Solceller i Blekinge: Få offert

Otovo jämför lokala solcellsinstallatörer i Blekinge: Vi gör solceller enkelt - fyll i din adress så räknar vi på ditt tak. Prisestimat på någon minut.
sverigekarta med platsnål på blekinge län

Hur bra fungerar solpaneler i Blekinge län? ☀️

Blekinge i södra Sverige, med sin kust och pittoreska landskap, är en utmärkt plats för solpaneler. När det kommer till solinstrålning placerar sig Blekinge län inom topp 5 i Sverige, klart över landssnittet. Kommunerna har även tagit initiativ för att göra det enklare för privatpersoner att komma igång med solenergi.

Solinstrålning i Blekinge

För att uppskatta solinstrålningen i Blekinge kan man använda det fotovoltaiska verktyget PVGIS från EU:s Science Hub. Enligt detta verktyg får Blekinges största stad, Karlskrona, en solinstrålning på cirka 1 337 kWh per m2. Den uppskattningen är baserad på databasen PVGIS-SARAH2, som i sin tur använder satellitdata. Solceller har en verkningsgrad på ungefär 20 till 22%, vilket ger en indikation på den el som kan produceras i slutändan.

Väderstreck, skugga och vinkel

Solceller i söderläge, som inte hamnar i skugga under året, är optimalt. Men även östliga eller västliga lägen kan vara intressanta. De bidrar till en mer jämn produktion under dagen, och det kan vara fördelaktigt eftersom energiförbrukningstoppar ofta sker under morgonen eller kvällen när de flesta är hemma. Den totala produktionen blir emellertid något lägre jämfört med söderläge; man kan grovt räkna med 20 till 25% mindre.

När det kommer till vinkeln på solpanelerna är 35 till 45° en bra riktlinje i södra Sverige. Eftersom många svenska tak redan har en passande lutning, monterar solcellsmontören oftast solpanelerna direkt på taket. För hus med platta tak, som till exempel funkishus, kan man använda montagesystem för att få till en mer lämplig vinkel. Det ska dock sägas att du ofta behöver bygglov för solceller på platta tak.

Hur mycket kan solceller producera i Blekinge?

Några faktorer som avgör vad en solcellsanläggningen faktiskt producerar i slutändan är:

      Solinstrålningen

      Takets förutsättningar

      Säkringsstorlek

      Dimensionen på anläggningen


Nedan följer ett exempel
:

Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

En genomsnittlig solcellsanläggning för en svensk villa ligger runt 10 kWp, vilket ger en bra utgånspunkt. Ett exempel på en sådan anläggning kan innehålla 24 solpaneler, varje panel med en effekt på 430W. För att rymma dessa krävs en takyta på 45 till 50 m2.

Om vi tänker oss en villa i centrala Karlskrona med ett tak i söderläge (35° lutning) och lägger till en energiförlust på 14%, så skulle en 10 kWp solcellsanläggning producera ungefär 10 743 kWh varje år (enligt PVGIS). Det är väldigt bra sett till svenska förhållanden och faktiskt flera hundra kilowattimmar mer per år jämfört med ett liknande exempel i mellersta Sverige.

Om vi bryter ner årsproduktionen månadsvis är det vintermånaderna som drar ner den. November till februari står tillsammans endast för 1 070 kWh, vilket motsvarar cirka 10% av den totala årliga produktionen. Bara under mars genererar anläggningen nästan lika mycket. I april börjar det verkligen ta fart igen. Maj toppar listan som årets bästa månad med 1 539 kWh.

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller på taket

  • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

    50 st paneler

  • Hus med 18 installerade solpaneler

    18 st paneler

  • Hus med 22 solpaneler på platt tak

    22 st paneler

Vad är priset på solceller i Blekinge?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) kan kosta:

      Installerad effekt: 10,32 kWp

      Antal solpaneler: 24 solpaneler

      Pris: 134 730:-

      Grönt avdrag: -26 077:-

      Slutpris: 108 653:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett skräddarsytt prisförslag, klicka och fyll i din adress:

illustration plånbok med pengar

Går det att få statligt stöd för en solcellsinstallation?

Ja, i Blekinge, liksom i resten av Sverige, är det möjligt att utnyttja det gröna teknikavdraget. Detta avdrag, som är en ersättning för det tidigare solcellsbidraget, blev ännu mer fördelaktigt efter en höjning som genomfördes vid årsskiftet 2023.

Med grön teknik kan du få ett avdrag på 19,40% av kostnaden för solceller och 48,50% för energilagring och laddboxar. När du köper solceller dras 19,40% av direkt från din faktura, och om du inkluderar ett batteri i ditt system, gäller ett avdrag på 48,50% även för detta, växelriktaren och elarbetet.

Det finns också möjlighet att utnyttja ROT-avdraget, men det går inte att kombinera det med grön teknik i samma installation. Därför tenderar det gröna avdraget ofta att vara det mest fördelaktiga alternativet.

Är solceller lönsamma i Blekinge?

Ja, en solcellsanläggning är i de flesta fall lönsam i Blekinge. Med de högre elpriserna i SE4 och den gynnsamma solinstrålningen, kan solceller bli lönsamma efter 7 till 11 år. Många tillverkare ger en effektgaranti på över 90% vid 25 år och solcellernas livslängd sträcker sig till 30 år eller mer.

Ha i åtanke att ovanstående endast är en uppskattning. Varje situation är unik och vi har använt ett genomsnittligt elpris i Blekinge samt generella nyckeltal i vår kalkyl. Skattereduktioner kan även förändras över tid. Kolla ditt tak för att se hur mycket du kan spara per månad, år eller totalt sett.


