Solceller på taket

Vilken är den bästa växelriktaren? Vad är viktigt att tänka på när man väljer en växelriktare och hur länge håller den?


Snabbfakta om växelriktare:

 • Växelriktare kallas för inverter på engelska
 • Växelriktare ser till att dina solceller ger högsta möjliga effekten
 • Växelriktare omvandlar likström (DC) till växelström (AC)
 • Växelriktare kan kopplas till internet för att du ska kunna bevaka din solcellsanläggning
 • Växelriktare kan kosta mellan 15 till 30 000 kronor*
 • Växelriktare har kortare livslängd än dina solpaneler - ca 10-20 år
 • Växelriktare bör i regel underdimensioneras med ca 15-20%
  i relation till paneleffekten - dvs paneleffekten överdimensioneras
 • Växelriktare bör installeras där det är svalt och inte i solljus,
  ett garage passar bra

OBS! Samtliga priser angivna i bloggen kan komma att ändras över tid och vara annorlunda för dig eftersom priset beror på: installatör, material- och arbetskostnad, produktmodeller, skatteavdrag och andra faktorer.


Hur fungerar en växelriktare?

Växelriktaren gör om den likström som dina solceller producerar till växelström som driver elektroniken i våra hem. Dess andra uppgift är att se till så att dina solceller belastas rätt och ger så hög effekt som möjligt, oavsett hur mycket solen skiner.


En växelriktare kostar en hel del pengar, men det brukar löna sig att välja en av hög kvalitet om du vill undvika höga underhållskostnader. Växelriktaren är en av de största komponenterna i ett solcellspaket tillsammans med solpanelerna.


Underdimensionera växelriktaren

Grundregel: underdimensionera växelriktaren i relation till den toppeffekt din solcellsanläggning ger. Man kan också uttrycka det som en överdimensionering av paneleffekten i relation till växelriktaren. I svenskt klimat rekommenderas att man installerar ca 15-20% mer effekt i förhållande till växelriktaren. Att man gör så beror på att de flesta anläggningar sällan når upp till sin angivna maxeffekt, det sker för det mesta förluster.

växelriktare SolarEdge

En 3 fas-ansluten växelriktare kan komma att kosta mellan 15- och 30 000 kronor beroende på bland annat hur många kilowatt (kW) din solcellsanläggning levererar.

Kolla ditt tak här


Exempel på över- och underdimensionering


Överdimensionering av solpaneleffekten:
Till en anläggning på cirka 11.70 kWp väljes en växelriktare 10kW. Till exempel: Huawei SUN2000 -10KTL-M1 - där siffran 10K anger effekten. Målet är att få en överdimensionering av paneleffekten på ca 15-20%.

- Här är den installerade effekten på 11,70 kWp men växelriktaren är på 10 kilowatt enligt modellnamnet "10KTL" - så får vi alltså en överdimensionerad paneleffekt i förhållande till växelriktaren, 17% i det här fallet.

TL* står för Transformerless, alltså transformatorlös växelriktare.

Du kan också se det som att växelriktaren är underdimensionerad. Men ibland bör man inte göra så. Fortsätt läsa nedan för att förstå varför!

Fördelar med överdimensionering av paneleffekten:

 • Högre verkningsgrad
 • Tidigare morgonproduktion och senare kvällsproduktion
 • Du sparar pengar - då du inte köper växelriktare med högre kapacitet


När bör man INTE underdimensionera växelriktaren?

Bör man alltid underdimensionera växelriktaren? Nej, det beror på! Tänker du uppgradera din solcellsanläggning med till exempel fler solpaneler eller solpaneler med högre effekt? I detta tillfälle finns det en anledning att inte underdimensionera din växelriktare. Då ska du satsa på extra kapacitet genom att överdimensionera växelriktaren i relation till totaleffekten som din anläggning producerar. Annars måste du byta ut växelriktaren för att kunna få mer effekt ur anläggningen när du uppgraderar din solcellsanläggning.

växelriktareVilken växelriktare ska jag välja?

Du får betala mer för en större växelriktare. Därför finns det ingen anledning att välja en växelriktare som kan hantera mer ström än vad du får ut av din solcellsanläggning. Producerar din anläggning mer så händer inget annat än att du inte får ut mer än vad din växelriktare klarar att leverera. Du skadar inte ditt system genom att välja en mindre växelriktare.


Transformator eller transformatorlös växelriktare

En transformator överför elektrisk energi från en växelströmskrets till en eller flera andra kretsar, då ökar eller minskar spänningen.

Båda typerna har sina för- och nackdelar. Vi börjar med fördelarna.


Fördelar med transformatorlös växelriktare:

 • De är lätta och kompakta, vilket medför att du sparar pengar på komponentkostnader
 • Energiförlust undviks med en transformatorlös växelriktare
 • Blir inte lika varma tack vare elektronisk switchning jämfört med mekanisk

Nackdelar:
Transformatorlösa växelriktare är känsliga mot stötar - dock har vissa modeller överspänningsskydd som standard.


