Batteri till solceller blir billigare att köpa med skatteavdraget.
Frågan är om det verkligen är lönsamt att köpa batteri till din anläggning eller om du bör avvakta?

Tips! När du köper ett solcellsbatteri behöver du även köpa en smartmätare.


Solcellsbatteri pris (Efter skatteavdrag)

 • 65-70 000 kronor för 5kWh kapacitet
 • 75-80 000 kronor för 10 kWh kapacitet
 • 85-90 000 kronor för 15kWh kapacitet

Med kWh menas kWt, alltså kilowattimmar.

OBS! Batteripriserna angivna ovan är Efter avdraget på 50%. Samtliga prisexempel som förekommer i bloggen kan variera från installation till installation och är inte exakta. Du bör söka ditt tak hos oss för prisestimering.

Kolla ditt tak här!

Varför ska jag köpa ett batteri?

Tidigare kunde vi inte rekommendera batteri till våra kunder. Det var för dyrt och därför olönsamt. Det kunde kosta 65 till 80 000 kronor för 5-10 kWh.

Men varför tycker vi att det är okej att köpa batteri idag, är det en bra investering nu? Det beror på, läs vidare så berättar vi mer.


Batteri till solceller - lönsamt med 50% avdrag

Visste du att om du köper din anläggning med ett batteri till så får du 50% i skattereduktion på batteripriset?

Ja, du får även 50% i avdrag på växelriktare, smartmätare och arbetet som elektrikern utför!

Detta är den främsta anledningen till att du eventuellt ska passa på och investera i ett batteri. Tänk på att en växelriktare kan kosta kring 30 000 eller mer -då sparar du en del pengar.

Men ingen vet med säkerhet hur länge du kommer få utnyttja 50% i avdrag på elarbetet, batteri och resten av komponenterna som nämndes ovan.

Därför blir det kostnadseffektivare att passa på och köpa ett batteri när du ändå ska investera i solenergi. Så slipper du drabbas om bidraget tas bort eller minskas i framtiden.

Fortfarande osäker? Inga problem, låt våra experter kontakta dig så hjälper vi dig göra en kalkyl över den totala lönsamheten när det gäller anläggning och batteri. Sök bara upp din adress, du binder dig inte till något och får offert gratis på någon minut!

Batteri till solceller, modellen heter LUNA2000. På bilden ser vi 5kW och 15kW kapacitet
Huawei LUNA2000-5-15-S0 batteri till solceller


Ladda inte bilen med ett batteri

När vi pratar om lönsamhet är det bäst att använda batteriladdningen till hemmet istället för att ladda bilen. Du tjänar mer på att använda elnätet till att ladda elbilen. Detta har att göra med kapacitetsskillnaden. Därför ska du alltså inte köpa batteri om tanken är att enbart ladda bilen.


Fakta om batterilagring med solceller

 • Det blir lönsamt nu när du endast betalar halva priset för ett batteri, växelriktaren, smartmätaren och elarbetet.
 • Du kan välja kapacitet mellan 5 upp till 15 kWh.
 • Du ska välja ett batteri på 1 kWh per kWp installerad effekt. Till en anläggning på 10 kWp bör du alltså ha 10 kWh i batterikapacitet.
 • Det är inte lönsamt att ladda bilen på grund av kapacitetsskillnaden.
 • Vissa batterimodeller går att utöka kapaciteten på, detta kan vara bra för den som funderar på att uppgradera sin anläggning i framtiden.
 • Vill du använda elen från batteriet trots strömavbrott så måste batteriet ha funktionen ö-drift (off-grid).
 • Du kan installera två batterier per växelriktare.
 • Ett solcellsbatteri innehåller föreningen LiFePo, Litiumjon-järnfosfat.
 • Med ett batteri använder du mer av din egen el och köper mindre el från elnätet.


Fler installerar solpaneler

Teknologin bakom solenergi och solcellsbatteri gör framsteg hela tiden och allt fler väljer att installera solceller på taket. Enligt energimyndighetens senaste rapport så finns det över 92 000 installerade solcellsanläggningar i Sverige.

Vid en undersökning svarade över 50% av Otovos tillfrågade kunder att de skulle vilja köpa ett batteri till sin anläggning.


Vilka solcellsbatterier erbjuder Otovo

På Otovo erbjuder vi bara komponenter från de bästa tillverkarna.
Du kan välja bland följande märken:

 • Huawei LUNA2000-5-S0, 10-S0 och 15-S0
 • BYD HVS, LVS eller HVM
 • Growatt ARK
 • LG Energy RESU10H och 16H Prime
 • LG Chem RESU7h eller 10H Type-R


Sälja överskottselen eller ladda batteriet?

Att sälja elen som du inte själv förbrukar är nämligen en viktig anledning till att många Otovo-kunder får så låga elräkningar. När du producerar mer elektricitet än det du använder kallas det överskottsel. Denna överskottsel säljer du vidare till ditt elbolag.

Detta är varken svårt eller tidskrävande – det sker faktiskt helt automatiskt. Här måste du väga för- och nackdelarna med ett batteri. Vad är lämpligast för just dig? Att sälja elen eller ladda batteriet? Svaret beror på ditt elpris och elavtalet som du har tecknat.


Elbolaget säljer elen vidare

På så sätt får många Otovo-kunder extra billig el med solceller. Den extra elen du producerar går ut på elnätet igen. Ditt elbolag köper din el och säljer den vidare till någon annan på elnätet.


Grannskapet får ren energi

Med andra ord kan du tjäna pengar på att elbolaget säljer din elektricitet till dina grannar. Du förser grannskapet med ren energi samtidigt som du tjänar pengar på det. När du lagrar överskottselen i ett solcellsbatteri går du miste om den möjligheten. Du kan inte sälja elen om du lagrar den.

