Är du nyfiken på vad som drar mest el i hemmet? Hur stor del av strömmen går till uppvärmning, och vad förbrukar vitvaror som kyl och frys som ständigt är igång?

Dagligen använder vi en rad hushållsprylar och apparater utan att tänka på hur mycket ström de egentligen förbrukar. Att ha lite extra koll på förbrukningen kan hjälpa dig att undvika vanliga strömtjuvar och i slutändan spara el - vilket kan ge ett litet tillskott i plånboken.

I denna artikel tar vi bland annat en närmare titt på hur du beräknar elförbrukningen samt på saker som drar mycket el.


Producera egen solel

I Sverige är det framförallt uppvärmning av hemmet som förbrukar mest hushållsel.

Elanvändningen skiljer sig dessutom mycket mellan lägenheter och hus. När det gäller villor och hus är det uppvärmning och varmvatten som drar mest ström. I lägenheter är det snarare köks- och badrumsrelaterade maskiner som står för högt energiutnyttjande.

2021 gjorde den statistiska myndigheten eurostat en undersökningen över vad som förbrukar mest el i svenska hushåll:

cirkeldigram över strömförbrukning
Störst elförbrukning i svenska hushåll.

Nedanför följer några exempel på apparater och system med hög energikonsumtion i hemmet:

  • Direktverkande elvärme
  • Varmvattenberedare
  • Torktumlare
  • Torkskåp
  • Tvättmaskin
  • Diskmaskin
  • Kyl och frys


Räkna ut elförbrukning

Det är enkelt att räkna ut hur mycket el hushållsapparater förbrukar och vad de kostar att använda. Det första du behöver veta är effekten*, som oftast är angiven i watt (W). Denna information finns vanligtvis i bruksanvisningen eller på själva hushållsmaskinen (under eller på baksidan).

Därefter är det bara att ta effekten i watt och multiplicera med antalet timmar du använder apparaten för att få energiförbrukningen per timme.

Formulan:

Energiförbrukning (Wh) = Effekt (watt) * användningstid (h)

Till exempel, om en TV med 50W går i 10 timmar, förbrukar den 500 wattimmar. Om du sedan dividerar med 1 000 får du fram hur många kilowattimmar den har använt (0,5 kWh).

Du kan även dividera 1 000 Wh med effekten (50W) för att se hur länge en apparat kan vara på innan den förbrukar 1 kWh. I exemplet med TV:n skulle detta innebära att den är på cirka 20h innan den har förbrukat 1 kWh.

Ju lägre effekt (watt) en apparat har, desto längre tid tar det för den att förbruka 1 kWh. Det lönar sig alltså att leta efter effektiva maskiner med låg effekt.

*Det som ses är ofta maxeffekten, alltså den maximala effekten som en apparat kan uppnå. Men apparaten använder inte alltid maxeffekten, ibland kan det istället stå “Typical power”, vilket är mer relevant.


Kilowattimmar är standardenheten

Kilowattimmar (kWh) är standardenheten när det gäller att beräkna energiförbrukning. För att få fram den faktiska kostnaden i kronor, kan du kolla vad du betalar per kWh på elräkningen, och sedan multiplicera med hur många kWh en viss apparat förbrukat.

Det är intressant att jämföra energianvändningen - och ibland blir man förvånad över hur små energiförbrukningar här och där faktiskt blir till märkbara summor.

Lästips: vad kWh, kW, kWp, märkeffekt och watt (W) är.


Energimätare

Om du vill vara ännu mer precis i din uträkning, går det att köpa en energimätare och koppla den mellan ett vägguttag och apparaten. Därefter kan man se förbrukningen direkt i både watt och kilowattimmar på skärmen. Ibland kan du mata in elpriset per kWh så energimätaren automatiskt räknar ut kostnaden i kronor över tidsspann.

Vissa energimätare erbjuder även möjligheten att koppla upp sig via wifi eller bluetooth för att synka datan med appar.


Vanliga strömtjuvar

Det finns många eltjuvar i hemmet, och ibland kanske man inte ens tänker på alla de små prylarna som står på och drar ström. Det går ofta att hitta “quick wins” för att undvika de värsta strömtjuvarna och spara en del slantar.

