Solceller i Vellinge: Få offert

Skaffa solceller i Vellinge Testa ditt tak och få prisförslag på en nyckelfärdig solcellsanläggning. Vi erbjuder även batteri. Sök här:
karta med platsnål på vellinge

Solpaneler i Vellinge - hur bra är det? ☀️

Vellinge - beläget strax söder om Malmö längs den skånska kusten - har sett en stor ökning i installerade solcellsanläggningar de senaste åren. Skåne har näst mest solinstrålning i Sverige, vilket gör det till en av de bästa svenska platserna för solceller. Vellinge ligger dessutom i elområde SE4, som historiskt haft Sveriges högsta elpriser.

Årlig solinstrålning i Vellinge

Enligt det fotovoltaiska verktyget PVGIS, som är framtaget av EU:s forskningsinstitut, har Vellinge en årlig solinstrålning på 1 341 kWh/m2. Denna siffra är hämtad från databasen PVGIS-SARAH2 som är uppbyggd på satellitdata. Hur som helst, det finns få andra platser i Sverige som kan mäta sig med Vellinge i solinstrålning. Det betyder i slutändan att det finns väldigt goda förutsättningar för solceller.

Väderstreck, skugga och vinkel

Ett under året skuggfritt tak i söderläge med solpaneler som är vinklade 35 till 40° kan vara optimalt i Vellinge. Solpaneler riktade mot öst eller väst ger mindre effekt men är även möjligt. Genom att kombinera med söderläge sprider man ut produktionen under dagen och får mer el på morgonen eller eftermiddagen när man faktiskt är hemma.

På flacka tak med en lutning under 5° kan man installera uppvinklade system. Det är också möjligt att installera direkt på tak med flackare lutning. Energiförlusten per grad är relativt liten, och skiljer det till exempel 10° till optimal vinkel ger det endast cirka 2% i mindre produktion.

Vad producerar solceller i Vellinge?

Nu när vi har en uppfattning om solinstrålningen, är det intressant att undersöka hur mycket solpaneler i Vellinge faktiskt kan producera. Låt oss ta en anläggning på 10 kWp som exempel, vilket ungefär är en genomsnittsinstallation för en svensk villa.

Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

Ett solcellspaket på 10 kWp kräver en takyta på cirka 45-50 m2. Detta paket kan bestå av 24 solpaneler med en effekt på 430 Wp vardera, monteringsfästen, växelriktare samt elkablar.

För att göra uträkningen har vi använt oss av verktyget PVGIS. Vi har räknat med en systemförlust på 14% och antagit att taket har en lutning på 35°. Med dessa förutsättningar kan en 10 kWp solcellsanläggning i Vellinge generera cirka 10 870 kWh under ett år.

Maj (1 501 kWh), juni (1 501 kWh) och juli (1 465 kWh) är årets bästa månader. Produktionen sjunker som förväntat avsevärt från november till februari, och denna vinterperiod står endast för 10% av årsproduktionen. I mars börjar solcellerna att producera på allvar igen.

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad kostar solceller i Vellinge?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) kan kosta:

   Installerad effekt: 10,32 kWp

   Antal solpaneler: 24 solpaneler

   Pris: 170 599:-

   Grönt avdrag: -33 019:-

   Slutpris: 137 580:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett prisförslag, klicka och fyll i din adress:

illustration plånbok med pengar

Går det att få avdrag för en solcellsinstallation i Vellinge?

I Vellinge, precis som i resten av Sverige, kan du dra nytta av det gröna teknikavdraget från skatteverket. I årsskiftet 2023 höjdes detta avdrag från 15% till cirka 20% och omfattar solceller, energilagring och laddpunkt för elbilar.

Om du uppfyller vissa krav kan du få dra av 19,40% av totalkostnaden på solceller med avdraget. Visst, det finns även ROT-avdrag, men oftast är det gröna avdraget mer fördelaktigt. Du kan inte kombinera dessa två i en och samma solcellsinstallation.

Om du dessutom väljer att inkludera ett batteri i ditt solcellspaket kan du räkna hem ytterligare avdrag på 48,50% för batteriet, växelriktaren och elarbetet.

Är solceller lönsamma i Vellinge?

Generellt sett, ja, solceller är lönsamma i Vellinge. Om vi tar en solcellsanläggning på 10 kW så tar det cirka 7 till 11 år innan den blir lönsam givet rådande förutsättningar. Vellinge har extra bra förutsättningar och anläggningen kan återbetala sig snabbare än på andra platser i Sverige.

