Solceller i Helsingborg: Få offert

Skaffa solceller i Helsingborg Kolla ditt tak och få förslag på ett komplett solcellspaket. Vi erbjuder även batteri. Sök på din adress:
sverigekarta med platsnål på helsingborg

Solpaneler i Helsingborg - hur bra är det? ☀️

Helsingborg är vackert beläget vid Öresund, endast cirka 6 km fågelväg från Danmark. När det kommer till solceller har Helsingborg särskilt gynnsamma förutsättningar inom Sverige på grund av solinstrålningen och sitt läge i elområde SE4.

Solinstrålning i Helsingborg

Enligt verktyget PVGIS från EU:s forskningsinstitut ligger Helsingborgs årliga solinstrålning på 1 247 kWh per m2. Uppgiften är baserad på databasen PVGIS-SARAH2, som bygger på data insamlat via satellit. Detta visar dock inte direkt på hur mycket el du faktiskt får från dina solpaneler, eftersom deras typiska verkningsgrad ligger mellan 18 till 23%.

Men jämfört med andra delar av Sverige har Helsingborg riktigt bra förhållanden när det gäller solinstrålning, vilket i slutändan är det viktigaste för solceller.

Väderstreck, skugga och vinkel

Ett tak i söderläge, fritt från skugga under året, med en lutning på omkring 35-40° skulle vara det ideala i Helsingborg. Men i verkligheten ser det ofta inte ut så, och vissa kompromisser kan behöva göras. Det går utmärkt att kombinera solpaneler i söderläge med öster- eller västerlägen. Det kan bidra till en mer jämn fördelning av elproduktionen under dagen.

Om du till exempel har ett flackt eller nästan helt platt tak är det fortfarande möjligt att installera solceller. I dessa fall använder man ofta uppvinklade system för att skapa en vinkel.

Vad kan solceller producera i Helsingborg?

Hur många kilowattimmar går det att generera med solpaneler på taket i Helsingborg? För att ta reda på det måste vi framförallt veta 4 saker:

   Solinstrålningen

   Tillgänglig takyta

   Säkringsstorlek

   Hur du väljer att dimensionera solcellsanläggningen


Låt oss kolla på ett exempel:

Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

En solcellsanläggning på 10 kWp motsvarar ungefär en genomsnittlig installation i Sverige, därför passar det bra som ett exempel. Ett sådant solcellspaket kan innehålla 20 st solpaneler på 505 Wp vardera. Takytan de tar upp är cirka 45 till 50 m2.

För att kolla vad ett sådant paket kan ge i kWh har vi lagt till en takvinkel på 41° och systemförlust om 14%. Enligt verktyget PVGIS producerar en sådan solcellsanläggning på 10 kWp cirka 10 090 kWh per år i Helsingborg.

Som väntat är vintermånaderna - november till och med februari - de sämsta och står totalt för cirka 11% av den årliga produktionen. I ovanstående exempel ger mörka och kalla december endast 179 kWh. Men framåt våren tar det fart på allvar igen. Den bästa månaden är maj (1 376 kWh), tätt följd av juni (1 335 kWh) och juli (1 298 kWh).

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad kostar solceller i Helsingborg?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) kan kosta:

   Installerad effekt: 10,32 kWp

   Antal solpaneler: 24 solpaneler

   Pris: 140 160:-

   Grönt avdrag: -23 360:-

   Slutpris: 116 800:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett prisförslag, klicka och fyll i din adress:

illustration plånbok med pengar

Går det att få avdrag för en solcellsinstallation?

I Helsingborg, likt i resten av Sverige, finns avdraget “grön teknik” som gäller vid en solcellsinstallation. Det är en skattereduktion som du kan få vid installation av solceller, energilagring och laddpunkt för elbilar.

Själva avdraget kan ge en reduktion på 19,40% av totalkostnaden för solceller. Om du lägger till ett batteri kan du även få 48,50% i avdrag på batteriet, växelriktaren och elarbetet. ROT-avdraget är ytterligare en möjlighet, men det går inte att kombinera det med ovanstående avdrag på samma installation.

Grön teknik gäller endast för privatpersoner och upp till 50 000 per person och år. Avdraget appliceras direkt på fakturan.

Är solceller lönsamma i Helsingborg?

En 10 kW solcellsanläggning i Helsingborg betalar ofta av sig inom 7-12 år, givet dagens förhållanden. Tack vare Skånes höga solinstrålning och länets historiskt höga elpriser, kan en anläggning potentiellt återbetala sig snabbare här.

