Solceller i Vellinge - se vad du kan spara

Otovo jämför lokala solcellsinstallatörer i Vellinge: Testa ditt tak och få ett prisförslag. Vi tar ett helhetsansvar, från första kontakt till nyckelfärdig solcellsanläggning. Sök på din adress:

rosa blommor framför hus med solceller
karta med platsnål på vellinge

Vilka förutsättningar finns för solceller i Vellinge?

Vellinge, beläget strax söder om Malmö längs den skånska kusten, har sett en stor ökning i installerade solceller de senaste åren.

Skåne har näst mest solinstrålning i Sverige vilket gör länet till en av de bästa svenska platserna för solceller. Vellinge kommun ligger dessutom i elområde SE4, som historiskt haft Sveriges högsta elpriser. Med solpaneler på taket producerar du din egen el, spara pengar och blir mindre beroende av elbolagen.

I slutet av 2022 fanns det 884 nätanslutna solcellsanläggningar (under 20kW) i Vellinge kommun. Det är en ökning på ungefär 83% sedan 2021, och säger en del om det stora lokala intresset bland privatpersoner för förnybar solenergi.

Årlig solinstrålning i Vellinge ☀️

Enligt det fotovoltaiska verktyget PVGIS, som är framtaget av EU:s forskningsorgan Science Hub, har Vellinge en årlig solinstrålning på 1 341 kWh/m2. Denna siffra är hämtad från databasen PVGIS-SARAH2 som är uppbyggd på satellitdata. Hur som helst, det finns få andra platser i Sverige som kan mäta sig med Vellinge i solinstrålning. Det betyder i slutändan att det finns väldigt goda förutsättningar för solceller här.

Väderstreck, skugga och vinkel

Ett under året skuggfritt tak i söderläge med solpaneler som är vinklade 35 till 42° kan vara optimalt i Vellinge. Solpaneler riktade mot öst eller väst ger mindre effekt men är även möjligt. Genom att kombinera med söderläge sprider man ut produktionen under dagen och får mer el på morgonen eller eftermiddagen när du faktiskt är hemma.

På platta tak med en lutning under 5° kan du installera ett uppvinklat system. Det är också möjligt att installera direkt på tak med flackare lutning. Energiförlusten per grad är relativt liten, och skiljer det till exempel 10° till optimal vinkel ger det endast cirka 2% i mindre produktion.

Vad producerar solceller i Vellinge?

Nu när vi har en uppfattning om solinstrålningen, är det intressant att undersöka hur mycket solpaneler i Vellinge faktiskt kan producera. Låt oss ta en anläggning på 10 kWp som exempel, vilket ungefär är en genomsnittsinstallation för en svensk villa.

Exempel - solcellsanläggning på 10 kWp

Ett solcellspaket på 10 kWp kräver en takyta på cirka 45-50 m2. Detta paket kan bestå av 24 solpaneler med en effekt på 430W vardera, monteringsfästen, växelriktare samt nödvändiga elkablar. Installation ingår vanligtvis.

För att göra uträkningen har vi använt oss av verktyget PVGIS. Vi har räknat med en systemförlust på 14% och antagit att taket har en lutning på 35°. Med dessa förutsättningar kan en 10 kWp solcellsanläggning i Vellinge generera cirka 10 870 kWh under ett år.

Maj (1 501 kWh), juni (1 501 kWh) och juli (1 465 kWh) toppar listan och det är inte överraskande. Produktionen sjunker som förväntat avsevärt från november till februari, och denna vinterperiod står bara för ungefär 10%. I mars drar produktionen igång igen på allvar.

Se vad du kan spara

Otovo har hjälpt tusentals svenskar att skaffa solceller på taket

 • Villa på klippa vid vatten med solceller på taket

  50 st paneler

 • Hus med 18 installerade solpaneler

  18 st paneler

 • Hus med 22 solpaneler på platt tak

  22 st paneler

Vad kostar solceller i Vellinge?