Med solpaneler på taket ersätter du el du annars skulle ha köpt. För allt överskott du genererar och säljer får du dessutom ersättning. På så vis sparar du på elräkningen och över tid betalar solcellsanläggningen för sig.

Ovanför är endast en uppskattning. Alla förutsättningar är unika och vi har använt ett genomsnittligt elpris i Skåne samt andra antaganden. Skattereduktioner kan även ändras över tid. Sök på din gata eller adress för att se hur mycket just du kan spara per månad, år eller totalt sett.


Elområde SE4

Vellinge ligger i elområde SE4, där efterfrågan på el historiskt varit hög med ett begränsat utbud. Det har lett till att området generellt har haft Sveriges högsta elpriser. Särskilt under hösten 2022 skenade elpriserna. Genom att ha solceller på taket producerar du egen el, vilket gör att du blir mindre påverkad av svängningarna på elprismarknaden.


Sälja solel

På sommaren producerar solceller ofta mer el än vad man förbrukar i fastigheten. Genom att teckna avtal kan detta överskott matas ut på nätet, och du får ersättning för den el du levererat. Som mikroproducent behöver du bland annat inte betala inmatningsavgift och kan få en skattereduktion på 60 öre per såld kWh solel.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Fossilfri el i 25 år

  Solcellerna beräknas att producera el i 25 år, men troligtvis även längre än så. Producerar solcellerna mer el än vad du gör av med skickas överskottet ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du högkvalitativa solpaneler för ditt tak, inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilket gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 409 kr/mnd

Solenergi i Vellinge

Energimyndighetens senaste statistik visar att Vellinge kommun hade 965 nätanslutna solcellsanläggningar i slutet av 2022, med en samlad effekt på 14,17 MW.

Om vi istället fokuserar på en effektklass under 20 kW, som i de flesta fall innebär villaägare, fanns det 884 sådana anläggningar i Vellinge. Det är en ökning med hela 83% från 2021 (från 482 st).

Året innan, 2020, fanns 342 nätanslutna anläggningar under 20 kW. 2019 och 2018, var dessa siffror 215 respektive 102. Som du ser är solenergi verkligen på frammarsch i Vellinge kommun - med allt fler som väljer att sätta upp solpaneler på sina tak eller marker.
stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kw i vellinge kommun

Platser i närheten

Läs mer om solenergi och solceller i följande guider:


Vanliga frågor

Är Vellinge en bra plats för solceller?

Ja, Vellinge är en av Sveriges bästa platser för att installera solceller. Skåne län har näst mest solinstrålning per km2. Dessutom ligger Vellinge i elområde SE4.

Installerar Otovo även solceller i Falsterbo, Höllviken eller Trelleborg?

Vi samarbetar med många installatörer i Vellinge kommun med omnejd. Om du vill skaffa solceller i Falsterbo, Höllviken eller Trelleborg, fyll i din adress så får du en skräddarsydd offert från en av våra solcellskonsulter.

Behövs det bygglov för solpaneler?

Vanligtvis behöver man inte bygglov för solceller. Dock finns det såklart undantag och det är viktigt att undersöka vad som gäller för dig. Till exempel kan bygglov krävas för K-märkta byggnader eller om installationen ändrar byggnadens ursprungliga form, som på platta tak med uppvinklade system.

Läs på Vellinge kommuns webbplats eller kontakta miljö- och byggnadsnämnden direkt vid frågor.

Behöver man ett solcellsbatteri?

För nätanslutna fastigheter behöver du inte solcellsbatteri, eftersom du kan köpa eller sälja el med hjälp av nätet. Men om du vill bli ännu mer självförsörjande kan du enkelt lägga till ett batteri hos Otovo. För off-grid fastigheter är ett batteri däremot nödvändigt för att kunna lagra strömmen.

Hur länge tar det innan solpanelerna är på plats?

Det tar vanligtvis 4 till 12 veckor innan solcellsanläggningen är på plats. Detta är dock en uppskattning och beror på platsen i fråga, material, föranmäla, med mera.

Vad för garanti gäller?

Med Otovo är du i trygga händer. Vid direktköp erbjuder vi dig 10 års garanti och med solabonnemang hela 20 år. Vår support är också alltid redo att hjälpa dig med eventuella frågor. Energiproduktionen följer du enkelt i Otovo-appen!