Solceller i Malmö - räkna på ditt tak

Otovo jämför lokala solcellsinstallatörer i Malmö: Vi kollar ditt tak och väljer ut den auktoriserade solcellsmontören med lägst pris och bäst betyg. Få prisestimat på nån minut, helt kostnadsfritt:

vy över stort vitt hus med svarta solceller på taket
sverigekarta med platsnål på malmö

Hur bra är det med solceller i Malmö?

Skånes största stad Malmö satsar stort på förnybar energi med ambitiösa klimatmål och lovande initiativ. När det gäller solceller, finns några av Sveriges mest gynsamma förutsättningar i Malmö.

Skåne är det län i Sverige som i genomsnitt får näst mest solinstrålningen per km2. Malmö kommun ligger även inom elområde SE4 som historiskt haft Sveriges högsta elpriser, vilket kan göra en satsning på solkraft extra intressant. Med solceller på taket i Malmö blir du mindre beroende av elmarknaden och kan spara pengar.

2022 fanns det totalt 2 344 nätanslutna solcellsanläggningar i Malmö kommun, vilket är en imponerande ökning med cirka 62% sedan 2021. Att installera solceller blir allt mer populärt både bland privatpersoner och företag. Dags att kolla närmare på Malmöspecifika förutsättningar:

Solinstrålning i Malmö ☀️

Malmö stad har, enligt EU:s Science Hub-verktyg PVGIS, en solinstrålning på 1 310 kWh/m2. Denna data kommer från databasen PVGIS-SARAH2 och är baserad på information från satelliter. Även om denna siffra ger en indikation på mängden solinstrålning per kvadratmeter, bör man komma ihåg att den inte direkt översätts till solcellens produktion. Med en verkningsgrad för solceller på ungefär 18 till 22%, blir bara en del av solinstrålningen till likström.

Men om man jämför solinstrålningen i Malmö med andra svenska städer så är det utan tvekan en bra plats för solceller. Till exempel har Malmö cirka 200 kWh mer per m2 i solinstrålning i jämförelse med en stad i mellersta Sverige.

Väderstreck, skugga och vinkel

Solpaneler på ett skuggfritt tak i söderläge med en vinkel på 35 till 42° är det mest optimala i Malmö. Söderläge är att föredra då solen där står som högst och ger mest strålning. Om det av någon anledning inte är möjligt att placera solpanelerna i söderläge, kan även väst- eller östlägen vara bra alternativ. En kombination av syd med väst eller öst resulterar i en mer jämn solenergiproduktion under dagen.

Om du äger en villa eller ett funkishus med flackt tak finns det även lösningar för dig. Du kan använda uppvinklade system för att skapa en lämplig lutning. Alternativt kan solpanelerna direktmonteras på taket, eftersom energiförlusten per grad från optimal vinkel inte är så stor.

Solcellers produktion i Malmö

Vill du satsa på solceller i Malmö? Då vill du säkert veta hur mycket ström en anläggning kan leverera varje år. Ett par nyckelfaktorer avgör detta:

   Solinstrålningen

   Takets förutsättningar

   Säkringsstorlek

   Storleken på solcellsanläggningen


Nedan följer ett exempel
:

Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

En typisk solcellsanläggning i Sverige ligger på omkring 10 kWp. En sån anläggning kan bestå av 24 solpaneler av märket LONGi Solar, var och en med en effekt på 430W (totalt 10,32 kWp). Dessa paneler skulle behöva en takyta på ungefär 45 till 50 m2.

Vid beräkningen av den förväntade produktionen har vi tagit hänsyn till en takvinkel om 35° och en systemförlust på 14%. Givet dessa förutsättningar kan solceller producera omkring 10 530 kWh årligen i Malmö.

Maj toppar listan som den mest produktiva månaden med 1 456 kWh. Därefter följer juni (1 456 kWh) och juli (1 405 kWh). Under vintermånaderna, från november till februari, sjunker produktionen drastiskt och står sammantaget endast för 1 129 kWh, ungefär 10% av årsproduktionen. När mars rullar in börjar solcellerna i Malmö återigen producera el i en mer betydande mängd.

Kolla vad du kan spara

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller på taket

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad kostar solceller i Malmö?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) kan kosta:

   Installerad effekt: 10,32 kWp

   Antal solpaneler: 24 solpaneler x 430W LONGi Solar

   Pris: 146 777:-

   Grönt avdrag: -28 474:-

   Slutpris: 118 303:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett skräddarsytt prisförslag, klicka och fyll i din adress:

Fler dimensioner:

Går det att få avdrag för en solcellsinstallation?

I Malmö kan du dra nytta av grön teknik-avdraget för solceller, energilagring och laddstoplar för elbilar. Till exempel täcker det 19,40% av den totala kostnaden för solceller och 48,50% för solcellsbatteri, växelriktare och installation. Denna skattereduktion är tillgänglig över hela Sverige. Även om ROT-avdraget är ett alternativ, kan det inte kombineras med det gröna avdraget i samma solcellsanläggning. I de flesta fall är det mer fördelaktigt att använda grön teknik.

Det gröna avdraget är endast tillgängligt för privatpersoner och gäller upp till max 50 000 per år och person. Det dras direkt på fakturan.

Är solceller lönsamma i Malmö?

Ja, solceller är i de flesta fall lönsamma i Malmö. Med solinstrålningen och de lokala förutsättningarna kan en solcellsanläggning ofta återbetala sig inom 7 till 11 år, vilket är snabbare än på många andra platser i Sverige. Efter denna period kan du räkna med att ha "gratis", förnybar el direkt från ditt tak i ungefär 18 år till.

