Solceller och batteri till ditt hem i Dalarna

Solenergi i Dalarna Få pris på en nyckelfärdig solcellsanläggning. Vi erbjuder även batterier för lagring av solel: från 5 till 30 kWh.
sverigekarta med platsnål på dalarnas län

Solpaneler i Dalarna☀️

Dalarna utgör omkring 7% av Sveriges totala yta och är som ett Sverige i miniatyr, med landskap av skogar, sjöar och älvar. Dessa naturtillgångar erbjuder en stor potential för energikällor som vind, vatten och sol. Kommunerna i Dalarnas län har en mycket positiv inställning till solenergi, låt oss kika närmare på förutsättningarna!

Hur mycket el producerar solceller i Dalarna?

I våra beräkningar har vi fokuserat på Dalarnas största tätort, Borlänge. Baserat på data från PVGIS kan vi estimera att 12 kWp solceller i Borlänge producerar cirka 10 757 kWh årligen.

Mellan november och februari genererar solcellerna endast 912 kWh totalt, vilket motsvarar cirka 8% av årsproduktionen. Bara i mars genererar de mer el och därefter ökar den årliga produktionen i snabb takt. Juni står ut som den bästa månaden med 1 588 kWh rakt in i husets elsystem.

stapeldiagram över elproduktion för 12 kwp solceller i borlänge, dalarna

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad är priset på solceller i Dalarna?

Priserna nedanför är endast exempel. Priset kommer skilja sig beroende på var i Dalarna du bor, komponenter samt eventuella tillval. Sök på ditt tak för ett estimat.

 • illustration hus med solpaneler på taket

  Köp av solcellsanläggning

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 130 871 kr

    Grönt avdrag: -25 388 kr

    Slutpris: 105 483 kr

 • illustration batteri + solpaneler

  Solcellsanläggning med batteri

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 181 791 kr

    Grönt avdrag: -60 387 kr

    Slutpris: 121 404 kr

 • illustration sol

  Med solabonnemang utan batteri

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 976 kr/mnd

    Stöd (ROT 42 mån): -281 kr/mnd

    Slutpris: 695 kr/mnd*

  *Efter 42 månader betalar du fullpris för solcellspaketet.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger, förblir dina kostnader förutsägbara!

Enkelt att köpa ut

Du kan när som helst under abonnemangstiden välja att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i dalarna

Solenergi i Dalarna

Antalet solcellsanslutningar har vuxit rejält i Dalarna de senaste åren. Enligt Energimyndighetens statistik fanns det 4 977 nätanslutna solcellsanläggningar i länet 2023 - upp 67% sedan 2021 (2 968 st)! Kommunerna med flest var: Falun (1 049 st), Borlänge (765 st), Avesta (394 st) följt av Leksand (358 st).

Ovanstående siffror inkluderar alla effektklasser, alltså allt från mindre hushåll, företag till solcellsparker. Om vi kollar på solcellsanslutningar under 20 kW, vilket i många fall är villor, hus och fritidshus, ökar de också. I stapeldiagrammet ser du antal sådana anslutningar i Dalarna de senaste 5 åren.

Vanliga frågor

Är Dalarnas län en bra plats för solpaneler?

Dalarna passar bra för installation av solpaneler. Här får de nog med solinstrålning och du kan räkna med att få ut ungefär 800 till 950 kWh per installerad kW. Dessutom ligger länet i elområde SE3, vilket innebär högre elpriser jämfört med exempelvis norra Sverige.

Måste man ta bort snö från solpaneler?

Dalarna är känt för sina snörika vintrar, speciellt den västra delen. Om snö eller is ackumulerar sig på solpanelerna skapas en skuggeffekt. Men det är sällan ett så stort problem. Solcellernas effektivitet är begränsad under vintern - och snön töar och glider naturligt av när solen börjar värma på allvar igen.

Installerar Otovo solceller i Falun, Mora, Borlänge, Avesta eller Leksand?

Vi samarbetar med auktoriserade solcellsmontörer i nästan hela Dalarna. Om du vill installera solceller i Falun, Mora, Borlänge, Avesta, Leksand eller på andra platser i länet, börja med att söka på din adress.

Behövs det bygglov för solceller i Dalarna?

Om solpanelerna placeras i linje med byggnadens naturliga form brukar kommunerna vanligen inte kräva bygglov. Det finns dock undantag, som vid kulturmärkta byggnader eller när installationen sker på fasader eller platta tak, där montageanordningar kan ändra den ursprungliga profilen.

Vi råder dig att ta en titt på bygglovsreglerna på din kommuns officiella webbplats. Kontakta även den lokala miljö- och byggnadsförvaltningen för ytterligare vägledning.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Om din fastighet är ansluten till det allmänna elnätet behöver du inte ett solcellsbatteri, eftersom du då kan köpa eller sälja el. Om du siktar på att bli än mer självförsörjande, kan du enkelt kolla priset på ett batteri och inkludera det hos oss.

Var kan man läsa mer om solenergi i Dalarna?

Beroende på din kommun finns solcellsinformation tillgänglig på den lokala webbplatsen. Som exempel har Borlänge kommun en solkarta där du kan undersöka solinstrålningen på ditt tak.

Vi rekommenderar dock att du söker på din adress hos oss. På bara någon minut får du en uppskattning om årlig produktion och hur mycket du potentiellt kan spara.