Solceller i Kristianstad - skräddarsydd offert

Otovo jämför lokala solcellsinstallatörer i Kristianstad: Vi matchar dig med den lokala installatören som har lägst pris och bäst omdöme. Kolla din adress kostnadsfritt:

tegelhus med svarta solceller på taket
karta över sverige med platsnål på kristianstad

Vilka förutsättningar finns för solceller i Kristianstad?

Kristianstad i östra Skåne är en pittoresk stad med anor från 1600-talet. Staden och kommunen är en av Sveriges bästa platser för att dra nytta av förnybar solenergi med solceller på taket.

Skåne län har i genomsnitt näst mest solinstrålning i Sverige, ungefär i klass med Danmark eller norra Tyskland. Kristianstad ligger även inom elområde SE4, som historiskt sett haft landets högsta genomsnittliga elpriser. Genom att installera solceller kan du därför bli mer självförsörjande när det gäller el.

Under 2022 fanns totalt 1 742 nätanslutna solcellsanläggningar (alla effektklasser) Kristianstad kommun. Det är en imponerande ökning på cirka 71% jämfört med 2021. Denna positiva utveckling visar utan tvivel på att Kristianstad har utmärkta lokala förutsättningar för solenergi!

Solinstrålning i Kristianstad ☀️

Enligt verktyget PVGIS från EU:s Science Hub får Kristianstad en årlig solinstrålning på cirka 1 253 kWh/m2. Siffran är hämtad från databasen PVGIS-SARAH2 som grundar sig på satellitdata. Den faktiska elutvinningen från solpaneler är dock betydligt lägre eftersom de har en verkningsgrad på cirka 18 till 22%.

Väderstreck och lutning

Solpaneler placerade i söderläge är bäst eftersom solen lyser längst och starkast där under dagen. På sadel- eller valmat tak som vetter mot flera väderstreck går det att installera mot väst eller öst. Detta kan resultera i en produktion som är mer jämnt utspridd under dagen.

I Kristianstad är den optimala lutningen för solpaneler mellan 35 och 42°. Med tanke på att många svenska tak redan har en lutning på 27 till 45°, monterar installatörer vanligtvis solpanelerna direkt ovanpå. För dem med platta tak finns det särskilda montagesystem som kan stabiliseras med hjälp av en ballast eller andra metoder.

Vad kan solceller ge i Kristianstad?

För att beräkna den årliga produktionen behöver vi framförallt veta 3 faktorer:

   Den geografiska platsen

   Den tillgängliga takytan

   Solcellsanläggningens dimension


Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

Som exempel tar vi en solcellsanläggning på 10 kWp, vilket motsvarar den genomsnittliga storleken i Sverige. En sådan tar upp en takyta på cirka 45 till 50 m2, och kan inkludera fästanordningar, 24st solpaneler med en effekt om 430W vardera, växelriktare och alla nödvändiga elkablar.

För att räkna på den möjliga produktionen har vi använt verktyget PVGIS. I vår beräkning har vi angett en systemförlust på 14% samt en taklutning på 41°. Givet dessa parametrar, kan en installation på 10 kWp generera cirka 10 159 kWh per år i Kristianstad.

Maj framstår intressant nog som den mest produktiva månaden med 1 401 kWh, tätt följd av de andra sommarmånaderna. Perioden november till februari har dock en betydligt lägre produktion, vilket drar ner det totala årliga snittet.

Sök på din adress

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller på taket

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad kostar solceller i Kristianstad?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) kan kosta:

   Installerad effekt: 10,32 kWp

   Antal solpaneler: 24 solpaneler x 430W LONGi Solar

   Pris: 146 777:-

   Grönt avdrag: -28 474:-

   Slutpris: 118 303:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett skräddarsytt prisförslag, klicka och fyll i din adress:

Fler dimensioner:

Går det att få avdrag för en solcellsinstallation?

Ja, om du installerar en nätansluten solcellsanläggning i Kristianstad kan du använda det gröna teknikavdraget eller rotavdrag. I många fall använder man det gröna avdraget eftersom det är högre och mer fördelaktigt. Det går ej att kombinera dem två i samma installation.

Det gröna avdraget ger dig rätt till skattereduktion för solceller, energilagring och laddpunkt för elbil. Till exempel får du 19,40% avdrag direkt på fakturan när du köper ett solcellspaket. Om du dessutom lägger till ett batteri i paketet får du kombinera med 48,50% avdrag på batteriet, växelriktaren och elarbetet.

Är solceller lönsamma i Kristianstad?

