Solceller på Gotland: Producera egen el

Solenergi på Gotland Producera och lagra egen el med solpaneler på taket och batteri i hemmet.
sverigekarta med platsnål på gotlands län

Solpaneler på Gotland ☀️

Gotland, Sveriges största ö, är känd för sina många historiska efterlämningar och som en av de soligaste platserna i landet. För en ö är ökad självförsörjning genom lokalproducerad el viktigt. Med tanke på solinstrålningen och elområdet (SE3) kan solceller därför vara ett intressant alternativ för gotlänningar.

Solcellers elproduktion på Gotland

Gotland får mest genomsnittlig solinstrålning i Sverige så förutsättningarna är onekligen goda för solenergi. Om vi tar en villa i Visby med en 15 kWp solcellsanläggning installerad, kan den producera 15 848 kWh per år enligt PVGIS.

Denna produktion är riktigt bra och samma anläggning hade genererat betydligt mindre el längre norrut i landet. Det är framförallt vintern som drar ner den årliga produktionen. November till februari står tillsammans för ungefär 1 454 kWh (9% av årsproduktionen). Maj är den bästa månaden med 2 311 kWh.

stapeldiagram över solpanelers elproduktion i visby, gotland

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Kostnad för solpaket på Gotland

Nedanför kan du se priser på solpaket. Priserna är endast uppskattningar och kommer att variera beroende på var på Gotland du bor samt eventuella tillval. Sök på din adress för ett prisestimat.

 • illustration hus med solpaneler på taket

  Köp av solcellsanläggning

    Installerad effekt: 8,7 kWp

    Baspris: 152 307 kr

    Grönt avdrag: -29 547 kr

    Slutpris: 122 760 kr

 • illustration batteri + solpaneler

  Solcellsanläggning med batteri

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 202 889 kr

    Grönt avdrag: -64 291 kr

    Slutpris: 138 598 kr

 • illustration sol

  Med solabonnemang utan batteri

    Installerad effekt: 8,7 kWp

    Baspris: 1 136 kr/mnd

    Stöd (ROT 42 mån): -327 kr/mnd

    Slutpris: 809 kr/mnd*

  *Efter 42 månader betalar du fullpris för solcellspaketet.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger, förblir dina kostnader förutsägbara!

Enkelt att köpa ut

Du kan när som helst under abonnemangstiden välja att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW på gotland

Solenergi på Gotland

Enligt en undersökning av Demoskop var politiker på Gotland mest positiva i hela landet till solkraft. Både Länsstyrelsen och Region Gotland är aktivt engagerade i att främja solenergi och arbetar för att öka användningen på ön.

Statistik från Energimyndigheten bekräftar att solcellssystemen ökar på Gotland. I slutet av 2022 fanns det totalt 1 677 nätanslutna solcellsanläggningar med en total effekt på 20,01 MW på ön. Året innan var samma siffror 1 295 anläggningar med en installerad effekt på 15,35 MW. Antalet anläggningar växte alltså med cirka 30% år till år.

Siffrorna ovan inkluderar både solcellsparker såväl som företag och privatpersoner. För dig som husägare kan det vara intressant med statistik på nätanslutna solcellssystem med en dimension under 20 kW. I stapeldiagrammet ser du antalet sådana på Gotland de senaste 5 åren.

Vanliga frågor

Är Gotlands län en bra plats för solpaneler?

Ja, Gotland är en av Sveriges bästa platser för solpaneler, om inte den bästa! Det beror på soltimmarna, många solcellsinstallatörer och elpriserna i SE3.


Installerar Otovo solceller i Visby?

Ja, vi installerar solceller på nästan hela Gotland, från norra till södra änden. Ett exempel är Visby med omnejd. Börja med att söka på din adress för att få ett prisförslag som du därefter själv kan anpassa. Känner du dig nöjd, är det bara att klicka på "Få erbjudande" så tar vi det därifrån.

Behövs det bygglov för solceller på Gotland?

Sedan 2018 har bygglovsreglerna för solceller blivit mer flexibla, men det finns såklart undantag, och på Gotland kan det krävas bygglov i fler fall än normalt.

För det första har ön ett rik kulturarv och många byggnader, i exempelvis Visby innerstad, har högt kulturhistoriskt värde och kräver alltid bygglov. För det andra utgör en del av ön ett riksintresse för totalförsvarets militära verksamhet. Slutligen, om solpanelerna förändrar fastighetens karaktär på ett betydande sätt, kan det också krävas bygglov.

Om du vill kolla vad som gäller för din specifika situation, rekommenderar vi att du kontaktar den lokala miljö- och byggnämnden eller läser mer på Region Gotlands webbplats. Du kan även höra av dig till oss.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Nej, om din fastighet är ansluten till det allmänna elnätet behöver du inte ett solcellsbatteri, eftersom du kan köpa eller sälja el. Men om du vill öka egenanvändningen av den genererade solelen över dygnet, kan du enkelt lägga till ett batteri hos Otovo.

Om huset ligger off-grid, behöver du ett batteri för att lagra strömmen.

Var kan man läsa mer om solenergi på Gotland?

Det finns flera platser på nätet där du kan läsa mer om solenergi på Gotland. Bland annat gör Länsstyrelsen ett bra jobb med hjälpsamma guider och informativa videos om folk på ön som utnyttjar solenergi. Energicentrum Gotland är ytterligare ett tips.

Det finns dock ingen solkarta för Gotland, så sök gärna på din adress för att få en uppskattning på vad en solcellsanläggning kan producera hos dig och vad du sparar på elräkningen.

Vad för garanti får man?

När du väljer Otovo som solcellsleverantör får du lång garanti: vid köp ger vi dig 10 år och med vårt solabonnemang hela 20 år.