Solceller i Stockholm med bra pris, betyg och lång garanti på köpet med Otovo. Många väljer att sänka elräkningarna genom att installera ett komplett solcellssystem i Stockholms län.

Otovo har gjort hela processen mycket smidigare. Vi hjälper dig hitta en installatör i Stockholm som erbjuder dig konkurrenskraftigt pris! Få offert på solceller på en minut, sök bara på din adress nedan:

Du kan också välja mellan både solabonnemang och köp. Med vårt solabonnemang slipper du ligga ute med en klumpsumma och får längre garanti.


Lönsamt med solenergi i Stockholm

Det lönar sig med solenergi i Stockholm eftersom det finns tillräckligt många soltimmar här. Klimatet här passar också utmärkt för att få ut en hög effekt från solceller. Tack vare kylan blir inte solpanelerna för varma, vilket i sin tur leder till att solcellernas effektförlust minskas.

På Otovo har vi installerat tusentals solcellsanläggningar, och många av våra kunder bor just i Stockholm och sparar tusenlappar på sänkta elräkningar.

Solceller i Stockholm


Hur mycket el kan jag producera?

Nedan kan du se hur mycket elektricitet en villa eller ett hus med solceller på taket kan producera i Stockholm. Diagrammet visar perioden mars då vi övergår till sommartid fram till och med oktober då vi övergår till vintertid.

snittproduktion för 8,5 kWp mars till oktober i stockholm

I grafen ovan har vi kollat på hundratals olika anläggningar där snittet på den installerade effekten ligger på ungefär 8,5 kWp. Det är viktigt att veta att snittet för anläggningar där solpanelerna är monterade i sydläge är högre än snittet som visas ovan där anläggningar i olika riktningar med olika systemförlust har jämförts.

OBS! Det förekommer alltid effektförluster. I Sverige räknar vi med ca 10-20% (eller 1-2kwp per 10 kwp) effektförlust beroende på skuggning, väderstreck, lutning, temperatur och solinstrålning.

Som du ser på grafen ovan så kan du producera mycket energi i Stockholm om du har solpaneler på hustaket. Självklart är de bästa månaderna juni och juli, men redan på våren, när snön har smält bort, börjar din elproduktion att öka.

Ja! Du kommer att producera tillräckligt mycket el med solceller för att du ska kunna tjäna pengar på lägre elräkningar.


Så mycket el får du från dina solceller

I juni till exempel, producerar du i snitt cirka 42 kWh per dag. Eftersom snittproduktionen hamnar på 42 kWh, betyder det att du kan producera omkring 1200-1300 kWh el under en sommarmånad, med en anläggning som har en installerad effekt på 8,5 kWp efter effektförlust.

I följande artikel kan du läsa mer om hur mycket el solceller vanligtvis producerar på olika platser i Sverige.

Självklart varierar elproduktionen mellan olika anläggningar, eftersom flera faktorer påverkar verkningsgraden. Därför bör du kolla upp ditt tak hos oss genom att söka på din adress, då kan vi estimera vad det kan kosta för dig att köpa solceller och hur mycket du kan tänkas spara genom att producera el.

Nedan är ett exempel på ett erbjudande för ca 10 kWp i Stockholm, där anges också hur mycket man kan tänkas spara genom att installera solceller på taket.

Både pris och besparing varierar från tak till tak, kolla vad det kan kosta för just ditt tak genom att klicka på knappen nedan!


Få offert Exempel på pris för 10 kWp

Glöm inte att du får skatteavdraget grön teknik på 19,40% för solceller. Installatören drar av bidraget direkt på fakturan, du behöver inte göra något! Om du dessutom lägger till ett solcellsbatteri kan du även få 48,50% avdrag på det, växelriktaren samt elarbetet.Vad påverkar elproduktionen?

Alla anläggningar på samma kapacitet producerar inte lika mycket elektricitet. Det är inte bara vädret som påverkar hur mycket el som du kan producera från dag till dag.