Ett nyckelfärdigt solcellspaket på 10 kW (utan batteri) kan kosta:

   Installerad effekt: 10,32 kWp

   Antal solpaneler: 24 solpaneler x 430W LONGi Solar

   Pris: 146 777:-

   Grönt avdrag: -28 474:-

   Slutpris: 118 303:-


Observera att detta prisexempel är en uppskattning. Priset skiljer sig beroende på takförutsättningar, växelriktare, lokal solcellsinstallatör samt tillval. För att se ett skräddarsytt prisförslag, klicka och fyll i din adress:

Fler dimensioner:

 • ikon hus 5kW

  Solcellspaket 5kW

    5,16 kWp i installerad effekt

    Pris: 99 225:-

    Grönt avdrag: -19 255:-

    Slutpris: 80 000:-

    Observera att detta är en prisuppskattning

 • ikon hus 15kW

  Solcellspaket 15kW

    15,05 kWp i installerad effekt

    Pris: 193 815:-

    Grönt avdrag: -37 600:-

    Slutpris: 156 215:-

    Observera att detta är en prisuppskattning

 • ikon hus 15kW

  Solceller på din bostad i Vellinge

  Inget sollcellspaket passar hela tiden, utan varje bostad har sina förutsättningar. Vår plattform och solcellsexperter analyserar just ditt tak och tar fram ett lämpligt solcellspaket.

Går det att få avdrag för en solcellsinstallation i Vellinge?

I Vellinge, precis som i resten av Sverige, kan du dra nytta av det så kallade gröna teknikavdraget. I årsskiftet 2023 höjdes detta avdrag från 15% till cirka 20% och det omfattar solceller, energilagring och laddbox för elbilar.

I ett solcellspaket ger det här avdraget dig en direktrabatt på 19,40% av totalkostnaden. Visst, det finns även ROT-avdrag, men oftast är det gröna teknikavdraget mer fördelaktigt. Du kan inte kombinera dessa två i en och samma solcellsinstallation.

Om du dessutom väljer att inkludera ett batteri i ditt solcellspaket kan du räkna hem ytterligare avdrag på 48,50% för batteriet, växelriktaren och elarbetet.

Är solceller lönsamma i Vellinge?

Generellt sett, ja, solceller är lönsamma i Vellinge. Om vi tar en solcellsanläggning på 10 kW så tar det cirka 7 till 11 år innan den blir lönsam givet rådande förutsättningar. Vellinge har extra bra förutsättningar och anläggningen kan återbetala sig snabbare än på andra platser i Sverige.

Med solpaneler på taket ersätter du el du annars skulle ha köpt. För allt överskott du genererar och säljer får du dessutom betalt. På så sätt minskar dina månadskostnader, och med tiden betalar solcellsanläggningen för sig själv.

Ovanför är endast en uppskattning. Alla förutsättningar är unika och vi har använt ett genomsnittligt elpris i Skåne samt andra antaganden. Skattereduktioner kan även ändras över tid. Sök på din gata eller adress för att se hur mycket just du kan spara per månad, år eller totalt sett.


Elområde SE4

Vellinge ligger i elområde SE4, där efterfrågan på el historiskt varit hög med ett begränsat utbud. Det har lett till att området generellt har haft Sveriges högsta elpriser i snitt. Särskilt under hösten 2022 skenade elpriserna. Genom att ha solceller på taket producerar du egen el, vilket gör att du blir mindre påverkad av svängningarna på elprismarknaden.


Sälja solel

På sommaren producerar solceller ofta mer el än vad man förbrukar i fastigheten. Genom att teckna avtal kan detta överskott matas ut på nätet, och du får ersättning för den el du levererar. Som mikroproducent behöver du bland annat inte betala inmatningsavgift och har rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh solel.

Så här fungerar det

 • Hus med platsnål

  Utforska ditt taks förutsättningar för solceller

  Lägg in adressen och välj takyta så räknar vi ut solpotential, vad installationen av solceller kostar och vad du kan spara.
 • Beställ och anpassa online

  Anpassning och erbjudande

  Tillsammans anpassar vart och hur många solpaneler du behöver för bästa utseende och effekt samt finner ett passande installationsdatum.
 • Solpaneler är installerade på ditt hus

  Leverans och inkoppling

  Vi ordnar med allt före, under och efter installationen. Du kan följa processen på Min sida.
 • Få den bästa garantin med Otovo

  Billig och ren ström över 25 år!

