Solceller i Blekinge: Kom igång med solenergi

Solenergi i Blekinge Vi gör solceller enkelt - fyll i din adress så räknar vi på ditt tak. Vi erbjuder även batteri och möjlighet att ansluta till stödtjänstmarknaden.
sverigekarta med platsnål på blekinge län

Solpaneler i Blekinge län - hur bra är det? ☀️

Blekinge i södra Sverige, med sin kust och pittoreska landskap, är en utmärkt plats för solpaneler. När det kommer till solinstrålning placerar sig Blekinge län topp 5 i Sverige, klart över landssnittet. Kommunerna har även tagit initiativ för att göra det enklare för privatpersoner att komma igång med solenergi.

Hur mycket el producerar solceller i Blekinge?

En villa i Karlskrona i Blekinge län med en 15 kWp-solcellsanläggning producerar ungefär 15 515 kWh varje år (enligt PVGIS). Då har vi räknat på ett tak i söderläge (35° lutning) och energiförluster på 18%. Det är väldigt bra sett till svenska förhållanden och faktiskt flera hundra kilowattimmar mer per år jämfört med ett liknande exempel i mellersta Sverige.

Om vi bryter ner årsproduktionen är det vintermånaderna som drar ner den. November till februari står tillsammans endast för 1 411 kWh, vilket motsvarar cirka 10%. I april börjar det verkligen ta fart igen, och maj toppar listan som årets bästa månad med 2 252 kWh.

stapeldiagram över solcellers elproduktion i karlskrona, blekinge län

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

  • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

    50 st paneler

  • Hus med 18 installerade solpaneler

    18 st paneler

  • Hus med 22 solpaneler på platt tak

    22 st paneler

Pris på solceller i Blekinge

Nedanför kan du se prisexempel på solpaket. Priset kommer dock skilja sig beroende på var i Blekinge län du bor samt eventuella tillval. Sök på din adress för ett estimat.

  • illustration hus med solpaneler på taket

    Köp av solcellsanläggning

        Installerad effekt: 8,9 kWp

        Baspris: 131 459 kr

        Grönt avdrag: -25 503 kr

        Slutpris: 105 956 kr

  • illustration batteri + solpaneler

    Solcellsanläggning med batteri

        Installerad effekt: 8,9 kWp

        Baspris: 183 067 kr

        Grönt avdrag: -61 111 kr

        Slutpris: 121 956 kr

  • illustration sol

    Med solabonnemang utan batteri

        Installerad effekt: 8,9 kWp

        Baspris: 980 kr/mnd

        Stöd (ROT 42 mån): -282 kr/mnd

        Slutpris: 698 kr/mnd*

    *Efter 42 månader betalar du fullpris för solcellspaketet.

Så här fungerar det

  • Hus med platsnål

    Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

    Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
  • En kvinna beställer och anpassar solceller online

    Anpassning och erbjudande

    Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
  • Solpaneler är installerade på ditt hus

    Leverans och inkoppling

    Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
  • Solceller med den bästa garantin med Otovo

    Fossilfri el i 25 år

    Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger, förblir dina kostnader förutsägbara!

Enkelt att köpa ut

Du kan när som helst under abonnemangstiden välja att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i blekinge

Solenergi i Blekinge

Om man tog tillvara på all solenergi som strålar in mot Blekinges byggnadstak, skulle det täcka 75% av länets elbehov. Länsstyrelsen arbetar idag tillsammans med kommunerna för att öka antalet solcellsinstallationer. Målet är tydligt: solenergi ska utgöra omkring 5% av länets elkonsumtion 2030, det motsvarar en installerad effekt på 110 MW.

Enligt Energimyndigheten fanns det 2022 hela 3 811 nätanslutna solcellsanläggningar i Blekinge med en installerad effekt på 54,05 MW. Året innan var de 2 189 st med 32,28 MW i effekt. Som du ser rör sig Blekinge mot sitt mål. Kommunerna med flest anläggningar var Karlskrona (1 750 st), Karlshamn (672 st), Ronneby (622 st) samt Sölvesborg (479 st).

Siffrorna ovan inkluderar alla effektklasser. För dig som husägare är det nog mer intressant med en mindre dimension. I slutet av 2022 fanns det 3 542 nätanslutna solcellsanläggningar under 20 kW i Blekinge län. 2021 var siffran 2 189 st, en ökning med 62%. I stapeldiagrammet kan du se utvecklingen de senaste åren.

Vanliga frågor

Är Blekinge län en bra plats för solpaneler?

Ja! Med tanke på solinstrålningen, elområdet SE4 samt antalet verksamma solcellsföretag, ligger Blekinge län i toppskiktet i Sverige när det gäller solcellsförutsättningar.


Installerar Otovo solceller i Karlskrona, Karlshamn, Sölvesborg eller Ronneby?

Vi installerar i nästan hela Blekinge, bland annat i Karlskrona, Karlshamn, Sölvesborg, Ronneby och på många fler platser. Börja med att söka på din adress för att se ditt taks potential.

Behövs det bygglov för att installera solceller i Blekinge?

Sedan 2018 har man i Sverige försökt underlätta bygglovsprocessen för att uppmuntra privatpersoner att installera solpaneler. Dock finns det undantag, särskilt om installationen skulle ändra fastighetens utseende avsevärt. Det påverkar ofta solceller på platta tak, där montagesystem används för att skapa en lutning.

I Blekinge län finns även platser som är av riksintresse för totalförsvarets militära del och där krävs det bygglov. Vi rekommenderar dig att granska de specifika bygglovsreglerna för din kommun, eller ta kontakt med den lokala miljö- och byggnadsförvaltningen.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Om din fastighet är ansluten till det allmänna elnätet är ett solcellsbatteri inte nödvändigt, eftersom du kan köpa och sälja el. Men, om du vill maximera användningen av din egenproducerade el över dygnet, kan du lägga till batteri hos Otovo.

För fastigheter som ligger off-grid, det vill säga inte är anslutna till det allmänna elnätet, är batteri nödvändigt för att lagra den ström som solcellerna genererar. För fritidshus med enklare energibehov, kan ett 12v-system ibland vara tillräckligt.

Var kan man läsa mer om solenergi i Blekinge?

Flera av de lokala kommunerna har egna sidor om solenergi på sina respektive webbplatser. Hos länsstyrelsen Blekinge kan du även läsa mer och till exempel se solkartor i de olika kommunerna.