Läs mer om att sälja solel
Är du intresserad av att sälja din solel? Alla elbolag har inte samma priser, så det är smart att göra lite research på förhand. Här får du några tips: Sälja el tillbaka till elnätet.

Få prisförslag här!


Alternativa lagringsalternativ

Om du ändå tycker att det inte känns lönsamt att köpa ett batteri idag, kanske på grund av ditt nuvarande elpris, så finns det normalt andra alternativ i hemmet för energilagring. Här nedan har vi listat några sådana!


Du kan lagra elen i föremål hemma

Du har många saker hemma som du kan lagra elen i. Tänk på varmvattenberedaren exempelvis. Efter en morgon där alla i familjen har duschat, använder den dagen på att värma upp vatten. Detta kräver mycket el.


Varmvatten

Varmvatten står faktiskt för runt 20 % av den årliga elförbrukningen. Därför kan du spara mycket på att använda varmvattenberedaren som ett solcellsbatteri.


Uppvärmning

Uppvärmning kräver mest elektricitet under loppet av ett år. Du kan prova med timers och andra smarta hemlösningar för uppvärmning. Här kan man exempelvis sätta på en timer som gör att element i huset sätts på under dagen – kanske några timmar innan du kommer hem från jobbet. När bostaden är varm kan du skruva ner uppvärmningen.


Du kan fulladda elbilen

Kör du elbil? Då har du redan ett stort batteri som kräver uppladdning. Du kan spara mycket på att använda elbilsbatteriet som ett solcellsbatteri. Med solceller kan du fulladda din elbil helt gratis. Då är du självförsörjande på el till ditt transportmedel.

Elbil som laddas, vi rekommenderar inte att du laddar elbilen med ett solcellsbatteri
Elbil som laddas

Ladda elektriska cyklar och sparkcyklar

Du kan även ladda elektriska cyklar och sparkcyklar. Här handlar det så klart inte om några stora batterier, men det är trots det smart att låta dessa ladda när solen skiner på solcellerna. Genom att tänka att du kan lagra solenergi i andra batterier, kan du spara stora belopp under ett år.

Kolla ditt tak här!

Varför välja Otovo för att köpa solceller?

Batteri till solceller, modell: RESU10H Prime
Batteri till solceller av modellen RESU10H Prime

Det finns flera anledningar till att välja oss:

 • Bäst pris hos lokala installatörer
 • Marknadens bästa solceller
 • Flexibelt: Köp eller leasing
 • Otovo finns här för dig hela vägen


Bäst pris hos lokala installatörer

Med Otovo-plattformen får du det bästa priset hos lokala installatörer. Plattformen hämtar priserna för installatörer i din närhet, och vi kopplar ihop dig med installatören som har bäst pris och bäst kundbetyg. Otovo gör solceller enkelt och billigt.


Marknadens bästa solceller

Hos oss får du de bästa solcellerna på marknaden. Vi har tre olika paneler som du kan välja mellan

 • Standard: 360 watt
 • Premium: 390 watt
 • Performance: 400 watt


Performance - marknadens bästa

Alla kommer att leverera hög prestanda under flera decennium. Performance från Sunpower har utan tvivel marknadens bästa prestanda. Välj Performance om endast det allra bästa är tillräckligt bra för dig. Då producerar du mer el, och får därmed en ännu lägre elräkning.


Hög kvalitet med Premium och Standard

Premium och Standard är också av hög kvalitet. De levereras från de bästa producenterna i branschen, och du kan lita på att de tillhandahåller topp-prestanda år efter år. Du kan själv hitta den balans mellan prestanda och pris som passar dig bäst.

Alla våra solpaneler kan i de flesta fall kombineras med solcellsbatterier i framtiden.


Flexibelt: Du kan välja mellan köp eller leasing

Hos Otovo vill vi att solpaneler ska bli tillgängliga för alla. Därför erbjuder vi både köp och leasing av solceller. Vid köp måste du lägga ut ett lite större belopp just vid installation. Efter det betalar du inte något mer.

Vid leasing betalar du en fast månadshyra. Den är så låg som någon tusenlapp och du får dessutom rotavdrag på de första 42 månadsfakturorna.

For vissa kommer det vara lika bra att lägga ut för hela anläggningen med en gång. För andra passar det bättre med leasing. När du kontrollerar ditt tak på Otovo-plattformen, får du ett uppskattat pris på både köp och leasing.


Otovo finns här för dig hela vägen

Hos Otovo får du marknadens bästa garantier. Andra aktörer har ofta 5 års garanti på sina solcellsanläggningar. Vi erbjuder 10 års garanti vid köp och 20 års garanti vid leasing. Så säkra är vi på att våra solpaneler kommer till att leverera år efter år.

Garantin innebär att om något skulle gå fel, så täcker vi givetvis kostnaderna. Alla delar av anläggningen är täckta av garantin. Vi betalar även för själva reparationen och eventuell frakt. En Otovo-certifierad tekniker kommer att utföra reparationen.

Du kan även se hur mycket elektricitet du producerar i Otovo-appen. Många kunder tycker det är roligt att följa hur mycket de sparar. Annars är det bara att kontakta oss om du har några frågor om solceller, solcellsbatteri, solenergi eller något annat. Otovo finns här för dig hela vägen.


Kolla ditt tak idag

Många hus med solpaneler på taket i olika riktningar
Många hus med solpaneler på taket i olika riktningar

Vet du inte om det är tillräckligt med sol på ditt tak? Med Otovo är det enkelt att kontrollera ditt taks potential. Vår plattform innehåller detaljerad data om tak och solförhållanden i hela Sverige. Du får svaret på hur mycket elektricitet du kan producera på bara ett par sekunder.

Kolla din adress här!
Få en offert!
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.