Följande faktorer påverkar effekten du får från dina solpaneler:

  • Beskuggning: Hur mycket av ditt tak som hamnar i skugga på grund av träd, hus eller annat som blockerar solljuset
  • Väderstreck: Det är bäst att installera solpaneler i sydläge, väst och öst går också bra
  • Temperatur: Solceller fungerar bäst i kalla klimat, minus 5 grader är optimalt och ju varmare det blir desto större blir effektförlusten
  • Kvalitet och teknik: Hur solpanelerna och solcellerna är byggda är också viktigt, halvskurna celler och bypass-dioder är ett par exempel på teknik som används numera
  • Optimerare: Ibland krävs att du köper optimerare till dina solpaneler för att minska energitapp


Elpriser i Stockholm - Elområde SE3

Att köpa solceller är en investering. Därför är det en bra idé att först göra en kalkyl på lönsamheten. Vi kan också få en uppfattning om hur solceller sparar dig pengar, genom att se på elpriserna i elområde SE3 - det vill säga i Stockholmsområdet.

Bild: elbruk.se graf över elpriser fram till april månad 2022.

elbruk.se graf över elriser fram till april månad 2022 jämfört med tidigare år


I mars 2022 var snittpriset på el ungefär *130 öre/kWh. Normalstora villor och hus förbrukar i snitt 15-20 000 kWh årligen. Det innebär en elförbrukning på ca 1200-1600 kWh per månad - vilket resulterar i en elräkning på knappt 1500-2000 kronor med det angivna snittpriset, 130 öre/kWh. Hur mycket kan du spara genom att investera i solenergi?


*Inklusive nätavgifter, energiskatt och moms var el-snittpriset mellan 1,75 upp till 2,67 kronor per kWh i 2021 enligt SCB.

Svaret på frågan beror på hur mycket solel du producerar. Det räcker alltså att du producerar hälften av din elförbrukning för att du ska spara minst en tusenlapp i fallet ovan. Det kommer du inte att göra varje månad, men ändå i tillräckligt många månader för att anläggningen ska betala av sig om vi räknar på lönsamheten långsiktigt.

Det kan handla om tiotusentals kronor årligen, och eftersom solceller producerar ström i långt över 25 år så kan solenergi vara lönsamt. Ju högre elräkning, desto tidigare blir anläggningen lönsam. Med facit i hand vet vi att prisutvecklingen pekar i snitt uppåt, det förklarar också varför allt fler väljer att köpa solpaneler.


Från vårstrålar till stålar

Elproduktion i Stockholm april månad, Otovo-appen

Ovan ser du en bild på elproduktionen för de första tre veckorna i april för en anläggning i Stockholm som har en kapacitet på cirka 10 kWp. Redan på lunchtid den 19:e dagen i april har solcellerna producerat 537 kilowattimmar.

Det innebär en produktion på i snitt 30 kWh per dag, vilket stämmer ganska väl överens med stapeldiagrammet ovan som visar att snittproduktionen är 32 kWh i Stockholm i april månad.

Utifrån dessa siffror kan vi då estimera att du kan producera omkring 900 kWh på 30 dagar, redan när vårsolen skiner. Om du har en total månatlig elförbrukning på 1500 kWh, har du alltså täckt 60% av ditt energibehov, och därmed sänkt elräkningen rejält.

OBS! Med större anläggningar på 15-20 kWp installerad effekt så kan du självklart producera mer el. Men glöm inte att andra faktorer som vi nämnde ovan kan också påverka produktionen. Hur många solpaneler som får plats på ditt tak kan du ta reda på genom att söka på din adress hos oss!

Kolla upp taket

Med Otovo-appen kan du följa din produktion! Då kan du också planera hur och när du ska använda elektricitet från dina solceller för att få ut det mesta av din solcellsanläggning.


Sälj överskottsel tillbaka

Många solkunder tjänar också pengar genom att sälja elektricitet tillbaka till elnätet. Detta görs automatiskt, när du producerar mer el än det som ditt hushåll förbrukar så säljes överskottet - då får dina grannar ofta din egenproducerade el via uttaget.

Lagring i ett solcellsbatteri är också ett alternativ för dig som producerar mer energi än vad du förbrukar, men du kan också "lagra energi" genom att ladda elbilen!


Lång garanti från Otovo

När du väljer Otovo får du komponenter av högsta kvalitet. Men du får också garanti på 20 år vid solabonnemang och 10 år vid köp. Alla våra installatörer är auktoriserade och måste dessutom godkännas genom vår certifieringsprocess. Du får alltid support från oss och du kan när som helst köpa ut din anläggning om du har valt solabonnemang från början.

Därför kan vi med säkerhet säga att vi endast rekommenderar professionella solcellsinstallatörer med erfarenhet, och du får också ett konkurrenskraftigt pris där en lång garanti ingår!

Få erbjudande i Stockholm
Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.