Solceller i Dalarna: Få offert

Otovo jämför lokala solcellsinstallatörer i Dalarna: Fyll i din gata nedanför så får du en skräddarsydd offert.
sverigekarta med platsnål på dalarnas län

Hur bra fungerar solpaneler i Dalarna?

Dalarna utgör omkring 7% av Sveriges totala yta och är som ett Sverige i miniatyr, med landskap av skogar, sjöar och älvar. Dessa naturtillgångar erbjuder en stor potential för energikällor som vind, vatten och sol. De flesta kommuner i Dalarnas län har en mycket positiv inställning till solceller, låt oss kika närmare på förutsättningar!

Solinstrålning i Dalarnas län ☀️

Genom att använda EU:s fotovoltaiska verktyg PVGIS kan man se att Dalarnas största stad, Borlänge, har en solinstrålning på 1 130 kWh per m2. Denna siffra kommer från databasen PVGIS-SARAH2, som mäter solinstrålningen med hjälp av satelliter. Det innebär dock inte att solcellerna kommer att producera så mycket. Med dagens teknologi har de en verkningsgrad på mellan 18-22% och resten av solenergin går förlorad.

Väderstreck, skugga och vinkel

Solpaneler placerade på taket eller marken i söderläge, som är fritt från skugga under året, är optimalt. Det går även bra att kombinera söderläge med öst- eller väst, vilket ger en mer jämnt fördelad produktion under dagen.

När det gäller lutningen passar en vinkel på 35 till 45° bra. Eftersom svenska hustak ofta redan har en lämplig lutning, väljer installatörer vanligtvis att montera solpanelerna direkt på dem. För hus med platta tak finns det särskilda montageanordningar som skapar en lämplig vinkel.

Hur är det med snön då?

Dalarna är känd för sina snörika vintrar, speciellt den västra delen. Om snö eller is ackumulerar sig på solpanelerna skapas en skuggeffekt som hindrar produktionen. Men det är sällan ett stort problem. Solcellernas effektivitet är ändå begränsad under den mörka vintern, och snön töar snabbt och glider av naturligt när solen kommer fram.

Vad solceller producerar i Dalarna

För att på ett ungefär beräkna vad du får ut av solceller i Dalarna, är det viktigaste faktorerna:

   Solinstrålningen

   Takets förutsättningar

   Säkringsstorlek

   Storleken på solcellsanläggningen


Nedan följer ett exempel
:

Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

En typisk solcellsanläggning i Sverige har en genomsnittlig dimension på 10 kWp. Denna storlek på anläggningen består ofta av 24 solpaneler (till exempel 430W vardera), som tillsammans kräver en takyta på mellan 45 och 50 m2.

För våra beräkningar har vi fokuserat på Borlänge i Dalarna, antagit en taklutning på 35° och räknat med en energiförlust på 14%. Baserat på data från PVGIS, kan vi estimera att solceller i Borlänge producerar cirka 8 970 kWh årligen.

Det är framförallt vintermånaderna som sänker den årliga produktionen. Mellan november till och med februari genererar solcellerna endast 760 kWh totalt, vilket motsvarar mindre än 10% av årsproduktionen. Bara i mars genererar de lika mycket energi och därefter ökar produktionen snabbt. Juni står ut som den bästa månaden med imponerande 1 324 kWh.

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller på taket

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad är priset på solceller i Dalarna?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) kan kosta:

   Installerad effekt: 10,32 kWp

   Antal solpaneler: 24 solpaneler

   Pris: 143 736:-

   Grönt avdrag: -23 956:-

   Slutpris: 119 780:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett skräddarsytt prisförslag, klicka och fyll i din adress:

illustration plånbok med pengar

Går det att få statligt stöd för en solcellsinstallation?

Ja, i Dalarna, likt i resten av Sverige, kan du använda det gröna teknikavdraget. Det ger dig 18,50% avdrag på solceller samt 48,50% på energilagring (solcellsbatteri) och laddboxar.

ROT-avdraget är en annan möjlighet, men du kan inte kombinera det med det gröna teknikavdraget på en och samma solcellsinstallation. I de flesta situationer är det gröna avdraget det mest fördelaktiga.

Är solpaneler lönsamma i Dalarna?

Ja, med dagens förutsättningar är solpaneler lönsamma i Dalarna. En solcellsanläggning på 10 kW återbetalar sig vanligen inom 9 till 12 år i Dalarna.

