Solceller i Värmland: pris och offert

Sätt solpaneler på taket och utnyttja solens krafti Värmland. Vi erbjuder även batteri med möjlighet att ansluta till CheckWatt.
sverigekarta med platsnål på värmlands län

Solpaneler i Värmlands län - hur bra är det? ☀️

Värmlands län i västra Sverige är känd för sin vackra natur med djupa skogar och rikligt med vatten. Även om länet inte har mest solinstrålning i Sverige, går det helt klart att installera solpaneler även här. Låt oss kolla närmare på solcellsmöjligheterna.

Elproduktion för solceller i Värmland

En 14 kWp-solcellsanläggning i Karlstad i Värmlands län producerar cirka 13 251 kWh per år. För att räkna fram det har vi använt verktyget PVIGS, och lagt till en vinkel på 14% samt taklutning på 35°.

December är årets sämsta månad med endast 165 kWh i produktion. I mars producerar anläggningen redan lika mycket som under alla vintermånader (november, december, januari och februari) tillsammans. Juni står ut som årets bästa månad med hela 1 976 kWh.
stapeldiagram över solcellers elproduktion i karlstad, värmlands län

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Kostnad för solceller i Värmland

Nedanför kan du se prisuppskattningar på diverse solpaket. Observera att priserna kommer skilja sig beroende på var i Värmland du bor samt eventuella tillval. Sök på din adress för ett estimat.

 • illustration hus med solpaneler på taket

  Köp av solcellsanläggning

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 132 022 kr

    Grönt avdrag: -25 612 kr

    Slutpris: 106 410 kr

 • illustration batteri + solpaneler

  Solcellsanläggning med batteri

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 186 235 kr

    Grönt avdrag: -63 079 kr

    Slutpris: 123 156 kr

 • illustration sol

  Med solabonnemang utan batteri

    Installerad effekt: 8,9 kWp

    Baspris: 984 kr/mnd

    Stöd (ROT 42 mån): -283 kr/mnd

    Slutpris: 701 kr/mnd*

  *Efter 42 månader betalar du fullpris för solcellspaketet.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger, förblir dina kostnader förutsägbara!

Enkelt att köpa ut

Du kan när som helst under abonnemangstiden välja att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i värmland

Solenergi i Värmland

Precis som i många andra län i Sverige är solenergi på frammarsch i Värmland. Enligt Energimyndigheten fanns det 4 452 nätanslutna solcellsanläggningar i länet i slutet av 2022 med en total effekt på 63,99 MW. Året innan var samma siffror 2 825 anläggningar, som stod för 42,94 MW i effekt.

Kommunerna i länet med flest nätanslutna solcellssystem i slutet av 2022 var Karlstad (1 161 st), följt av Arvika (429 st) och Kristinehamn (382 st).

Siffrorna ovanför inkluderar alla effektklasser, så det kan handla om privatpersoner såväl som stora solcellsparker. För husägare kan det vara intressant att kolla på anläggningar med en dimension under 20 kW. I stapeldiagrammet kan du se utvecklingen för sådana anläggningar i Värmlands län de senaste 5 åren.

Vanliga frågor

Är Värmland en bra plats för solpaneler?

Värmlands län är en helt okej plats för att sätta solpaneler på taket eller marken och börja producera sin egen el. Det sker även satsningar på solcellsparker, vilket visar på ett lokalt intresse för solenergi.


Hur är det med snö på solpaneler?

Snö är oftast inget problem då solcellerna ändå inte producerar mycket el på vintern. Solcellsmodulerna monteras oftast med 30 till 45-gradig lutning och snön glider av när solen börjar värma på allvar.

Behövs det bygglov för solceller i Värmland?

Ofta behövs det inte bygglov för att installera solpaneler på taket. Det finns dock en del undantag, till exempel om installationen förändrar byggnadens ursprungliga utseende. Ett exempel på när bygglov kan krävas är solpaneler på platt tak, eftersom montagesystemen inte följer takets naturliga profil. Installationer på k-märkta byggnader kräver också ofta bygglov.

Kontakta den lokala bygglovsenheten i din kommun om du är osäker. Du kan även höra av dig till oss.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Nej, om din fastighet är nätansluten fungerar nätet som ett "stort batteri", det vill säga, du kan köpa till eller sälja el. Om du däremot vill använda din egenproducerade el i större utsträckning över dygnet, kan batteri vara ett alternativ.

Idag finns även möjlighet för mikroproducenter att utnyttja frekvensreglering och stödtjänster. Om du "lånar" ut batteriet på detta vis kan du få ersättning.

Var kan man läsa mer om solenergi i Värmland?

Kolla hos Länsstyrelsen eller på de lokala kommunernas webbplatser, Karlstad kommun erbjuder till exempel en bra solkarta.