Solcellspaneler är ett av de enklaste sätten att sänka kostnaderna som är kopplade till din elförbrukning. Otovo hjälper dig att komma i gång med sparandet idag.

Precis där du önskar

Oavsett var eller hur du bor kan solpaneler bidra till att sänka utgifterna för din elförbrukning. Flera tjänar faktiskt på att producera så mycket el att det överstiger behovet till egen konsumtion.

Oavsett om du bor i fristående hus, radhus eller söker efter lösningar till andra ytor för att spendera mindre pengar på ditt elavtal och sänka utgifterna för el, hittar Otovo lösningar som passar dig.

Våra avtal och olika lösningar för solceller passar för dig som förbrukar mycket el, har en normal elförbrukning eller bara vill ha en smartare förbrukning.


Till tiden som kommer

Otovos kalkylator utgår från satellitbilder av din bostad och ger dig lösningen för att börja spara så fort som möjligt.

Även om det under 2022 fanns perioder med genomsnittligt lägre elkostnader i Sverige, förväntas ökningar och större svängningar i prisnivån framöver.

Köp solceller


Teknologi som växer snabbt

Visste du att teknologi för smartare elförbrukning till privatbostad och andra ytor som kräver mer el har gjort enorma framsteg de senaste 30 åren? I synnerhet blir solcellspaneler fortfarande billigare och bättre, och användningen av solkraft är nu den snabbast växande teknologin för energiproduktion.

Förr trodde man att solcellspaneler var beroende av enorma områden och inte hade kapacitet att producera el på en jämn nivå med belastningen eller förbrukningen i produktionsprocessen.

Det stämmer inte, och privatpersoner med egna solcellspaneler uppger att de inte klarar att förbruka lika mycket el som de själva producerar. Egenproducerad el är enklare och bättre än någonsin förr – både för dig med normal elförbrukning och för dig som har en större genomsnittlig förbrukning av el per år.


Få tillbaka på produktion av mycket el

Inom det som anses som normal elförbrukning använder en genomsnittlig svensk villa runt 20 000 kwh per år, vilket motsvarar ungefär 1 666 kWh per månad jämnt fördelat.

Behöver du mindre el än du producerar under en period, köper elbolagen automatiskt tillbaka överskottet – utan att du behöver göra något över huvudtaget.


Spara på förbrukningen till trivseln

Solpaneler installerade på ett blått hus med rött tak
Hus med rött tak med solpaneler

Elförbrukning i privat bostad är inte vår enda källa till ökade utgifter i förbindelse med el. Under 2020 såldes det rekordmånga fritidsbostäder här i landet, i jämförelse med tidigare perioder. En svensk fritidsbostad förbrukar i genomsnitt 6 500 kWh per år. Det går även bra att installera solceller på fritidshuset om det är nätanslutet.

Därför hjälper Otovo dig med att hitta lösningar där du använder el, oavsett om det är till bostaden, stugan eller andra byggnader i form av uppvärmning och andra praktiska ändamål. Olika behov kräver givetvis även olika anpassningar.

Hos oss kan du välja mellan standard-, premium- och performancepaneler med olika prestanda.

Kontrollera elsparande


I väder och vind

Med en genomsnittlig ökande elförbrukning i förbindelse med hus och byggnader utanför den privata bostaden, kan du spara på att använda solenergin även på andra platser än i hemmet.

Det är lätt att anta att det varierande vädret i Sverige skulle kunna påverka hur mycket det är möjligt att sänka utgifterna för elförbrukningen på de mest väderutsatta platserna i landet. Likväl är det faktiskt så att teknologin presterar bäst under kyligare förhållanden – därför är solceller i Sverige särskilt effektiva.

Det är inte heller nödvändigt med strålande sol. Forskningen visar att även om man inte känner solstrålarna på kroppen, tar sig energin igenom både regn och tunnare lager is – även här i Sverige. Vår artikel om solceller vintertid går in i mer detalj.


Få översikt över priset

Bild på många villor i ett samhälle där alla har installerat solpaneler
Villor med solpanaler på taket

Många tror att införskaffning och installation av solcellspaneler till hemmet kostar mer än det smakar. Flera funderar även över hur lämpliga solcellspaneler är för ett hushåll med en ungefärlig normal eller genomsnittlig elförbrukning. I en uppsjö av olika och förvirrande elavtal kan solcellspaneler bidra till att återigen ge dig kontroll över förbrukningen.


Du kan spara

Oavsett hur varierande elförbrukning du har från månad till månad, finns potentialen för att spara per år. Otovos kalkylator tar utgångspunkt från din takyta genom satellitbilder, och ger dig en estimerad beräkning på både köp och solabonnemang från kunniga aktörer i ditt område.


Snabbt och enkelt:

  • Klicka på "Solcellskalkyl" nedanför
  • Skriv in din adress
  • Svara på några frågor om ditt tak
  • Otovo räknar ut hur mycket du kan spara
  • Få ett estimerat pris, för köp eller abonnemang
  • Välj paketet som passar dig
Solcellskalkyl


Sänk kostnaderna per år, inte standarden

Användning av solcellspaneler leder kanske inte till en lägre elförbrukning, men det ser till att elräkningen blir genomsnittligt lägre varje månad. Vi har alla olika behov och en normal elförbrukning varierar bland annat beroende på storleken på din bostad.

Få översikt redan idag med Otovos kalkylator för att se hur du kan sänka förbrukningen för din bostadstyp.

Vill du veta mer om solceller från Otovo? Läs mer: Solenergi – fördelar och nackdelar.

Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.