Solceller på taket

Otovo besvarar dagligen hundratals frågor från husägare som funderar över att skaffa solceller på taket. Här är några av de vanligaste frågorna.

Kan jag montera solceller utan att söka bygglov?
Ja, sedan den 1 augusti 2018 kan du det. Däremot kan det fortfarande krävas bygglov om byggnaden byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial. Andra regler gäller också om byggnaden exempelvis är kulturhistoriskt intressant. Men det generella svaret är ja.

Tål solpaneler snö?
Ja, det gör de. Kom ihåg att det sitter solceller på såväl satelliter i rymden som på forskningsstationen i Antarktis.

Tål solpanelerna vind?
Ja. Paneler på lutande tak fästs hårt in under läkten eller med fästskenor. Paneler på platta tak monteras på ett sätt så att vinden pressar ned dem mot taket, och fästs dessutom med extra vikter.

Är panelerna underhållsfria?
Ja. Panelerna är ju vinklade och har en yta i glas. Pollen, barr och annat smuts rinner normalt av vid regn. I särskilda förhållanden kan det vara lämpligt med en lätt borstning av panelerna, men de allra flesta solcellsägare behöver aldrig gå upp på taket för att rengöra panelerna.

Har panelerna bra garantier?
Ja. De flesta tillverkare i världen har 20 år eller längre effektgaranti på panelerna. Otovo arbetar bara med leverantörer som har bra garantivillkor, och vi ger en effektgaranti på 25 år.

Får jag el från panelerna om 20 år?
Ja. Och säkert mycket längre än så. Effektgarantin är ett uttryck för att tillverkaren är trygg med att solcellerna generar el till dig även om 20-25 år. Den förväntade livslängden är dock längre än så, och du kan räkna med att få egenproducerad el långt in på 2040-talet.

Är solceller en försäkring mot högre strömpriser?
Ja, det kan man faktiskt säga! Solcellerna producerar ju el, som du slipper köpa från marknaden. Om elpriserna stiger kommer du som solcellsägare har lägre elräkningar än du annars hade haft.

Inkluderar priset på Otovo.se installationskostnaden?
Ja.

Inkluderar priset på Otovo.se kostnaden för elektriker?
Ja. Allt elektricitetsarbete kopplat till anläggningen ingår.

Ingår all utrustning i priset som presenteras på Otovo.se?
Ja. All utrustning som krävs för att solcellsanläggningen ska kunna producera el ingår i priset.

Inkluderar priset moms?
Ja. Du ser det du betalar.

Inkluderar priset anmälan till elnätsägare och annat pappersarbete?
Ja. Allt det ingår - vi ordnar det åt dig.

Så priset på Otovo.se inkluderar allt?
Ja.

Får man solinvesteringsstöd för sin solcellsanläggning?
Ja. 30% av totalkostnaden. Du kan också välja att ta ROT-avdrag på 9%, men då är du inte kvalificerad för solinvesteringsstödet. Du kan välja ROT-avdraget först, medan du väntar på att din ansökan om stöd ska bli godkänd, och därefter betala tillbaka ROT-avdraget.

Blir det billigare än vanlig el?
Ja, självklart. Men besparingen ser olika ut för olika hus. Testa ditt tak på otovo.se så får du se hur mycket el just din fastighet kan producera, och hur mycket du kan spara.

Är priset som Otovo ger bra?
Ja. Vi jämför priser från lokala installatörer i ditt område, och väljer den leverantör med högst betyg och lägst pris. Eftersom vi är en av Nordens ledande företag inom solceller, kan vi dessutom förhandla oss till extra bra priser åt våra kunder.

Är det säkert och tryggt att ha solceller på taket?
Ja. Det finns en stor mängd regler för hur solceller ska installeras, och vi säkerställer att våra montörer följer dessa regler.

Är arbetet säkert för installatörerna?
Ja! Och detta är väldigt viktigt. Våra installatörer ska följa föreskrifter för höjdarbete, elarbete och annan god arbetssed i respektive hantverk de utför. Vi följer regelbundet upp detta med våra installatörer. Om du ser att vi kan förbättra detta arbete på något sätt, skriv gärna in på sol@otovo.se eller chatta med oss på www.otovo.se.

Är Otovo ett erfaret företag?
Ja. Otovo har per september 2018 sålt över 1500 solcellsanläggningar i Norge och Sverige. Vi monterar anläggningar varje dag.

Kan jag sälja ström om jag har solceller?
Ja. De dagar du producerar mer el än du själv förbrukar, så kan du sälja tillbaka överskottselen till elnätet.

Får jag bra villkor om jag väljer att sälja el till elnätet?
Ja, det får du. Otovo betalar exempelvis 1 kr per kWh om du väljer oss som elbolag. De flesta andra elbolag kan också köpa din ström - priserna varierar dock.

Kan jag få minus på elräkningen?
Ja. I de perioder när du producerar och säljer mer el än du förbrukar så kan du få pengar tillbaka.

Kan jag använda Otovo som elbolag?
Ja. Vi har tillstånd att köpa och sälja el i både Sverige och Norge. Detta gäller såväl kunder som har solceller och andra, och du får garanterat ren och grön el. Läs mer på https://www.otovo.se/grid

Kan jag byta elbolag från Otovo?
Ja, självklart kan du byta när du vill.

Om jag inte kan finansiera anläggningen helt kontant, kan jag få ett lån?
Ja, vi samarbetar med Santander Consumer Bank som erbjuder ett sollån till våra kunder. Prata med våra säljare så hjälper de dig.

Slipper jag att köpa ett batteri?
Ja. Här i Norden säljer vi helt enkelt bara tillbaka strömmen till elnätet. Varför lägga pengar på ett dyrt batteri då? Elnätet blir ditt batteri.

Borde jag jämföra priser på solceller?
Ja, självklart är det alltid en bra idé. Otovo har hundratals installatörer som lägger upp sina priser i vår plattform, och vi jämför dem åt dig. Det är alltid smart att jämföra.

Om jag hittar någon som är billigare än Otovo, matchar ni priset då?
Ja. Vi har en prisgaranti som innebär att vi alltid matchar lägsta pris på en anläggning med samma effekt. Givetvis måste offerten som vi matchar priset på inkludera allt som vi erbjuder i vår offert, såsom installation och all utrustning som krävs.

Om jag köper av er, och sen ändå får en bättre offert från annat håll - matchar ni priset då också?
Ja, absolut. Fram tills anläggningen är installerad och klar kan vi ändra och matcha priset.

Har du fortfarande en fråga som du inte fått svar på?

Skicka gärna ett mail till sol@otovo.se. Förhoppningsvis blir svaret ja även på den frågan.

Testa gärna ditt tak på Otovo.se för att se hur mycket el ditt tak kan producera!

You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.