BYD är en av världens största tillverkare av batterier. På Otovo är vi engagerade i detta varumärke på grund av dess breda kompatibilitet med de växelriktare som vi använder.

Solcellspaket med batteri


Vad är ett solcellsbatteri?

Ett solcellsbatteri är en komponent som kan användas för att lagra elektricitet från solenergi. Den el som du inte använder lagras i batteriet som likström (DC) så att du kan bruka den när dina solceller inte producerar elektricitet, till exempel på natten.

Självklart behöver du inte ett batteri för att driva en solcellsanläggning. Då omvandlar växelriktaren likströmmen från solcellerna direkt till växelström och överskottselen körs ut i nätet och du får betalt för denna el som dina grannar kan köpa.

batterimoduler från BYD


Litiumbatteri - hur fungerar det?

Litiumbatterier, eller så kallade litiumjon-batterier, fungerar genom att litiumjoner flödar från anoden till den positivt laddade katoden för att återförenas med sina elektroner.

Katoden består oftast av en typ av oxiderad metall såsom järnfosfat och anoden kan vara en mix av grafit.


Olika typer batterier

Det finns flera typer av batterier, men på Otovo arbetar vi bara med litiumbatterier, vilket även är fallet med BYD battery-box. Det finns dock olika modeller, vilka vi beskriver här nedan!


BYD-batteri Premium HVS 5.1

Premium HVS 5.1 är den minsta kapacitetsmodellen i sortimentet. Denna kan lagra upp till 5,12 kWh. Batteriet består av 1 huvudbatterimodul på 2,56 kWh och 3 lagringsmoduler. Dess mått är 762 x 585 x 298 mm och den väger 91 kg. Det är möjligt med en urladdning på större än 96% .

Dessutom kan batteriet fungera vid temperaturer mellan -10 grader Celsius och 50 grader.


BYD Premium HVS 7.7

Batteri Premium HVS 7.7, å andra sidan, består av en modul till. Detta ökar dess vikt till 129 kg och storleken till 995 x 585 x 298 mm. Den har en kapacitet på 7,68 kWh.

Liksom modellen med mindre kapacitet tillåter den full urladdning och fungerar i både låga och höga temperaturer.


BYD Premium HVS 10.2

Denna modell har en större kapacitet: 10,24 kWh. Av denna anledning läggs ytterligare en modul till, vilket medför att vikten hamnar på 167 kg och dimensionerna blir ännu större: 1228 x 585 x 298 mm.

De andra egenskaperna är desamma som i fallet med de tidigare presenterade modellerna.


BYD Premium HVS 12.8

Det senaste batteriet i HVS-serien vi inkluderade är 12,8 kWh. De 5 modulerna den innehåller ökar dess vikt till 205 kg och dess storlek till 1228 x 585 x 298 mm.


BYD Premium HVM 8.3

HVM-modellerna, till skillnad från HVS, utgår från en 2,76 kWh batterimodul. De 3 lagringsmodulerna som ingår gör att detta batteri når en kapacitet på 8,28 kWh. Vikten är 129 kg och har storleken är 995 x 585 x 298 mm. Liksom resten av BYDs litiumbatterier tillåter den nästan 100 % urladdning.


BYD Premium HVM 11.0

Detta batteri är baserat på samma modul som batteriet Premium HVM 8.3, med skillnaden att 4 ackumulatorer tillkommer.

Vikten landar på 167 kg och måtten är 1228 x 585 x 298 mm. Kapaciteten är 11,04 kWh. De andra egenskaperna liknar de tidigare presenterade modellerna ovan.

Solceller med batteri


BYD Premium HVM 13.8

BYD batteri Premium HVM 13.8 har en kapacitet på 13.8 kWh. Med 5 moduler förutom huvudbatteriet väger den 205 kg och upptar 1461 x 585 x 298 mm.


BYD Premium HVM 16.6

Denna modell når en hög kapacitet på 16,56 kWh, vilket lämpar sig för hus med en hög energiförbrukning.

Den har måtten 1694 x 585 x 298 mm och en vikt som når 243 kg. Batteriet har totalt 6 moduler förutom huvudbatteriet.


BYD batterilåda Premium HVM 19.3

BYD batteri Premium HVM 19.3 har en kapacitet på 19,32 kWh, detta tack vare de 7 moduler som läggs till huvudbatteriet. Dimensionerna blir då: 1927 x 585 x 298 mm och vikten landar på 281 kg.


BYD batterilåda Premium HVM 22.1

Slutligen, BYD batteri Premium HVM 22.1 är det batteri med högst kapacitet i sortimentet och når en kapacitet på 22,08 kWh. Vikten är 319 kg och den upptar 2160 x 585 x 298 mm.

Storleken på denna modul gör att den kräver gott om utrymme.


Batterikompatibiliteter

Nu när vi känner till batteriernas egenskaper kan ta en titt på vilka växelriktare som är kompatibla med dem.

Vi arbetar med följande märken av växelriktare:

SolarEdge
Fronius
SMA
Huawei
Growatt

BYD-batterier är kompatibla med alla dessa märken förutom Growatt och Huawei.


Garanti på solcellsbatteri

Tillverkarens garanti för dessa solcellsbatterier är 10 år. Detta innebär att vid fel orsakade av tillverkningen av själva enheten, är reparationen eller utbytet tillverkarens ansvar.

BYD erbjuder 10 års garanti på sina batterier.


Underhåll av ett solcellsbatteri

En annan viktig aspekt när vi pratar om batterier är deras underhåll. Detta beror på tekniken bakom varje ackumulator men de flesta typer kräver underhåll.

När det gäller litiumbatterier och BYD-ackumulatorer, är det dock inte nödvändigt. Däremot finns det rekommendationer på hur mycket man bör ladda eller ladda ur batteriet för att dess livslängd inte ska minska.


Bör jag köpa ett batteri idag?

Många undrar om det är lönsamt att köpa batteri till solceller. Svaret beror på din förbrukning, elräkning och om du idag har alternativa lagringsmöjligheter, såsom en elbil vars batteri du istället kan ladda. Värt att nämna är att du får 50% i skattereduktion när du köper batteri, växelriktare, smartmätare och mer.

Ytterligare en sak som hänt på senare år att mikroproducenter kan "låna" ut sitt batteri till en aggregator och delta i stödtjänstemarknaden. Om du installerar en styrmodul och kopplar upp dig kan du få ersättning. Läs mer om frekvensreglering och stödtjänster med solcellsbatteri.


Varför arbetar Otovo med BYD?

BYD är ett batterimärke som erbjuder ett brett utbud av solcellslösningar och erfarenhet inom sektorn som förvärvats under de decennier företaget har varit i drift.

Det breda utbudet av batterier gör detta märke kompatibelt med ett stort antal växelriktare, vilket ger flexibilitet vid val av växelriktare. Dessutom erbjuder BYD mycket konkurrenskraftiga priser.

Slutligen, förutom att erbjuda kvalitetsprodukter och bra teknisk support och kundservice, ger de 10 års garanti på sina batterier.


Om BYD

BYD är ett företag specialiserat på transport, nyttofordon, solenergi och annan industriell verksamhet.

Bortsett från solcellsbatterier är tillverkaren känd för sina solcellsmoduler. Dessutom är de dedikerade tillverkare av motorer, bilar, bussar, elektriska pallvagnar, monorails, självgående transportlösningar och mycket mer.

Företaget föddes 1995 i Kina. Det har för närvarande dussintals kontor globalt.

Köp solcellspaket här
Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.