  Solcellerna producerar ren och billig ström i minst 25 år. Du får betalt för den el du inte använder själv. Välkommen till framtiden!

Du bestämmer hur du byter till solenergi

Med Otovo får du paneler av högsta kvalitet för ditt tak inklusive montering. Hur du vill dra nytta av solen är upp till dig.

Lås in låga priser

När åren går och elpriserna stiger kommer dina kostnader att vara desamma!

Enkelt att köpa ut

Varje månad tjänar du en bonus vilken gör att det blir billigare och billigare att köpa ut din anläggning.

20 års garanti

Otovo övervakar och underhåller din solcellsanläggning så du slipper tänka på det.

En månadsprenumeration utan initial investering. Otovo ansvarar för att underhålla ditt solcellssystem i 20 år. Du har möjlighet att köpa ut det när som helst under tiden.

Läs mer.

Från 349 kr/mnd

stapeldiagram över solcellsanläggningar under 20 kw i vellinge kommun

Solenergi i Vellinge

Energimyndighetens senaste statistik visar att Vellinge kommun hade 965 nätanslutna solcellsanläggningar i slutet av 2022, med en samlad effekt på 14,17 MW.

Om vi istället fokuserar på en effektklass under 20 kWh, som i de flesta fall innebär villaägare, fanns det 884 sådana anläggningar i Vellinge. Det är en ökning med hela 83% från 2021 (från 482 st).

Året innan, 2020, fanns 342 nätanslutna anläggningar under 20 kW. 2019 och 2018, var dessa siffror 215 respektive 102. Som du ser är solenergi verkligen på frammarsch i Vellinge kommun, med allt fler privatpersoner som väljer att sätta upp solpaneler på sina tak eller marker.

Andra intressanta platser

Läs gärna mer om solenergi och solceller i följande guider:


Vanliga frågor

Är Vellinge en bra plats för solceller?

Ja, Vellinge är en av Sveriges bästa platser för att installera solceller. Skåne län har näst mest solinstrålning per km2 och Vellinge ligger i topp där. Dessutom finns många lokala installatörer i denna del av Skåne. Gröna initiativ, som skattereduktion, underlättar även för dig som vill satsa på solenergi.

Installerar Otovo även solceller i Falsterbo, Höllviken eller Trelleborg?

Otovo samarbetar med många lokala installatörer i Vellinge kommun med omnejd. Om du vill skaffa solceller i Falsterbo, Höllviken eller Trelleborg, fyll i din adress så får du en skräddarsydd offert från en av våra solcellsexperter.

Behövs det bygglov för solpaneler?

Vanligtvis behöver du inte ansöka om bygglov för solceller. Dock kan undantag gälla för K-märkta byggnader eller om installationen ändrar byggnadens ursprungliga form, som på platta tak med uppvinklade system.

Läs gärna mer på Vellinge kommuns webbplats eller kontakta miljö- och byggnadsnämnden direkt vid frågor.

Behöver man ett solcellsbatteri?

För nätanslutna fastigheter behöver du inte solcellsbatterier, eftersom du kan köpa in el från nätet när solen inte skiner. Men om du vill bli ännu mer självförsörjande kan du enkelt lägga till ett batteri hos Otovo. För off-grid fastigheter är ett batteri däremot nödvändigt för att kunna lagra strömmen.

Hur länge tar det innan solpanelerna är på plats?

Det tar vanligtvis 4 till 12 veckor innan solcellsanläggningen är på plats. Detta är dock en uppskattning och beror på platsen i fråga.

Vad för garanti gäller?

Med Otovo är du i trygga händer. Vid direktköp erbjuder vi dig 10 års garanti och vid solabonnemang hela 20 år. Vår support är också alltid redo att hjälpa dig med eventuella frågor. Energiproduktionen följer du enkelt i Otovo-appen.

PersonuppgifterVåra villkorVillkor för solabonnemang

© Otovo AB 2023