Solceller på Öland: Få offert

Skaffa solceller på Öland Börja producera egen el med solpaneler på taket eller gården. Vi erbjuder även batteri. Sök på din adress.
sverigekarta med platsnål på öland

Solpaneler på Öland - hur bra fungerar det? ☀️

Öland, i Kalmars län, är en av de mest solsäkra platserna i Sverige. Dessutom ligger ön i elområde SE4, som historiskt sett haft högre elpriser i snitt. Öland har därför med Sverigemått utmärkta förutsättningar för solceller!

Solinstrålning på Öland

Öland ligger i topp i Sverige när det gäller solinstrålning per m2. Med ett verktyg som PVGIS från EU:s forskningsinstitut kan vi bilda oss en uppfattning om solinstrålning på ön. Då ser vi att öns största stad, Färjestaden, har en årlig solinstrålning på cirka 1 337 kWh/m2.

Väderstreck, skugga och vinkel

Solpaneler på ett under året skuggfritt tak i söderläge är optimalt. Det går också bra att kombinera med östliga eller västliga väderstreck, vilket kan ge en mer utspridd produktion under dagen. Dock något mindre totalt sett.

Öland är en vinkel på cirka 35 till 40° en bra utgångspunkt. Men även om ditt tak inte har det, så är energiförlusten inte så stor i varje grads avvikelse från optimal vinkel. Hustak i Sverige har ofta en bra nog lutning och montören installerar vanligtvis solpanelerna direkt ovanpå.

Hur mycket kan solceller producera på Öland?

För att beräkna vad solceller kan producera är det viktigt att kolla på faktorer som:

   Solinstrålningen

   Takets förutsättningar

   Säkringsstorlek

   Dimensionen på anläggningen


Nedan följer ett exempel
:

Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

Ett normalstort solcellssystem i Sverige ligger på cirka 10 kW. Ett sådant system kan bestå av 24 solpaneler på 430 watt vardera, totalt 10,32 kWp. Takytan de tar upp är ungefär 45 till 50 m2. Om vi använder PVGIS-verktyget igen och antar en taklutning på 35° samt 14% i energiförlust, kan en 10 kWp-anläggning i Färjestaden på Öland producera cirka 10 819 kWh per år.

Ovanstående siffra visar vilka goda förutsättningar som finns för solenergi på Öland. Solcellsanläggningen ger cirka 10% av årsproduktionen på vintern (november till februari). Men redan i mars tar det fart på allvar (950 kWh). Årets bästa månad är maj då anläggningen producerar hela 1 536 kWh!

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad kostar solceller på Öland?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) på Öland kan kosta cirka:

   Installerad effekt: 10,32 kWp

   Antal solpaneler: 24 solpaneler x 430W

   Pris: 132 906:-

   Grönt avdrag: -25 724:-

   Slutpris: 107 182:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett prisförslag, klicka och fyll i din adress:

illustration plånbok med pengar

Går det att få avdrag för en solcellsinstallation?

Ja, på Öland, som i resten av Sverige, går det att få det gröna avdraget från Skatteverket om du uppfyller vissa krav. Avdraget innefattar solceller, energilagring samt laddstolpar för elbilar. På solceller kan du få 19,40% avdrag direkt på fakturan. Om du lägger till energilager, som solcellsbatteri, kan du även få 48,50% på det, växelriktaren samt elarbetet.

Taket för det gröna skatteavdraget ligger på max 50 000 per år och person. Det är oklart hur länge det kommer att finnas tillgängligt. ROT-avdrag är en annan möjlighet, men det går inte att kombinera det med ovanstående avdrag på samma installation. Om du tecknar vårt solabonnemang, får du ROT-avdrag på det.


Är solceller lönsamma på Öland?

En 10 kWp solcellsanläggning på Öland kan bli lönsam efter cirka 8 till 13 år. Med det solsäkra läget och elområde SE4 kan solceller bli lönsamma snabbare än på andra platser i Sverige.