Nedanför följer typiska energitjuvar att hålla koll på:


Inomhustemperatur

Det är ett faktum att majoriteten av energin går åt till värmen i ett hem. Om det är varmt hemma och du kan sänka inomhustemperaturen med bara någon eller några grader, kan du göra en märkbar skillnad på elräkningen.


Långa duschar

Att ta långa sköna duschar är troligtvis något som de flesta av oss gillar - framförallt på vintern, eller när man precis vaknat på morgonen. Att ta en kortare dusch, kanske 5 minuter istället för de vanliga 10, kan minska elräkningen.


Tvättstugan

I tvättstugan finns många strömslukande hushållsmaskiner. Om man har en handdukstork är det nog en av de största, som ofta ständigt går och i många fall inte ens är nödvändig.

tvättmaskin
I tvättstugan finns potentiella energitjuvar.

Torktumlare, torkskåp och äldre tvättmaskiner är annat i tvättstugan som förbrukar en del.


Standbyläge

Standbyläget är nog den mest klassiska energitjuven av dem alla. När typisk hemelektronik - stationära datorer, TV, spelkonsoler och mer - går in i en energisparfunktion (standby) fortsätter de att förbruka ström. Även om förbrukningen är cirka 90 till 95% mindre, så vet vi ju att många bäckar små kan bli en å.

Ta för vana att stänga av elektroniska prylar. Med grenkontakter kan du bryta strömtillförseln till flera apparater med ett enkelt knapptryck.

Belysning

Om du fortfarande har energislukande glödlampor är det en “quick-win” att byta till lågenergilösningar. En LED-lampa är betydligt mer energieffektiv. Till exempel kan en 6W LED-lampa ge lika mycket ljus som en 40W glödlampa, och hålla upp till 50 gånger längre!

Läs vår artikel om att spara el hemma för ytterligare spartips!


Elförbrukning hushållsmaskiner

I denna sektion tar vi en närmare titt på hur mycket el typiska hushållsapparater faktiskt drar.*

För att få fram en representativ energiförbrukning har vi kollat på effekter hos både äldre och nyare modeller och försökt räkna fram ett genomsnitt. Vi har även använt en elmätare för att testa vissa apparater.

När det gäller uppvärmning eller nedkylning på årlig basis blir det svårare eftersom förbrukningen påverkas av flera variabler. Vi har försökt ta hänsyn till geografiska platser och andra faktorer som spelar stor roll, därav är spannet stort.

*Kom ihåg att dessa siffror är uppskattningar och inte exakta. Om du är intresserad av att köpa en viss hushållsmaskin, kolla i produktspecifikationen för att se den angivna förbrukningen.


Hur mycket el drar en luftvärmepump?

En luftvärmepump förbrukar ungefär 3 800 till 11 200 kWh per år. Luftvärmepumpar är i de flesta fall en besparing, eftersom pumpen ger tillbaka mer värme än den el den konsumerar. Det är dock stor skillnad mellan modeller samt klimatet och värmebehovet i norra respektive södra Sverige, så förbrukningen skiljer sig åt.


Hur mycket el drar en varmvattenberedare?

En varmvattenberedare förbrukar cirka 3 600 till 7 000 kWh per år. Denna siffra är en grov uppskattning och många faktorer spelar roll. Till exempel kapaciteten, mängden varmvatten hushållet använder, modellens effektivitet och annat.


Hur mycket el drar en AC?

En väggmonterad AC förbrukar ungefär 0,780 kWh per timme, men siffran varierar beroende på modell. AC har blivit allt mer energieffektiv de senaste åren, men passar bättre på sydliga breddgrader. I Sverige använder många istället luftvärmepumpen för att kyla ner rum under några enstaka sommarmånader.


Hur mycket el drar ett kylskåp?

Enligt Energimyndigheten förbrukar en kombinerad kyl- och frys ungefär 200 kilowattimmar per år. En riktigt bra kyl- och frys med energiklass A kan dock förbruka betydligt mindre än så (cirka 120 kWh per år).

Nya kylar är betydligt mer energieffektiva än de med några år på nacken. I slutändan blir elförbrukningen från kyl- och frys relativt stor på grund av att de går konstant under årets alla dagar.


Hur mycket el drar en ugn?

