I denna artikel tar vi upp 10 tips på hur du kan spara el och sänka elräkningen i huset. Allt från att sänka inomhustemperaturen till att fylla disk- och tvättmaskinen till sin fullo, låt oss dyka rakt ner i spartipsen.

Vill du producera din egen el med solceller och på så vis minska elräkningen? Kolla gärna om ditt tak lämpar sig:


1. Sänk inomhustemperaturen

Visste du att uppvärmningen drar mest el i hemmet? Det är faktiskt så att runt 50 till 70 % av vår årliga elförbrukning går till just uppvärmning.

Att sänka värmen kan hjälpa till att spara flera hundra kronor i månaden. Om du sänker värmen med bara 1 grad kommer det att motsvara 5 procent av dina uppvärmningskostnader. Alltså kan du sänka dina elutgifter med cirka 10% om du sänker inomhustemperaturen med ett par grader.

Ett annat effektivt sätt att minska elförbrukningen är att stänga av värmen helt i rum som inte behöver uppvärmning. Till exempel sovrummet som eventuellt inte används förrän du ska gå och lägga dig.


2. Ta kortare duschar

En dusch kan kosta allt från 2-3 kronor till så mycket som 5-7 kronor. Priset beror på hur mycket vatten du använder, hur mycket varmvatten som går åt och priset på el. Därför kan det vara lönt att sänka tiden du spenderar i duschen.

Ett tips kan vara att stänga av vattnet när du till exempel schamponerar, då låter du inte vattnet rinna när du inte behöver det. Detta kan spara många liter vatten, vilket i sin tur minskar elförbrukningen.

Ett ytterligare tips är att investera i en energispardusch. En power-shower släpper bara ut 6-10 liter vatten per minut, medan en vanlig dusch släpper ut närmare 20 liter vatten. Då kan du dra ner rejält på energiförbrukningen som går till att värma vattnet.


3. Använd el när efterfrågan är låg

Undvik att använda el när efterfrågan är hög. Efterfrågan på energi styr elpriset. Därför kan elpriset vara högre till exempel kl 7-8 på vardagar då många tar en morgondusch innan jobbet och lagar frukost, eller vid 16-20 när många kommer hem från jobbet och lagar middag, tvättar och använder elektricitet till annan utrustning och elektronik.

Graf som visar hur elpriset skiljer sig under olika tider på dagen

Här ovan är en visuell presentation av förändringen i elpriset under dagen under olika tider i Stockholm.

Sänk elpriset med egenproducerad el


4. Välj rätt elavtal

Med rätt elavtal kan du spara många kronor om året på dina elräkningar. Det kan tyckas att det bara är några slantar som skiljer de olika elavtalen åt, men totalt kan det leda till en större summa under ett helt år.


5. Håll värmen i huset

För att dra ner på elförbrukningen kan du se till att ditt hus behåller värmen genom att isolera dörrar och fönster. Som vi nämnde tidigare, går 50-70 % av vår elförbrukning till uppvärmning av huset under året, och oftast går det att sänka det behovet.

En enkel lösning är att köpa isoleringstejp som du sätter för ytterdörrar och fönster, då släpper du ut mindre av den uppvärmda inomhusluften.

Ett annat bra tips är att vädra snabbt och mycket. Om huset blivit för varmt, och du behöver vädra, är det bra att stänga av alla element, öppna fönstren helt och vädra under korta stunder. Genom att göra på det här sättet, istället för att ha alla fönster lätt öppna länge, kommer värmen i väggarna att stanna kvar.


6. Bär varma kläder

När det blir kallare ute sänks även inomhustemperaturen ofta. Istället för att skruva upp värmen, investera i några sköna och varma kläder eller filtar. Varma strumpor och en mysig tröja gör ofta susen, liksom att sitta med något varmt att dricka.

Tänk på att inte ställa in temperaturen för lågt, då riskerar rören i huset att frysa. Håll alltid temperaturen över minst 15 grader.


7: Fyll disk- och tvättmaskinen

Minska elförbrukningen genom att fylla på disk- och tvättmaskinen innan användning.

Om du till exempel ska ta en omgång vittvätt för att det är en t-shirt du vill ha ren, gör en extra runda runt huset för att se om det finns något annat som kan fylla på tvättmaskinen. Kanske finns det några ljusa sängkläder som också behöver tvättas? Detta sparar extra tvättomgångar, och energi som går åt för att hålla tvättmaskinen igång och värma vattnet.


8: Tänd ett ljus

Gör atmosfären och elräkningen extra mysig med värmeljus och ljushållare. Detta kan spara dig den elektricitet du använder för att hålla lamporna tända runt om i huset.

Kom också ihåg att alltid släcka belysningen i rum du inte vistas i.

Sök på din adress


9. Byt till energisnåla glödlampor

Byt till energisnåla glödlampor - ett gyllene tips för att minska energiförbrukningen.

"Om du använder en 60W glödlampa idag, kan du få lika mycket ljus med en 9W LED-lampa och då spara 85 procent av lampans energiförbrukning." - källa: molndalenergi

10. Producera din egen el

Vill du sänka din elräkning under året? Då är vårt bästa tips att skaffa solceller till ditt tak och producera din egen el. Solenergi är den snabbast växande energikällan i världen, om denna utveckling fortsätter kan upp till 30 % av världens energibehov täckas av solenergi till 2040 (enligt Statkraft).

Läs mer om solenergi här.

Med solceller på taket från Otovo kan du faktiskt tjäna på din elräkning. Överskottselen, det vill säga den el du inte använder själv, säljs tillbaka till ditt elbolag så att elen du producerat kan användas av till exempel dina grannar.


Utnyttja gröna skatteavdraget

Numera får du använda gröna teknikavdraget, en skattereduktion på upp till 50 000 kronor när du installerar en anläggning. Väljer du solabonnemang så görs ett rotavdrag istället som fördelas på dina månadsfakturor. Köper du även ett solcellsbatteri dras 50% på batteri, växelriktare, smartmätare och arbetet som elektrikern utför!

Offert på solceller här
Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.