Fördelar med växelriktare med transformator

 • Minskar risk för stötar
 • De är isolerade och passar bra för induktiva laster, dvs, positiva fasförskjutningar

Nackdelar:
Transformatorbaserade växelriktare tar mer plats och är dyrare än transformatorlösa växelriktare.


Mikroväxelriktare och strängväxelriktare

Vad är skillnaden mellan mikro- och strängväxelriktare? En mikroinverter, eller så kallad mikroväxelriktare, omvandlar ström från DC till AC (likström till växelström). Strängväxelriktare används när solpanelerna är kopplade i strängar, alltså seriekopplade.

Växelriktare


Lämna MPPT oanvänd

Om du går på denna linje och har en överdimensionerad växelriktare lämnar du någon av växelriktarens MPPT:er (Maximum Power Point Tracking) oanvänd fram till uppgraderingen. Här kan du läsa mer om MPPT och optimerare.


Hög verkningsgrad är inte allt

Växelriktare har olika verkningsgrad och ju högre den är desto bättre är det naturligtvis. Verkningsgraden visar hur stor del av den el som dina solpaneler producerar som du faktiskt kan använda. I regel är verkningsgraden för en växelriktare över 95 % och en skillnad på någon eller några procentenheter är inte så avgörande. Det är viktigt att välja en växelriktare från en producent som är känd för att leverera hög kvalitet.

Du ska alltid välja en växelriktare som är CE-märkt. Det är en EU-standard som säkerställer att produkten lever upp till grundläggande krav gällande bland annat säkerhet. En annan viktig komponent är optimeraren, det är ett val som påverkas av vad du har för växelriktare.


Växelriktare livslängd - hur länge håller den?

En växelriktare håller i ca 10-20 år. Satsa därför på kvalitet när det gäller växelriktare. Inte bara för att de kan sägas vara själva hjärtat i din anläggning, utan också för att de har en kortare livslängd än dina solpaneler som i snitt kan producera el fortfarande efter 30 år!

En dyrare växelriktare som håller några år längre än en enklare modell blir mycket billigare att äga. Vi rekommenderar att du väljer en växelriktare från ett väl beprövat märke.

Det är alltså ett stort spann det handlar om och det är också viktigt att välja en växelriktare med så lång garantitid som möjligt. Se gärna till att förlänga garantin om du har möjlighet.

Kolla ditt tak här


Placering av växelriktare för solceller

En växelriktare kan placeras antingen inomhus, till exempel i ett garage, eller utomhus.

Växelriktare utomhus

Vid placering av en växelriktare utomhus bör den vara väderskyddat och inte stå i direkt solljus för att undvika att komponenten blir för varm. Det är också en god idé att placera växelriktaren nära elmätaren, det sparar på kablar och förenklar installationen.

Finns det ett garage med utrymme så fungerar det jättebra att installera växelriktaren där!


Bästa växelriktare på den svenska marknaden

På Otovo använder vi SMA växelriktare till mindre installationer (under 10 kW) och Fronius/Huawei växelriktare till solcellsanläggningar över 10 kW. Har du problem med skugga på taket så rekommenderar vi en växelriktare från SolarEdge.

Alla tre växelriktare har en egen app man kan använda sig av. SolarEdge och Fronius är väldigt lika till storleken samt har en liten display på växelriktaren där kunden kan se produktion om man ej vill kolla via sin mobilapp. SMA-växelriktare är mindre och har ingen display på växelriktaren.

Visste du att du kan bevaka din elproduktion och din anläggning med Otovo-appen?Populära växelriktare på svenska marknaden

Dessa tre växelriktare har varit de mest populära på den svenska marknaden fram till 2020, då Huawei gjorde en storsatsning i Sverige. Idag är Huawei störst i världen vad det gäller växelriktare för solceller avsedda för både små och stora solcellsanläggningar.

Växelriktare från Otovo


Garantier på växelriktare

5 år garanti på växelriktare från Fronius och SMA.

5 år garanti på växelriktare från Growatt

10 år garanti på växelriktare från Huawei.

12 år garanti på växelriktare från SolarEdge.

OBS! Tänk på att Otovo ger dig 20 års garanti vid leasing och 10 vid direktköp. Därför behöver du inte oroa dig för den korta garantin från till exempel Fronius, SMA och Growatt.

Köp solceller här

Att välja rätt växelriktare

Hur väljer man rätt växelriktare till solcellsanläggningen? Vi har pratat om fördelarna med över- och underdimensionering och tänka på att växelriktaren har kortare livslängd än solpanelerna. Vidare är det viktigt att fundera på om du tänker uppgradera din anläggning i framtiden eller inte.

You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.