En typisk hushållsugn drar ungefär 1800W. Ugnar har hög toppeffekt, men används rätt sällan och under kortare tidsperioder, därför blir den totala förbrukningen över tid inte så hög. Som med många maskiner går den på maxeffekt för att gå från noll till inställd temperatur, när ugnen därefter når den önskade temperaturen går strömförbrukningen ner.


Hur mycket el drar en diskmaskin?

En diskmaskin förbrukar ungefär 0,8 kWh till 1,2 kWh per diskcykel. Detta är en uppskattning och diskmaskinerna skiljer sig mycket i effektivitet. Vilket program som används påverkar även energiförbrukningen i högsta grad. Generellt kan en äldre diskmaskin vara något av eltjuv.

En av fördelarna med en diskmaskin är att den sparar tid, en annan är att den i många fall drar mindre ström än vad det gör att diska för hand.


Hur mycket el drar en fläkt?

En golvfläkt drar ungefär 50W. Bordsfläktar drar ännu mindre el (ofta kring 20 till 30W).


Hur mycket el drar en tvättmaskin?

En någorlunda modern tvättmaskin förbrukar ungefär 0,5 kWh till 1 kWh per tvättcykel. Äldre maskiner kan ha en högre förbrukning. Faktorer som påverkar elförbrukningen är: program, om det är i 40 eller 60 grader, modellen och mer.

Den årliga totala förbrukningen beror på hur mycket tvättmaskinen används, ju större familj desto fler tvättningar!


Hur mycket el drar en torktumlare?

En torktumlare drar ungefär 1,6 till 2,5 kWh per torkcykel, det vill säga betydligt mer än en tvättmaskin. Torktumlaren är en energislukare och det är nästan alltid bättre att låta kläderna lufttorka.


Hur mycket el drar ett torkskåp?

Ett torkskåp förbrukar ungefär 1,8 till 4 kWh per torkningstillfälle, i flesta fall mer än både tvättmaskin eller torktumlare!

När det gäller torkskåp skiljer det sig extra mycket mellan äldre och nya modeller. Rent generellt är torkskåpet en strömslukare, och om den körs en gång i veckan blir det märkbar påverkan på elräkningen.


Hur mycket el drar en handdukstork?

En vanlig handdukstork drar ungefär 50 till 70W, men kan ändå vara en riktig energitjuv! Om den går konstant förbrukar den cirka 1,44 kWh (räknat med 60W effekt) på ett dygn. Om vi multiplicerar det med årets dagar så har den tagit 520 kWh.

Exemplet är något förenklat eftersom många handdukstorkar har termostatstyrning och inte går hela tiden, men ger ändå en fingervisning.


Hur mycket el drar en dator?

En stationär dator drar ungefär 100 till 500W, beroende på belastning. Om du däremot laddar en bärbar dator från ett urladdat batteri drar det ungefär 30 till 50 watt. Som du ser är det en betydande skillnad mellan stationära och bärbara datorers elförbrukning.

Om du sätter datorn i standbyläge går energiförbrukningen ofta ner drastiskt, med cirka 90 till 98%.


Hur mycket el drar en TV?

En LED TV 50" drar ungefär 50 till 70W. Denna siffra kan variera, eftersom det finns en uppsjö av modeller i varierande dimensioner och energieffektivitet. Men överlag, så drar en TV inte särskilt mycket ström.


Börja med solenergi!

Det finns mycket du kan göra för att spara lite ström här och där. Om du däremot vill minska din elräkning ännu mera, kan solceller vara ett potentiellt alternativ.

Med en solcellsanläggning blir du mer självförsörjande eftersom du använder din egenproducerade el i större utsträckning. Särskilt om du dessutom inkluderar ett solcellsbatteri. Du ersätter el du annars hade köpt från nätet helt enkelt.

Under sommaren genererar solcellsanläggningen ofta ett energiöverskott - och du kan då sälja solelen för att balansera ut elkostnaderna under året.


Vilket solcellspaket passar bäst?

Om du vill se vilket solcellspaket som passar bäst för just ditt hus, klicka på knappen nedanför och fyll i din adress.

Därefter räknar vi på ditt tak och matchar dig med en installatör. I nästa steg får du en uppskattning på hur många kWh du kan få ut årligen av solceller samt ett prisförslag.

Att kolla sin adress på detta vis är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till något.

Kolla din adress!
Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.