mer.

Vid leasing betalar du en fast månadshyra. Den är så låg som 349 kronor för de minsta solcellsanläggningarna. Du kan själv välja vilken lösning som passar dig bäst.

For vissa kommer det vara lika bra att lägga ut för hela anläggningen med en gång. För andra passar det bättre med leasing. När du kontrollerar ditt tak på Otovo-plattformen, får du ett uppskattat pris på både köp och leasing.

Otovo finns här för dig hela vägen

Hos Otovo får du marknadens bästa garantier. Andra aktörer har ofta 5 års garanti på sina solcellsanläggningar. Vi erbjuder 10 års garanti vid köp och 20 års garanti vid leasing. Så säkra är vi på att våra solpaneler kommer till att leverera år efter år.

Garantin innebär att om något skulle gå fel, så täcker vi givetvis kostnaderna. Alla delar av anläggningen är täckta av garantin. Vi betalar även för själva reparationen och eventuell frakt. En Otovo-certifierad tekniker kommer att utföra reparationen.

Du kan även se hur mycket el du producerar i Otovo-appen. Många kunder tycker det är roligt att följa hur mycket de sparar. Annars är det bara att kontakta oss om du har några frågor om solceller, solcellsbatteri, solenergi eller något annat. Otovo finns här för dig hela vägen.

Kolla ditt tak idag

solceller på tak

Vet du inte om det är tillräckligt med sol på ditt tak? Med Otovo är det enkelt att kontrollera ditt taks potential. Vår plattform innehåller detaljerad data om tak och solförhållanden i hela Sverige. Du får svaret på hur mycket el du kan producera på bara ett par sekunder.

Kolla din adress här!