Ha i åtanke att detta endast är en uppskattning. Varje situation är speciell och vi har använt ett genomsnittligt elpris i Dalarna samt generella nyckeltal i vår kalkyl. Skattereduktioner kan även förändras över tid. Kolla ditt tak för att se hur mycket du kan spara per månad, år eller totalt sett.


Elområde SE3

Dalarnas län ligger i elområde SE3 och det har inverkan. Högre elpriser ökar lönsamheten för solcellsanläggningar, eftersom du genererar din egen el och ersätter den du annars hade köpt. Med högre elpriser, ju mer sparar du!

Sälja solel

Sommarens många soltimmar kommer troligtvis leda till att dina solceller producerar mer än du förbrukar i fastigheten. Då kan du mata ut överskottet på nätet och få betalt för den solel du säljer samt nätnyttan. I många fall går elen till dina grannar som för stunden köper från nätet.

När du säljer egenproducerad och förnybar el får du även en skattereduktion på 60 öre per såld kWh, den kallas kort och gott för "60-öringen".

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producerar el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilken gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 429 kr/mnd

Solenergi i Dalarna

Antalet solcellsanslutningar har vuxit rejält i Dalarna de senaste åren. Enligt Energimyndighetens statistik fanns det 4 977 nätanslutna solcellsanläggningar i länet 2023 - upp 67% sedan 2021 (2 968 st). Kommunerna med flest var: Falun (1 049 st), Borlänge (765 st), Avesta (394 st) följt av Leksand (358 st).

Ovanstående siffror inkluderar alla effektklasser, alltså allt från mindre hushåll, företag till solcellsparker. Om vi kollar på solcellsanslutningar under 20 kW, vilket i många fall är villor, hus samt fritidshus, ökar de också kraftigt. I stapeldiagrammet ser du antalet sådana anslutningar i Dalarna de senaste 5 åren.
stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i dalarna

Vanliga frågor

Är Dalarnas län en bra plats för solpaneler?

Ja, Dalarna passar utmärkt för installation av solpaneler. Här får de nog med solinstrålning och du kan räkna med att få ut ungefär 800 till 1 000 kWh per installerad kW. Dessutom ligger länet i elområde SE3, vilket innebär högre elpriser jämfört med exempelvis norra Sverige. Och det bästa? Det finns gott om lokala solcellsinstallatörer redo att hjälpa till.


Installerar Otovo solceller i Falun, Mora, Borlänge, Avesta eller Leksand?

Ja, vi samarbetar med auktoriserade solcellsmontörer i hela Dalarna. Om du vill installera solceller i Falun, Mora, Borlänge, Avesta, Leksand eller på andra platser i länet, börja med att söka på din adress.

Behövs det bygglov för solceller i Dalarna?

Om solpanelerna placeras i linje med byggnadens naturliga form brukar kommunerna ofta inte kräva bygglov. Det finns dock undantag, som vid K-märkta byggnader eller när installationen sker på fasader eller platta tak, där montageanordningar kan ändra den ursprungliga profilen.

Vi råder dig att ta en titt på bygglovsreglerna på din kommuns officiella webbplats. Kontakta även den lokala miljö- och byggnadsförvaltningen för ytterligare vägledning.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Om din fastighet är ansluten till det allmänna elnätet behöver du inte ett solcellsbatteri, eftersom du kan köpa el när solen inte skiner. Om du siktar på att bli än mer självförsörjande, kan du enkelt kolla priset på ett batteri och inkludera det hos Otovo.

För fastigheter utanför elnätet, d.v.s. off-grid, är ett batteri nödvändigt för att lagra strömmen. För mindre stugor kan ett 12V-batteri vara en lämplig lösning för enklare elbehov.

Hur länge tar det innan solcellsanläggningen är på plats?

Det tar vanligen 4 till 20 veckor, ibland snabbare än så. Leveranstiden beror på faktorer som föranmälan, material samt när vi kan komma överens om ett installationsdatum.

Var kan man läsa mer om solceller i Dalarna?

Beroende på din kommun, finns det ofta solcellsinformation tillgänglig på den lokala webbplatsen. Som exempel har Borlänge kommun en solkarta där du kan undersöka solinstrålningen på ditt tak.

Vi rekommenderar dock att du söker på din adress hos oss. På bara någon minut får du en uppskattning om årlig produktion och hur mycket du potentiellt kan spara.

Vad för garanti får man?

För oss är det viktigt att du känner dig trygg när du väljer att köpa solceller eller tecknar vårt abonnemang. Vid direktköp erbjuder vi 10 års garanti - och med vårt solabonnemang får du hela 20 år.