*Ha i åtanke att detta endast är en uppskattning. Varje situation är unik och vi har använt ett genomsnittligt elpris på Öland samt generella nyckeltal i vår kalkyl. Skattereduktioner kan även förändras över tid. Kolla ditt tak för att se hur mycket du kan spara per månad, år eller totalt sett.


Elområde SE4

Elområdet kan påverka lönsamheten på en solcellsanläggning. Elområde SE4 har haft en hög efterfrågan på el samtidigt som det inte har producerats nog med den varan. Det har historiskt sett skapat högre elpriser. Med solpaneler producerar du din egen el och ersätter el du annars hade köpt. Ju dyrare el, desto mer sparar du, och anläggningen återbetalar sig snabbare.

Sälja solel

Under soliga sommardagar på Öland är behovet av uppvärmning lågt. Samtidigt producerar solcellerna för fullt. Det leder ofta till ett elöverskott som elbolag gärna köper. Efter viss förberedelse kan du mata ut överskottet på nätet och få ersättning för sålda kilowattimmar samt nätnyttan. Det häftiga är att elen i många fall stannar på ön och går till dina grannar som för stunden köper.

Det finns även en skattereduktion på 60 öre per såld kilowattimme solel. Taket ligger max 30 000 kWh, eller 18 000:-. Om du säljer mer el än du köper, får du inte den så kallade "60-öringen" på mellanskillnaden.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilket gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

Solenergi på Öland

Att använda solenergi för att producera egen el blir allt mer populärt på Öland. Det ser man genom att kolla på den stora tillväxten av antal nätanslutna solcellssystem i Ölands kommuner under en 5-årsperiod.

Enligt Energimyndigheten hade Mörbylånga kommun flest nätanslutna solcellsanläggningar 2022. Här fanns totalt 855 st anläggningar med en installerad effekt på 10,85 MW. Borgholm kommun hade samma år 844 st anläggningar som tillsammans stod för 10,24 MW.

Ovanstående siffror inkluderar alla effektklasser, så allt från husägare, företagare till stora solcellsparker. Det vara intressant att kolla på en storlek under 20 kW, vilket ofta är privatpersoner. I stapeldiagrammet kan du se den utvecklingen i Mörbylånga kommun de senaste åren.
stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW på öland

Platser i närheten

Kolla följande sida om solceller i Kalmar län och kommun.


Vanliga frågor

Är Öland en bra plats för solpaneler?

Ja, tack vare många soltimmar och elområde SE4 har Öland väldigt goda förutsättningar för solenergi.


Installerar Otovo solceller i Färjestaden, Borgholm, Mörbylånga eller Löttorp?

Ja, vi installerar solceller på platser som Färjestaden, Borgholm och i ytterligare orter på ön. Vi rekommenderar dig att söka på din adress för att få ett prisförslag på ett solcellspaket.

Behövs det bygglov för solceller på Öland?

Det krävs ofta bygglov om fastigheten är K-märkt, om installationen förändrar utseendet, till exempel solpaneler på platt tak med montagesystem, eller om annat anges i detaljplanen. Om du känner dig osäker, kolla med den kommunala byggenheten i Borgholm eller Mörbylånga. Våra solcellskonsulter kan även hjälpa till.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Du behöver inte ett solcellsbatteri om din fastighet är ansluten till det allmänna elnätet. Då kan du sälja överskottsel eller köpa ström när solcellerna inte producerar. Om du vill använda din egenproducerade el i större utsträckning över dygnet kan ett solcellsbatteri dock vara intressant. Du kan enkelt lägga till batteri hos oss efter att du sökt på din adress.

Om du har en stuga som ligger utanför det allmänna elnätet, off-grid, måste du ha batterier för att lagra ström.

Hur länge tar det innan solcellsanläggningen är på plats?

Det tar cirka 4 till 20 veckor, men det kan variera beroende på föranmälan, material, överenskommet installationsdatum och platsen i sig.

Var kan man läsa mer om solenergi på Öland?

De 2 kommunerna på Öland har information om solenergi på deras webbplatser. Kolla Mörbylånga kommun eller Borgholm kommun.

Vad för garanti får man?

Hos Otovo får du 10 års garanti på direktköp och hela 20 år om du väljer vårt solabonnemang.