Solceller i Umeå: Få offert

Otovo jämför lokala solcellsinstallatörer i Umeå: Vi analyserar ditt tak och tar fram ett nyckelfärdigt solcellspaket. Sök här:
sverigekarta med platsnål på umeå

Går det att installera solpaneler i Umeå? ☀️

Ja, det går absolut att installera solpaneler i Umeå. När det gäller solinstrålningen per kvadratmeter placerar sig Västerbotten län näst sist, endast före Norrbotten. Å andra sidan, har länet många soltimmar på sommaren och det kallare klimatet är faktiskt en fördel.

Solinstrålning i Umeå

Staden Umeå har enligt EU:s forskningsorgan Science Hub en solinstrålning på 1 224 kWh per m2. Denna data kommer från databasen PVGIS-SARAH2 och är baserad på satellitdata. Även om siffran ger en indikation om mängden solinstrålning, är den inte helt exakt. Det bör även nämnas att solceller vanligtvis har en verkningsgrad på omkring 18 till 23%.

Väderstreck, skugga och vinkel

Ett tak i söderläge, som inte ligger i skugga under årets gång, är att föredra. Det går även att installera i västligt, östligt, eller kombinera dem med ett sydligt väderstreck.

Lutningen på taket är också viktig och 35 till 50° i norr är en bra utgångspunkt. De flesta tak i Sverige har redan en lutning som är lämplig för solceller, vilket gör att installatörer ofta monterar direkt på taket. I norra Sverige kan det vara fördelaktigt med brantare lutning, eftersom solen står lägre på himlen.

Hur är det med snön då?

Om ett lager snö eller en tjock ishinna täcker solcellerna producerar de ytterst lite, eller ofta, ingenting alls. Dock är det sällan ett problem då produktionen under vintern ändå är så pass liten. Och eftersom solpaneler vanligtvis monteras på lutande tak, tenderar snön att enkelt glida av under töväder.

Solcellers produktion i Umeå

För att faktiskt se vad en solcellsanläggning kan producera i Umeå, måste vi ta hänsyn till faktorer som:

   Solinstrålningen

   Taket

   Säkringsstorlek

   Dimension på solcellsanläggningen


Nedan följer ett exempel
:

Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

En typisk solcellsanläggning i Sverige ligger på omkring 10 kWp, vilket gör det till ett bra exempel som man kan relatera till.

En sådan 10 kW-anläggning kan inkludera montageanordning, 24 solpaneler med en kapacitet på 430W var, elkablar och en växelriktare. Denna dimension kräver en takyta på ungefär 45 till 50 m2. I beräkningarna har vi inkluderat en energiförlust på 14% och antagit en takvinkel på 35°. Enligt PVGIS, kan en sådan solcellsanläggning producera omkring 9944 kWh per år i Umeå.

I norra Sverige är det särskilt märkbart att de långa, mörka vintrarna minskar årsproduktion. November till februari står endast för 607 kWh, eller 6% av den totala årliga produktionen. Men redan i mars börjar produktionen öka signifikant, med maj månad som bidrar med hela 1 538 kWh.

Tack vare de långa och ljusa sommardagarna och solcellernas ökade effektivitet i kallare temperaturer, blir den totala produktionen ändå bra. Om vi jämför med samma exempel i Malmö i södra Sverige, är skillnaden endast 800 kWh per år. Det visar att solceller kan vara en lönsam investering även i de norra delarna av Sverige.


Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller på taket

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad är priset på solceller i Umeå?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) kan kosta:

   Installerad effekt: 10,32 kWp

   Antal solpaneler: 24 solpaneler

   Pris: 153 600:-

   Grönt avdrag: -25 600:-

   Slutpris: 128 000:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett skräddarsytt prisförslag, klicka och fyll i din adress:

illustration plånbok med pengar

Går det att få avdrag för en solcellsinstallation?

Ja, både i Umeå och resten av Sverige kan du dra nytta av det gröna teknikavdraget eller ROT-avdraget. Det gröna avdraget innefattar solceller, energilagring och laddboxar för elbilar. Du kan till exempel få cirka 20% avdrag på kostnaden för solceller och 50% på solcellsbatteri, växelriktare och installationsarbetet.

Det gröna teknikavdraget är begränsat till 50 000 kronor per person och år. Det är inte heller möjligt att kombinera med ROT-avdraget på samma solcellsinstallation.

Är solceller lönsamma i Umeå?

Då till den viktiga frågan; är solceller lönsamma i Umeå? Svaret är ja med rådande förutsättningar. Trots lägre nivåer av solinstrålning tenderar solcellsanläggningar att betala av sig själva inom 11 till 15 år i Umeå. Det är visserligen en längre återbetalningstid jämfört med i södra Sverige, men det innebär ändå en möjlighet.