Elområde SE4

Blekinge ligger som sagt i elprisområdet SE4, vilket spelar en viktig roll i lönsamhetskalkylen för solceller. Genom att producera din egen el behöver du inte köpa in lika mycket från nätet. Ju dyrare elen är desto mer sparar du, vilket gör att lönsamheten i en solcellsanläggning går upp.

Genom att installera solpaneler på taket blir du mer självförsörjande och minskar beroendet av den volatila elmarknaden, något som blev tydligt inte minst under hösten 2022.

Sälja solel

Under soliga sommardagar kommer din solcellsanläggning troligtvis att producera mer el än vad du använder i fastigheten. Detta överskott kan du mata ut på elnätet och få ersättning för. Du blir därmed en så kallad “mikroproducent”, det vill säga någon som i liten skala producerar egen förnybar el och säljer överskottet.

Som mikroproducent har du flera fördelar, däribland att du inte behöver betala någon inmatningsavgift. Du kan även dra nytta av "60-öringen", en skattereduktion på 60 öre för varje såld kilowattimme (kWh) solel. Det finns ett tak för denna reduktion, som ligger på 18 000 kr eller 30 000 kWh per år och anslutningspunkt. Om du säljer mer el än du köper, gäller inte "60-öringen" för mellanskillnaden.

Så här fungerar det

  • Hus med platsnål

    Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

    Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
  •  Beställ och anpassa online

    Anpassning och erbjudande

    Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
  • Solpaneler är installerade på ditt hus

    Leverans och inkoppling

    Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
  • Få den bästa garantin med Otovo

    Fossilfri el i 25 år

    Solcellerna beräknas att producerar el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilken gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 429 kr/mnd

Solenergi i Blekinge

Om man tog tillvara på all solenergi som strålar in mot Blekinges byggnadstak, skulle det täcka 75% av länets elbehov. Länsstyrelsen arbetar idag med kommunerna för att öka antalet solcellsinstallationer. Målet är tydligt: solenergi ska utgöra omkring 5% av länets elkonsumtion 2030, det motsvarar en installerad effekt på 110 MW.

Enligt Energimyndigheten fanns 3 811 nätanslutna solcellsanläggningar i Blekinge 2020 med en installerad effekt på 54,05 MW. Året innan var de 2 189 st med 32,28 MW i effekt. Som du ser rör sig Blekinge mot sitt mål. Kommunerna med flest anläggningar var Karlskrona (1 750 st), Karlshamn (672 st), Ronneby (622 st) samt Sölvesborg (479 st).

Siffrorna ovan inkluderar alla effektklasser. För dig som husägare är det nog mest intressant med en mindre dimension. I slutet av 2022 fanns det 3 542 nätanslutna solcellsanläggningar under 20 kW i Blekinge län. 2021 var siffran 2 189 st, det är en ökning med 62%. I stapeldiagrammet kan du se utvecklingen de senaste åren.
stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i blekinge

Vanliga frågor

Är Blekinge län en bra plats för solpaneler?

Ja! Med tanke på solinstrålningen, elområdet SE4 samt antalet verksamma solcellsföretag, ligger Blekinge län i toppskiktet i Sverige när det gäller solcellsförutsättningar.


Installerar Otovo solceller i Karlskrona, Karlshamn, Sölvesborg eller Ronneby?

Vi installerar i nästan hela Blekinge, bland annat i Karlskrona, Karlshamn, Sölvesborg, Ronneby och på många fler platser. Börja med att söka på din adress för att se ditt taks potential.

Behövs det bygglov för att installera solceller i Blekinge?

Sedan 2018 har man i Sverige försökt underlätta bygglovsprocessen för att uppmuntra privatpersoner att installera solpaneler. Dock finns det undantag, särskilt om installationen skulle ändra fastighetens utseende avsevärt. Det påverkar ofta solceller på platta tak, där montagesystem används för att skapa en lutning.

I Blekinge län finns även platser som är av riksintresse för totalförsvarets militära del och där krävs det bygglov. Det är klokt att granska de specifika bygglovsreglerna för din kommun, eller ta kontakt med den lokala miljö- och byggnadsförvaltningen.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Om din fastighet är ansluten till det allmänna elnätet är ett solcellsbatteri inte nödvändigt, eftersom du kan köpa el under de timmar solen inte lyser. Men, om du vill maximera användningen av din egenproducerade el över dygnet, kan du lägga till batteri hos Otovo.

För fastigheter som ligger off-grid, det vill säga inte är anslutna till det allmänna elnätet, är ett batteri nödvändigt för att lagra den ström som solcellerna genererar. För fritidshus med enklare energibehov, kan ett 12v-system ibland kan vara tillräckligt.

Hur länge tar det innan solcellsanläggningen är på plats?

Hos Otovo tar det vanligen 4 till 20 veckor innan solcellsanläggningen är installerad och en elektriker driftsätter den. Leveransen beror dock på flera faktorer och detta är en uppskattning.

Var kan man läsa mer om solenergi i Blekinge?

Flera av de lokala kommunerna har egna dedikerade sidor om solceller på sina respektive webbplatser. Hos länsstyrelsen Blekinge kan du även läsa mer om energi och klimat och till exempel se solkartor i de olika kommunerna.

Vad för garanti får man?

Hos Otovo får du lång garanti: vid direktköp ingår 10 års garanti och vid solabonnemang hela 20 år. Våra solcellsexperter finns dessutom tillgängliga och redo att hjälpa dig.