Ha i åtanke att detta endast är en uppskattning. Varje situation är speciell och vi har använt ett genomsnittligt elpris i Skåne samt generella nyckeltal i vår kalkyl. Skattereduktioner kan även förändras över tid. Kolla ditt tak för att se hur mycket du kan spara per månad, år eller totalt sett.


Elområde SE4

Helsingborg ligger i elområde SE4, som historiskt haft de högsta elpriserna i Sverige. Det blev särskilt tydligt under hösten 2022 när elpriserna skenade. Med solceller producerar du egen el och minskar därmed beroendet av att köpa från nätet. Inte bara sparar det pengar, utan du blir också mer självförsörjande.

Sälja solel

Om solcellerna på ditt tak genererar mer el än du förbrukar kan du sälja överskottet. För att möjliggöra det krävs det att du ingår i vissa avtal och har en elmätare installerad som kan mäta både inmatad och uttagen el. Som mikroproducent kan du dra nytta av olika förmåner, bland annat en skattereduktion på 60 öre för varje såld kWh solel.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilket gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

Solenergi i Helsingborg

Enligt Energimyndigheten fanns det 2022 hela 1 521 stycken nätanslutna solcellsanläggningar i Helsingborg kommun. Denna siffra inkluderar alla effektklasser. Den installerade effekten var totalt 29,08 MW. Året innan, 2021, var antalet anläggningar 940 st (19,34 MW). Ovanstående siffror visar en ökning av solcellsanläggningar med 61,8% år till år.

Det kan också vara värt att titta närmare på solcellsanläggningar under 20 kWh, vilka ofta är husägare. 2022 fanns det 1 283 nätanslutna anläggningar under 20 kW. I jämförelse var den siffran 757 st år 2021 och 540 st år 2020. Här ser vi en tydlig och stabil ökning, vilket visar att intresset för solceller bland privatpersoner i Helsingborg växer stadigt.
stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i helsingborg

Platser i närheten

Vi har även solcellsguider om platser nära Helsingborg, till exempel:


Vanliga frågor

Är Helsingborg en bra plats för solpaneler?

Ja, Helsingborg är en av de bästa platserna i Sverige om du överväger att installera solceller. Solinstrålningen, de historiskt höga elpriserna, samt det stora antalet installatörer i området bidrar till detta.

Installerar Otovo även solceller i Landskrona?

Ja, vi samarbetar med leverantörer i Helsingborg med omnejd. Är du intresserad av att installera solceller i Landskrona? Skriv bara din adress och dra platsnålen på ditt tak för att få ett prisförslag. Så smidigt är det!

Behövs det bygglov för solpaneler i Helsingborg?

Vanligtvis nej, dock ställer kommunen oftast krav på bygglov om installationen sker på en K-märkt byggnad eller om byggnadens yttre förändras. Detta gäller särskilt för solceller på platta tak, där uppvinklade system kan avvika från byggnadens ursprungliga utseende.

För mer information om bygglov, besök Helsingborgs stads hemsida.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Ett solcellsbatteri är inte nödvändigt om din fastighet är ansluten till elnätet. I sådana fall kan du köpa el när solen inte lyser. Men om din fastighet ligger off-grid, det vill säga utanför det vanliga elnätet, behövs ett eller flera batterier för att lagra den genererade elen.

Vill du använda din egenproducerade el över dygnet? Hos Otovo kan du smidigt lägga till ett solcellsbatteri i din beställning. Klicka bara batteriknappen när du fyllt i din adress och dragit platsnålen till ditt tak, så uppdateras prisuppskattningen.

Hur länge tar det innan solpanelerna är på plats?

Det tar vanligtvis 4 till 20 veckor innan solcellsanläggningen är installerad och en elektriker driftsätter den. Detta är en uppskattning och beror till stor del på föranmälan och material, ibland kan det till och med gå snabbare än så.

Har Otovo en solcellsapp?

Ja, det har vi! I Otovo-appen kan du övervaka din solcellsanläggning och se hur mycket dina solceller producerar. Appen laddar du ner i App Store eller Google Play.

Vad för garanti får man?

Vi vill att du ska känna dig trygg när du köper hos oss. Därför erbjuder vi en garanti på 10 år vid direktköp och hela 20 år vid solabonnemang. Och glöm inte att vår support finns till hands om du behöver hjälp eller har frågor.