Ha i åtanke att ovan endast är en uppskattning. Varje situation är speciell och vi har använt ett genomsnittligt elpris i Umeå (SE2) samt generella nyckeltal i vår kalkyl. Skattereduktioner kan även förändras över tid. Kolla ditt tak för att se hur mycket du kan spara per månad, år eller totalt sett.

Sälja solel

I vår lönsamhetsberäkning har vi inkluderat inkomster från såld el. Det förutsättar att du, med några avtal och en lämplig elmätare, kan mata ut överflödig el direkt till nätet. Den el som dina solceller genererar går först till dina närmaste grannar i Umeå som behöver den.

Som mikroproducent har du flera förmåner, bland annat att du inte behöver betala inmatningsavgift. När du säljer solel får du också en skattereduktion på 60 öre per såld kWh. Som mest kan du få reduktionen för 30 000 kWh, eller 18 000 kr per år och anslutningspunkt.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producerar el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilken gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 429 kr/mnd

Solenergi i Umeå

Umeå stad har lanserat flera initiativ för att öka kunskapen och erbjuda stöd till dig som överväger att installera solceller på taket. Därtill har taken på många kommunala byggnader utrustats med solpaneler, såsom stadshuset.

I slutet av 2022 fanns det enligt Energimyndighetens statistik 732 nätanslutna solcellsanläggningar i Umeå kommun med en effekt på 14,75 MW. Året innan, 2021, var den siffran 503 med en effekt på 10,85 MW. Antalet anläggningar steg således med 45% år till år. Detta innefattar alla energieffekter, alltså både företag som privatpersoner.

För dig är det troligvis mer intressant att kolla på en dimension under 20 kW, vilket troligen motsvarar privata hushåll. 2022 fanns det 653 sådana anläggningar och 2021 var den siffran 404. I stapeldiagrammet kan du se hur solcellsinstallationer under 20 kW vuxit i Umeå kommun de senaste 5 åren.
stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i umeå

Vanliga frågor

Går det att installera solpaneler i Umeå?

Ja, det går absolut att installera solpaneler i Umeå. En tumregel är att varje installerad kilowatt (kW) ger cirka 800 till 1000 kWh årligen. Den långa sommaren gör att produktionen blir bra på årsbasis. Det finns även många lokala solcellsmontörer i Umeå med omnejd som kan utföra installationen.

Vad ska man göra med snön?

I de flesta fall behöver du inte oroa dig för snö på solcellerna. Under vintermånaderna är solcellernas produktion liten, och därför har snön begränsad inverkan. Tack vare takets lutning kommer snön vanligtvis att glida av när temperaturen stiger. I vissa fall kan man försiktigt ta bort snön, men i praktiken är det sällan nödvändigt i Umeå.

Behövs det bygglov för solceller i Umeå?

Solceller är generellt bygglovsfria, förutsatt att de uppfyller vissa krav. Vanliga undantag är K-märkta byggnader, eller om installationen förändrar fastighetens utseende avsevärt.

Besök Umeå kommuns webbplats för mer information om bygglov. Annars kan du kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för personlig rådgivning.

Installerar Otovo även solceller i Holmsund, Obbola eller Skellefteå?

Vi samarbetar med lokala solcellsinstallatörer i Umeå kommun med omnejd, även i Skellefteå. Sök på din adress och se hur mycket du kan spara så tar vi det därifrån.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Om din fastighet är nätansluten behöver du inte ett batteri till solcellerna, eftersom du kan köpa el från det allmäna elnätet. Vill du bli ännu mer självförsörjande? Då kan du lägga till ett solcellsbatteri på köpsidan hos Otovo.

Har du till exempel ett fritidshus som ligger off-grid, behöver du dock ett batteri för att kunna lagra strömmen.

Hur länge tar det innan solpanelerna är på plats?

Det tar vanligen 4 till 20 veckor, men det beror på faktorer som föranmälan och material.

Var kan jag läsa mer om solenergi i Umeå?

På Umeå kommuns webbplats kan du läsa mer om solenergi och även se solkarta över ditt tak.

Har Otovo en solcellsapp?

Ja, i Otovo-appen kan du hålla koll på solcellsanläggningen och se hur mycket den producerar. Appen laddar du ner på Google Play eller App Store.

Vad för garanti får man?

Solceller är en stor och viktig investering och vi vill att du ska känna dig trygg. Vid direktköp har du 10 års garanti och med vårt solabonnemang hela 20 år. Våra solcellsexperter finns dessutom alltid redo att hjälpa dig.