Monokristallina eller polykristallina solceller? Vilka olika typer av solceller finns det, och vilken bör du välja för att få ut så hög effekt som möjligt och producera mest el i Sverige?

Vi förklarar hur teknologin skiljer sig mellan de olika solcellstyperna och vilken typ som är lämpligast för dig som vill producera egen elektricitet med så hög effekt som möjligt!

Snabbfakta om solceller:

 • En solcell kallas för fotovoltaisk cell och omvandlar solenergi från solljus till elektricitet
 • En solpanel har 104-120 solceller
 • Dagens solceller klarar av att konvertera ca 22% till 23% av de ljusstrålar som träffar ytan till användbar energi - det kallas verkningsgrad
 • Det finns idag cirka 147 000 installerade solcellsanläggningar i Sverige (2022) och effekten ligger på över 2,37 GWh
 • Ämnet kisel används för att tillverka mono- och polykristallina solceller
 • Solceller fungerar bättre i kyla, bäst runt 5 minusgrader Celsius
 • Tack vare ny teknologi producerar solcellerna en hög eleffekt även långt efter tillverkarens garantitid
 • En solcellsanläggning blir lönsam efter ca 8 till 12 år om den producerar ca 10 kWp/år

  Hur länge håller en solpanel?
 • Solceller fungerar i många år, du kan förvänta dig en livslängd på 25-30 år med hög effekt och även många år därefter

  Hur mycket elektricitet kan en solpanel producera?
 • Mängden el som en solpanel kan producera i kilowatt per timme, kWt (eng. kWh) kallas för paneleffekt och mäts i Watt, t.ex. 10 paneler x 400 Watt genererar 4 kWh under optimala förhållanden

  Vilken typ av solceller är bäst?
 • Monokristallina solceller är den bästa typen för dig som vill få en så hög effekt som möjligt för dina pengar


Detta erbjuder vi på Otovo

 • Otovo har installerat över 5000 solcellsanläggningar hittills i Skandinavien
 • Högkvalitativa paneler med hög verkningsgrad
 • Du får en lång garanti på alla dina komponenter när du köper eller använder vårt solabonnemang
 • Solpanelerna är svarta med snygg design som ser bra ut på ditt tak
 • Otovo hittar den certifierade solcellsinstallatören i vår plattform med lägst pris och bäst omdöme i ditt område
 • Du kan hyra solpaneler utan att ligga ute med en krona
 • Välj mellan paneleffekt på 390-400+ Watt


Så enkelt kan du köpa eller leasa solceller från Otovo:
1. Sök på din adress 2. Hitta ditt tak 3. Välj antal paneler 4. Få offert

Otovo infografik, sök och hitta ditt tak, välj antal paneler och få offert digitalt


Sök på din adress här


Vad är en fotovoltaisk cell

För att förklara tekniken på ett så enkelt sätt som möjligt, kan vi säga att en solcell fångar upp solenergi som frigör elektroner som i sin tur generar elektricitet.

Tekniken är beroende på kisel och dess renlighet. Effekten å andra sidan, beror inte endast på tekniken, även utomstående faktorer påverkar verkningsgraden.


Varför används kisel i solceller?

Varför används just kisel för att tillverka solceller? Grundämnet kisel har atomnumret 14 och kallas för en halvledare på grund av dess egenskaper som gör att ämnet kan leda ström, men inte lika bra som en ledare, och inte heller helt agera som en isolator.

Kort och gott kan man säga att det är elektronuppsättningen i ämnet som avgör om ett ämne är en halvledare, ledare eller isolator. Just kisel är ett ämne som är enkel att påverka genom att tillföra andra ämnen och på så sätt ändra den elektriska ledningsförmågan. Därför är kisel oersättligt både inom halvledarbranschen och solcellsindustrin.


Vilka olika solcellstyper finns det?

 • Amorfa eller tunnfilmssolceller
 • Polykristallina solceller
 • Monokristallina solceller - den bästa typen

Hur solcellerna tillverkas, vilka material som används, effekt, pris och utseende är några skillnader mellan de olika solcellstyperna.

Men varför föredras monokristallina solceller över de andra typerna?
För att besvara den frågan kan vi börja med att kolla närmare på de tre olika solpaneltyperna och jämföra för- och nackdelarna!


Amorfa solceller – vad är det?

Amorfa solceller kallas också för tunnfilmsceller. Just “amorf” betyder formlös och till skillnad från mono- och polykristallina består dem inte av kristaller.