Ja, i de flesta fall är solceller lönsamma i Kristianstad. Om vi tar en solcellsanläggning med en installerad effekt på 10 kW så blir den lönsam efter cirka 7 till 11 år med aktuella förutsättningar. Och vet du vad det bästa är? När anläggningen väl går "break even", kommer du fortfarande att ha åtminstone 15 till 18 år till av "gratis" närproducerad el.

Ovanstående är en uppskattning. Vi har använt ett genomsnittligt elpris i Skåne samt andra generella nyckeltal i vår kalkyl. Skattereduktioner kan även förändras över tid. Kolla ditt tak för att ta reda på hur mycket du kan spara per månad, år eller totalt!

Elområde SE4

Kristianstad ligger som sagt i elområde 4SE. Här har efterfrågan på el under vissa perioder varit mycket hög, samtidigt som utbudet har varit begränsat. Denna kombination har lett till höga elpriser. Ett tydligt exempel på detta var hösten 2022, när elpriserna skenade i höjden.

Genom att ha solceller på taket i Kristianstad blir du mindre påverkad av den volatila elprismarknaden, eftersom du då producerar din egen "gröna" el.

Sälja egen solel

När dina solceller producerar mer el än vad du förbrukar i fastigheten, kan du sälja överskottet tillbaka till elnätet. Innan detta kan ske, finns det dock ett par steg du behöver ta:

   Uppdatera eller byta elmätare

   Inmatningsabonnemang

   Produktionsavtal


Som mikroproducent kan du dra nytta av skatteförmåner, såsom en skattereduktion på 60 öre per såld kWh, samt andra fördelar.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Billig och ren ström över 25 år!

  Solcellerna producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den el du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du paneler av högsta kvalitet för ditt tak inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilken gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 349 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kw i kristianstad

Solenergi i Kristianstad

Intresset för solceller har ökat kraftigt i Kristianstad kommun de senaste åren. Enligt Energimyndighetens officiella energistatistik fanns det 1 742 nätanslutna solcellsanläggningar 2022, med en total installerad effekt på 37,32 MW. Detta inkluderar alla dimensioner.

Om vi istället kollar på en energiklass under 20 kW, vilket troligtvis innefattar hus och villor, så får vi en klarare bild över hur privatpersoner agerat. Större dimension än 20 kW är troligtvis mestadels lantgårdar, industrianläggningar eller solcellsparker.

År 2022 fanns totalt 1 523 nätanslutna solcellsanläggningar under 20 kW i Kristianstad kommun. Året innan, 2021, var den siffran 853st (en ökning på 78%). 2020 fanns det 596st. Som du ser har intresset för solceller ökat markant bland husägare i Kristianstad kommun de senaste 3 åren!

Vanliga frågor

Är Kristianstad en bra plats för solceller?

Med tanke på solinstrålningen och den markanta ökningen av installationer, är Kristianstad utan tvekan en bra plats för solceller.

Sker det stora solcellssatsningar i Kristianstad med omnejd?

Ja, det gör det! Solpunkten är till exempel en solcellspark vid E22:an på 4 MW, med 10 000 solpaneler som ligger cirka 2 meter under havsnivå. En 15 gånger så stor solcellspark har även fått grönt ljus i Karsholms Fure.

Installerar Otovo även solceller i Åhus eller Bromölla?

Ja, Otovo samarbetar med många certifierade solcellsinstallatörer i Kristianstad med omnejd. Fyll i din adress om du vill installera solceller i Åhus eller Bromölla så tar vi fram ett prisförslag.

Behövs det bygglov för solpaneler?

2018 trädde förenklade regler för solceller och bygglov i kraft. I normala fall behöver du inte bygglov för solceller, det finns dock undantag. Om installationen förändrar byggnades naturliga form eller om den är K-märkt kan bygglov behövas.

Vi rekommenderar att du kollar med Kristianstad kommun eller en annan relevant myndighet.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Om din fastighet är ansluten till det allmänna elnätet behöver du inget solcellsbatteri. Vill du ändå bli mer självförsörjande? Då är det enkelt att lägga till ett solcellsbatteri på köpsidan hos Otovo.

Om fastigheten istället ligger off-grid, det vill säga utanför det allmänna elnätet, måste man ha ett batteri för att kunna lagra strömmen.

Hur länge tar det innan anläggningen är på plats?

Det tar vanligtvis 4 till 20 veckor innan solcellsanläggningen driftsätts. Detta är dock en uppskattning och varierar.

Vilken garanti får man?

Hos Otovo kan du känna dig trygg med en branschledande garanti. Vid direktköp ger vi dig 10 års garanti och med solabonnemang hela 20 år. Om du behöver hjälp finns vår support alltid nära till hands.

PersonuppgifterVåra villkorVillkor för solabonnemang

© Otovo AB 2023