Solceller i Halland: Kom igång

Solenergi i Halland Utnyttja ditt tak och producera egen el med solpaneler. Med batteri kan du dessutom lagra din solel. Kolla är:
sverigekarta med platsnål på hallands län

Solpaneler i Hallands län - hur bra är det? ☀️

Halland utgör en del av västkusten i södra Sverige och är tack vare sin solinstrålning en bra plats för solpaneler. Vissa delar av länet ligger även i elområde SE4, vilket kan göra solenergi extra intressant.

Hur mycket el producerar solceller i Halland?

För att beräkna elproduktionen från solceller kan vi använda PVGIS-verktyget, med en taklutning på 35° och 14% energiförluster i systemet. Med dessa antaganden kan 10 kWp solceller producera cirka 9 944 kWh per år i Halmstad.

Det är framförallt vintern som drar ner den årliga produktionen. Anläggningen ger endast cirka 10% av årsproduktionen mellan november och februari. Maj är årets bästa månad med 1 421 kWh.

stapeldiagram över solcellers elproduktion i halmstad i hallands län

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Pris på solpaket i Halland

Nedanför finns prisexempel på solpaket. Priset kommer dock att skilja sig beroende på var i Hallands län du bor samt eventuella tillval. Sök på din adress för ett estimat.

 • illustration hus med solpaneler på taket

  Köp av solcellsanläggning

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 131 493 kr

    Grönt avdrag: -25 509 kr

    Slutpris: 105 984 kr

 • illustration batteri + solpaneler

  Solcellsanläggning med batteri

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 184 579 kr

    Grönt avdrag: -61 388 kr

    Slutpris: 123 191 kr

 • illustration sol

  Med solabonnemang utan batteri

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 980 kr/mnd

    Stöd (ROT 42 mån): -281 kr/mnd

    Slutpris: 699 kr/mnd*

  *Efter 42 månader betalar du fullpris för solcellspaketet.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger, förblir dina kostnader förutsägbara!

Enkelt att köpa ut

Du kan när som helst under abonnemangstiden välja att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i halland

Solenergi i Halland

Precis som i resten av Sverige har antalet solcellssystem i Halland vuxit de senaste åren. Enligt Energimyndigheten fanns det i slutet av 2022 hela 9 164 nätanslutna solcellsanläggningar med en totaleffekt på 147,31 MW. Samma siffror 2021 var 5 335 st anläggningar som stod för 94,31 MW. År till år ökade antalet solcellsanläggningar med cirka 71%!

Den kommun med flest nätanslutna solcellssystem 2022 var Kungsbacka (2 169 st), följt av Halmstad (2 121 st) och därefter Varberg (1 929 st). Även i dessa kommuner har det skett en stor ökning de senaste åren.

De siffror du ser ovanför inkluderar alla effektklasser, allt från stora solcellsparker till privatpersoner. För husägaren är nog en effektklass under 20 kW mer intressant, vilket troligtvis innebär solcellssystem i hus, villor och fritidshus. I stapeldiagrammet kan du se den utvecklingen i Halland de senaste åren.

Vanliga frågor

Är Halland en bra plats för solpaneler?

Ja, Halland har goda förutsättningar för solenergi. Länet är ett av de län i Sverige med mest solinstrålning och ligger dessutom i elområde SE3 och SE4, som historiskt haft högre elpriser jämför med övriga Sverige.

Behövs det bygglov för solceller i Halland?

Det krävs ofta bygglov om installationen förändrar byggnadens utseende, den är K-märkt eller annat anges i detaljplanen. Vidare kan det krävas bygglov om området är av riksintresse för totalförsvaret.

Kolla med din lokala bygglovsenhet om du känner dig osäker. Till exempel erbjuder Halmstad kommun bygglovs­rådgivning. Du kan också höra av dig till våra solcellskonsulter.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Nej, om din fastighet är nätansluten behöver du inget solcellsbatteri. Man kan säga att elnätet fungerar som ett stort "batteri", du kan ju köpa el därifrån när solen inte lyser och mata in när du har överskott.

Om du vill öka självförsörjningen kan dock batterilager vara intressant. Då kan du använda din egenproducerade el över dygnet i större utsträckning. Idag kan du även använda solcellsbatteri för att balansera det svenska elnätet och få ersättning.

Hur länge tar det innan solcellsanläggningen är på plats?

Vanligtvis tar det cirka 4 till 20 veckor innan solpanelerna är på plats och anläggningen driftsätts. Det beror dock på flera faktorer och var i Halland installationen sker.

Var kan man läsa mer om solenergi i Halland?

Kolla på de lokala kommunernas webbplatser. Till exempel har Halmstad kommun bra information om solceller och solfångare.