Tre olika typer av tunnfilmssolceller

En variant tillverkas av kisel men de två andra typerna består av kadmiumtellurid eller koppar-indium (CIGS, Copper Indium Gallium Selenide).


Nackdelar med amorfa solceller

En nackdel med amorfa solceller är just det att både giftiga och sällsynta ämnen används i solcellerna istället för kisel.


Giftiga ämnen - KadmiumTellurid och CIGS

Att tillverka tunnfilmsceller i kisel föredras på grund av att kadmium och tellurid är giftiga men också sällsynta.


CIGS och koppar-indium

Jämfört med CdTe så ger CIGS-tekniken högre effekt än de andra tunnfilmstyperna och giftigheten är betydligt lägre än typen där kadmiumtellurid (CdTe) används. Däremot är solceller gjorda i CIGS inte lika effektiva som motsvarigheten i kisel.

Generellt är också tunnfilmssolceller, trots namnet, faktiskt tyngre än normalt - vilket påverkar transport och montering. Verkningsgraden är också hälften så hög jämfört med monokristallina solceller och ligger på runt 10%.


Fördelar med amorfa solceller

Den här typen av solceller är formbara, tack vare att de inte består av kristaller. Därför lämpar sig tunnfilmssolceller bra där det krävs flexibilitet.

Exempel på användningsområden för amorfa solceller; I produkter där lite elektricitet räcker för funktion, så som miniräknare, soldrivna lampor och övervakningskameror.

Övervakningskamera med solcellerVad är polykristallina solceller?

Poly betyder “fler” och anledningen till att dessa paneler kallas för polykristallina är just att flera kiselfragment smälts ihop för att tillverka dem. Dessa “multikristallina” solceller är blå och du får därför blåa solpaneler.


Nackdelar med polykristallina solceller

Polykristallina solcellstyper har lägre verkningsgrad jämfört med monokristallina typer, cirka 16%. Orsaken till den lägre effekten är att varje cell innehåller flera kristaller, vilket hindrar elektronernas rörlighet.


Fördelar med polykristallina solceller

Fördelarna med polykristallina solceller är att de är billigare att tillverka än monokristallina och tillverkningen resulterar i mindre restprodukter.


Vad är monokristallina solceller?

Mono kommer från grekiskan och innebär en eller ensam. En solcell som är tillverkad av en enda kristall kallas därför monokristallin solcell och har en högre effekt än de andra solcellstyperna. Även livslängden är högre och temperaturkoefficienten* är bättre än hos de andra solpanelstyperna.

*Temperaturkoefficient betyder värdet med hur mycket som någonting minskar eller ökar. Lägre koefficient innebär alltså att du förlorar mindre effekt per grad som drifttemperaturen ökar.


Bästa solpanelerna för att producera solel

De bästa solpanelerna till villan eller huset är av typen monokristallina solceller. Dessa solceller är högeffektiva och du får alltså en hög verkningsgrad i Sverige. Om du vill producera egen elektricitet med hjälp av solceller, är det dessa du i första hand ska satsa på. Kolla även vårt solceller bäst i test för att se exempel på solpaneler i olika sammanhang.


Kvalitetsprodukter från Otovo

De solpaneler vi erbjuder på Otovo är av typen monokristallina som ger den högsta effekten, 19-22,6%. Den höga effekten uppnås tack vare att solcellerna är gjorda av en kristall och att kislet är av hög renlighet.

Det är fler och fler som leasar eller köper solceller i Sverige - Otovo har installerat 10 000 solcellsanläggningar i Europa hittills, varav över 5000 i Skandinavien. Vi finns i följande länder: Norge, Sverige och ytterligare 11 länder.

Få offert idag!


Vilka solcellsleverantörer jobbar Otovo med?

Nu vet du vilken typ av solceller som är bäst för just ditt tak. Men nu ska vi även ta en titt på exakt vilka solcellstillverkare som vi samarbetar med och berätta lite kort om prestandan hos de olika varumärkena.

Otovo jobbar med dessa välrenommerade varumärken:


FuturaSun - standardpaneler på 360-375Wp

FuturaSun - FU 360 M Silk Pro” i helsvart är en av våra populära paneltyper. De genererar 360Wp och effekten uppgår till 19,76%.


FuturaSun 360 solcellspaneler


För att minska effektförlust vid temperaturökningar, så kallade “hot spots”, är cellerna halvskurna, alltså är solcellerna halverade. Det kallas för halvcellsmoduler och tekniken förbättrar modulens prestanda och långsiktiga durabilitet. Därför kommer en 60-cellspanel att ha 120 halvskurna celler.

