Solceller i Värmland: pris och offert

Sätt solpaneler på taket och utnyttja solens krafti Värmland. Vi erbjuder även batterier, energiassistent samt laddboxar för elbilar.
sverigekarta med platsnål på värmlands län

Solpaneler i Värmlands län - hur bra är det? ☀️

Värmlands län i västra Sverige är känd för sin vackra natur med djupa skogar och rikligt med vatten. Även om länet inte har mest solinstrålning i Sverige, går det helt klart att installera solpaneler även här. Låt oss kolla närmare på solcellsmöjligheterna.

Elproduktion för solceller i Värmland

En 14 kWp-solcellsanläggning i Karlstad i Värmlands län producerar cirka 13 251 kWh per år. För att räkna fram det har vi använt verktyget PVIGS, och lagt till en vinkel på 14% samt taklutning på 35°.

December är årets sämsta månad med endast 165 kWh i produktion. I mars producerar anläggningen redan lika mycket som under alla vintermånader (november, december, januari och februari) tillsammans. Juni står ut som årets bästa månad med hela 1 976 kWh.
stapeldiagram över solcellers elproduktion i karlstad, värmlands län

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

  • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

    50 st paneler

  • Hus med 18 installerade solpaneler

    18 st paneler

  • Hus med 22 solpaneler på platt tak

    22 st paneler

Kostnad för solceller i Värmland

Nedanför kan du se prisuppskattningar på diverse solpaket. Observera att priserna kommer skilja sig beroende på var i Värmland du bor samt eventuella tillval. Sök på din adress för ett estimat.

  • illustration hus med solpaneler på taket

    Köp av solcellsanläggning

        Installerad effekt: 8,9 kWp

        Baspris: 132 022 kr

        Grönt avdrag: -25 612 kr

        Slutpris: 106 410 kr

  • illustration batteri + solpaneler

    Solcellsanläggning med batteri

        Installerad effekt: 8,9 kWp

        Baspris: 186 235 kr

        Grönt avdrag: -63 079 kr

        Slutpris: 123 156 kr

  • illustration sol

    Med solabonnemang utan batteri

        Installerad effekt: 8,9 kWp

        Baspris: 984 kr/mnd

        Stöd (ROT 42 mån): -283 kr/mnd

        Slutpris: 701 kr/mnd*

    *Efter 42 månader betalar du fullpris för solcellspaketet.

Så här fungerar det

  • Hus med platsnål

    Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

    Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
  • En kvinna beställer och anpassar solceller online

    Anpassning och erbjudande

    Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
  • Solpaneler är installerade på ditt hus

    Leverans och inkoppling

    Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
  • Solceller med den bästa garantin med Otovo

    Fossilfri el i 25 år

    Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger, förblir dina kostnader förutsägbara!

Enkelt att köpa ut

Du kan när som helst under abonnemangstiden välja att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i värmland

Solenergi i Värmland

Precis som i många andra län i Sverige är solenergi på frammarsch i Värmland. Enligt Energimyndigheten fanns det 4 452 nätanslutna solcellsanläggningar i länet i slutet av 2022 med en total effekt på 63,99 MW. Året innan var samma siffror 2 825 anläggningar, som stod för 42,94 MW i effekt.

Kommunerna i länet med flest nätanslutna solcellssystem i slutet av 2022 var Karlstad (1 161 st), följt av Arvika (429 st) och Kristinehamn (382 st).

Siffrorna ovanför inkluderar alla effektklasser, så det kan handla om privatpersoner såväl som stora solcellsparker. För husägare kan det vara intressant att kolla på anläggningar med en dimension under 20 kW. I stapeldiagrammet kan du se utvecklingen för sådana anläggningar i Värmlands län de senaste 5 åren.

Vanliga frågor

Är Värmland en bra plats för solpaneler?

Värmlands län är en helt okej plats för att sätta solpaneler på taket eller marken och börja producera sin egen el. Det sker även satsningar på solcellsparker, vilket visar på ett lokalt intresse för solenergi.


Hur är det med snö på solpaneler?

Snö är oftast inget problem då solcellerna ändå inte producerar mycket el på vintern. Solcellsmodulerna monteras oftast med 30 till 45-gradig lutning och snön glider av när solen börjar värma på allvar.

Behövs det bygglov för solceller i Värmland?

Ofta behövs det inte bygglov för att installera solpaneler på taket. Det finns dock en del undantag, till exempel om installationen förändrar byggnadens ursprungliga utseende. Ett exempel på när bygglov kan krävas är solpaneler på platt tak, eftersom montagesystemen inte följer takets naturliga profil. Installationer på k-märkta byggnader kräver också ofta bygglov.

Kontakta den lokala bygglovsenheten i din kommun om du är osäker. Du kan även höra av dig till oss.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Nej, om din fastighet är nätansluten fungerar nätet som ett "stort batteri", det vill säga, du kan köpa till eller sälja el. Om du däremot vill använda din egenproducerade el i större utsträckning över dygnet, kan batteri vara ett alternativ.

Idag finns även möjlighet för mikroproducenter att utnyttja frekvensreglering och stödtjänster. Om du "lånar" ut batteriet på detta vis kan du få ersättning.

Var kan man läsa mer om solenergi i Värmland?

Kolla hos Länsstyrelsen eller på de lokala kommunernas webbplatser, Karlstad kommun erbjuder till exempel en bra solkarta.