Ha i åtanke att detta endast är en uppskattning. Varje situation är speciell och vi har använt ett genomsnittligt elpris i Skåne samt generella nyckeltal i vår kalkyl. Skattereduktioner kan även förändras över tid. Kolla ditt tak för att se hur mycket du kan spara per månad, år eller totalt sett.


Elområde SE4

Malmö ligger inom elområde SE4, där elpriserna historiskt sett varit högre på grund av underskott. Speciellt under hösten 2022 skedde en stor prisökning i jämförelse med andra elområden i Sverige.

Elpriset har en direkt påverkan på lönsamheten av solceller. Därför har Malmö, med nuvarande förutsättningar, en fördel jämfört med andra områden längre norrut. Att installera solceller på taket i Malmö minskar ditt beroende av den volatila elmarknaden eftersom du producerar din egen el. Om du dessutom kompletterar med ett solcellsbatteri, ökar din möjlighet till självförsörjning.

Sälja solel

Under sommarens soliga dagar producerar solcellerna ofta mer energi än vad du förbrukar i fastigheten. Genom att teckna ett par avtal och skaffa en elmätare som mäter inkommande och utgående el, kan du mata ut överskottet på nätet och på så sätt tjäna pengar. Dessa intäkter kan exempelvis användas för att köpa tillbaka el under vintermånaderna, då solcellernas produktion är lägre.

Om du vill sälja solel finns möjligheten att bli mikroproducent, vilket innebär flera fördelar. En av de största är att du får skattereduktion på 60 öre per kWh såld solel. Taket är max 18 000 kr eller 30 000 kWh såld solel per år.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Billig och ren ström över 25 år!

  Solcellerna producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den el du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du paneler av högsta kvalitet för ditt tak inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilken gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 349 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kW i malmö

Solenergi i Malmö

Malmö har klimatmål som innebär att staden ska försörjas av 100% förnybar energi år 2030. En del av detta innefattar solenergi. Många byggnader, däribland skolor, äldreboenden och museer, har beklätts med solceller. Till och med stadshuset har solpaneler på södertak mot innergården. Utöver det deltar Malmö i projekt som inriktar sig på att utveckla miljölösningar.

Energimyndighetens officiella statistik visar att det 2022 fanns totalt 2 344 nätanslutna solcellsanläggningar i Malmö kommun, med en samlad effekt på 41,53 MW. Jämfört med 2021, är det en ökning med ungefär 62% (från 1 441 st).

När vi tittar på nätanslutna solcellsanläggningar med en effekt under 20 kW - som sannolikt är husägare - ser vi att Malmö hade 1 992 anläggningar 2022. Året innan, 2021, var antalet 1 157 st vilket är en uppgång på 72%. 2020 noterades 653 anläggningar, 2019 hade 363 st och 2018 enbart 167 st. Det tyder på en solcellsboom även bland privatpersoner i Malmö de senaste 5 åren!

Andra intressanta platser

Läs gärna mer om solceller på platser i närheten av Malmö i följande guider:


Vanliga frågor

Är Malmö kommun en bra plats för solpaneler?

Ja, tack vare en med Sverigemått mätt hög solinstrålning, ett stort utbud av lokala leverantörer och dyra elpriser, har Malmö väldigt goda förutsättningar. I Sverige är det en av de bästa platserna för att installera solpaneler.


Installerar Otovo solceller i Lund, Landskrona, Staffanstorp, Lomma eller Bunkeflostrand?

Svaret är ja, vi täcker ovanstående områden. Våra Otovo-certifierade installatörer är redo att komma ut till dig och installera solceller om du bor på någon av dessa platser. Sök på din adress för att få ett prisförslag som ett första steg.

Behövs det bygglov för solpaneler i Malmö?

Myndigheterna har lättat på bygglovsreglerna för solceller sedan 2018, men i vissa situationer behöver du det.

Om solpanelerna förändrar byggnadens naturliga utseende, exempelvis på platta tak där paneler installeras med uppvinklade system eller på en fasad, kan bygglov krävas. Speciella regler gäller också om byggnaden eller området är K-märkt. Om solcellsanläggningen går emot bestämmelser i ett detaljplansområde kan kommunen dessutom kräva bygglov.

Om du känner dig osäker, läs mer om bygglov på Malmö stads officiella webbplats.

Behöver man ett solcellsbatteri?

Om din fastighet är nätansluten är ett solcellsbatteri inte nödvändigt. Istället kan du köpa in el från nätet när solen inte skiner. Men, om du vill vara ännu mer självförsörjande kan ett batteri vara något att fundera över. Hos Otovo kan du enkelt lägga till solcellsbatteri under beställningen.

För fastigheter i ö-drift, det vill säga de som inte är anslutna till det allmänna elnätet, är ett batteri nödvändigt för att lagra el för de tillfällen då solen inte är uppe.

Hur länge tar det innan solpanelerna är på plats?

Det tar vanligtvis 4 till 20 veckor innan solpanelerna är installerade och en elektriker driftsätter anläggningen. Detta är en uppskattning och beror på flera faktorer.

Var kan man läsa mer om solceller i Malmö?

Kolla denna solguide på Malmö stads webbplats. Där hittar du det mesta du behöver veta om du går i solcellstankar!

Har Otovo en solcellsapp?

Ja, det har vi. Med Otovo-appen kan du bevaka din solcellsanläggning och produktionen. Du ladder ner den på Google Play eller App Store.

Vad för garanti får man?

Vi vill att du ska känna dig trygg när du köper solceller och tar därför ett helhetsansvar. Du får en av branschens bästa garantier; 10 år vid direktköp och hela 20 år om du väljer vårt solabonnemang. Vår support finns också nära till hands för att hjälpa dig och svara på frågor.

PersonuppgifterVåra villkorVillkor för solabonnemang

© Otovo AB 2023