Halvskurna solceller


Dessutom utgörs denna solpanel av två självständiga, alltså oberoende av varandra, delar som minskar energiförlusten även om en del av panelen skuggas.

Efter 20 år garanteras 90% prestanda och själva produkten har 15 års garanti.


LONGiSolar - effekt på 410-515Wp

“LONGiSolar - LR4-60HPB 370M” eller "LONGiSolar LR5-54HPH" är också svarta och använder samma halvskurna teknik och hotspot-teknik som FuturaSun. Verkningsgraden uppgår till 19,80%-21,80%. Tillverkarens effektgaranti ligger på 25 år och anger att du kan räkna med en förlust på cirka 0,55% årligen.

Numera har vi även modellen LR5-66HPH med en effekt på 500-505W.


JA Solar - effekt på 395Wp

JAM54S31 395-420/MR är svarta solpaneler som också använder halvcellstekniken och har en produktgaranti på 12 år och effektgaranti på 25 år. Verkningsgraden ligger på 19,3 till 19,8%.


Trina - effekt på 390-425Wp

Trina - TSM-390 DE09.5 eller TSM-425NEG9.28” för att nämna ett par modeller, är en av våra premiumpaneler. Dessa snygga svarta paneler har en effekt på 385-395Wp. Verkningsgraden ligger på 20,3%-21,9%. Den årliga effektminskningen ligger på 0,55%.

Få offert på solabonnemang

FuturaSun - effekt på 385-400Wp

FuturaSun erbjuds även som premiumpaneler på 385-400Wp med 15 års produktgaranti. De har totalsvart utseende med en hög effektivitet på upp till 21,25%. Effektgaranti ges på 25 år och du kan räkna med att få 90% effekt även efter 20 år.

“FuturaSun - FU 400 M Silk Plus” är en av de populära modellerna.


FuturaSun 390W Monokristallina SolcellerSunTech - effekt på 385-395Wp

“SunTech - STP390S-C54/Umhb” är också bland våra snygga och svarta premiumpaneler som har en verkningsgrad på 19,9%.

Uppdatering 2023: SunTech produceras och säljes ej längre


SunPower solceller - från rymden till ditt tak

Sunpower Maxeon 3 (SPR-Max3) är några av de bästa solpanelerna på marknaden - som används till och med i rymden. De tål högre temperaturer bättre än andra paneltyper och garanterar dig en hög effekt även efter 25 år!

SunPower är bland våra bästa premiumpaneler och har en hög effekt på 400Wp. Tillverkaren erbjuder också marknadens längsta garanti och att du får minst 92% effekt även efter 25 år.

Uppdatering 2024: För stunden erbjuder vi inte SunPower i Sverige.


DMEGC solceller - DM400M10-54BB/-V

Vi erbjuder numera solpaneler från DMEGC som också är svarta snygga och av typen monokristallina. Panelerna finns i 385 upp till 400 Watt. Tillverkaren erbjuder 12 års produktgaranti och 25 års garanti på elproduktionen. Solcellernas verkningsgrad ligger mellan 19,88% upp till 20,65% beroende på vilken paneleffekt som installeras.

DMEGC 385-400 Watt svarta solpaneler


Varför skaffar folk en egen solcellsanläggning?

Genom att investera i solenergi och skaffa din egen solcellsanläggning kan du minska dina elkostnader och samtidigt utnyttja en förnybar energikälla, det vill säga solen.

Tack vare det gröna skatteavdraget behöver du inte heller bekosta hela anläggningen själv. Det är solcellsinstallatören som ansöker om skattereduktion och drar av det på din faktura!

Kolla ditt tak här


Solceller och framtidens teknologi

Antalet hushåll i Sverige som producerar energi med en egen solcellsanläggning har ökat de senaste åren. Generellt kan man säga att solkraft växer snabbt i landet. Solcellerna blir också effektivare allteftersom tekniken utvecklas.

Solkraften växer så snabbt eftersom många har förstått att man kan spara pengar på lägre elräkningar och att sitt tak i många fall är en outnyttjad yta. Men också tack vare statliga incitament som underlättar för konsumenter att köpa solceller.


Fortfarande osäker på vilka solpaneler du ska köpa?

Inga problem! Sök på din adress och ange dina uppgifter så kontaktar vi dig och besvarar alla dina frågor.

Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.