Otovo besvarar dagligen hundratals frågor från husägare som funderar över att skaffa solceller på taket. Här är några av de vanligaste frågorna.

Kan jag montera solceller utan att söka bygglov?

Ja, sedan den 1 augusti 2018 kan man i många fall installera solceller på taket utan bygglov. Däremot kan det fortfarande krävas bygglov om byggnaden byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial - skriver boverket. Andra regler gäller också om byggnaden exempelvis är kulturhistoriskt intressant. Men det generella svaret är ja.

Sök på din adress och få förslag på ett solcellspaket:


Tål solpaneler snö?
Ja, solceller tål snö. Kom ihåg att det sitter solceller på såväl satelliter i rymden som på forskningsstationen i Antarktis. Solceller fungerar mellan minus 40 grader upp till 85 grader Celsius och fungerar faktiskt bäst i kalla klimat. Läs gärna mer om solceller på vintern.


Tål solpanelerna vind?
Ja, dina solpaneler kommer inte att flyga av taket! Paneler på lutande tak fästs hårt in under läkten eller med fästskenor. Solpaneler på platta tak monteras på ett sätt så att vinden pressar ned dem mot taket, och fästs dessutom med extra vikter.


Är solceller underhållsfria?
Ja. Panelerna är ju vinklade och har en yta i glas. Pollen, barr och annat smuts rinner normalt av vid regn. I särskilda förhållanden kan det vara lämpligt med en lätt borstning av panelerna, men de allra flesta solcellsägare behöver aldrig gå upp på taket för att rengöra panelerna.


Har panelerna bra garantier?
Ja. De flesta tillverkare i världen har 20 år eller längre effektgaranti på panelerna. Otovo arbetar bara med solcellsleverantörer som har bra garantivillkor, och vi ger en effektgaranti på 25 år.


Får jag el från panelerna om 20 år?
Ja. Och säkert mycket längre än så. Effektgarantin är ett uttryck för att tillverkaren är trygg med att solcellerna generar el till dig även om 20-25 år. Den förväntade livslängden är dock längre än så, och du kan räkna med att få egenproducerad el långt in på 2040-talet.


Är solceller en försäkring mot högre strömpriser?
Ja, det kan man faktiskt säga! Solcellerna producerar ju el, som du slipper köpa från marknaden. Om elpriserna stiger kommer du som solcellsägare har lägre elräkningar än du annars hade haft.


Inkluderar priset på Otovo.se installationskostnaden?
Ja, och även garanti ingår i priset.


Inkluderar priset på Otovo.se kostnaden för elektriker?
Ja. Allt elektricitetsarbete kopplat till anläggningen ingår.


Ingår all utrustning i priset som presenteras på Otovo.se?
Ja. All utrustning som krävs för att solcellsanläggningen ska kunna producera el ingår i priset.


Inkluderar priset moms?
Ja. Du ser det du betalar.


Inkluderar priset anmälan till elnätsägare och annat pappersarbete?
Ja. Allt det ingår - vi ordnar det åt dig.


Så priset på Otovo.se inkluderar allt?
Ja.


Får man solinvesteringsstöd för sin solcellsanläggning?
Ja! Sen 2023 gäller grönt skatteavdrag som uppgår till 50 000 per år och 20% av kostnaden när du installerar solceller. Avdraget görs direkt på fakturan av solcellsinstallatören. Lägger du även till ett batteri till solcellerna får du avdrag på 50% av kostnaden för det, växelriktaren samt elarbetet.

Före 2021 gällde:
Ja. 30% av totalkostnaden. Du kan också välja att ta ROT-avdrag på 9%, men då är du inte kvalificerad för solinvesteringsstödet. Du kan välja ROT-avdraget först, medan du väntar på att din ansökan om stöd ska bli godkänd, och därefter betala tillbaka ROT-avdraget.


Blir det billigare att producera egen el med solceller?
Ja, självklart. Men besparingen ser olika ut för olika hus. Testa ditt tak på otovo.se så får du se hur mycket el just din fastighet kan producera, och hur mycket du kan spara.

Kolla vad du kan spara


Är priset som Otovo ger bra?
Ja. Vi jämför priser från lokala installatörer i ditt område, och väljer den leverantör i vår plattform med högst betyg och lägst pris. Eftersom vi är en av Nordens ledande företag inom solceller, kan vi dessutom förhandla oss till extra konkurrenskraftiga priser åt våra kunder. Fortsätt gärna att läsa om pris på solceller.


Är det säkert och tryggt att ha solceller på taket?
Ja. Det finns en stor mängd regler för hur solceller ska installeras, och vi säkerställer att våra montörer är auktoriserade och följer dessa regler.


Är arbetet säkert för installatörerna?
Ja! Och detta är väldigt viktigt. Våra installatörer ska följa föreskrifter för höjdarbete, elarbete och annan god arbetssed i respektive hantverk de utför. Vi följer regelbundet upp detta med våra installatörer. Om du ser att vi kan förbättra detta arbete på något sätt, skriv gärna in på sol@otovo.se.


Är Otovo ett erfaret företag?
Ja. Hittills, i 2021 har vi installerat över 5000 solcellsanläggningar i Sverige och Norge. Otovo finns dessutom i många fler länder: Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien och Polen. Vi monterar anläggningar varje dag i samtliga länder!


Kan jag sälja ström om jag har solceller?
Ja. De dagar du producerar mer el än du själv förbrukar, så kan du sälja tillbaka överskottselen till elnätet.


Får jag bra villkor om jag väljer att sälja el till elnätet?
Ja. Du får priset som elbörsen Nord Pool bestämt.


Kan jag få minus på elräkningen?
Ja. I de perioder när du producerar och säljer mer el än du förbrukar så kan du få pengar tillbaka.


Är det lönsamt att ha en solcellsanläggning?
Ja! Det kan ta några år innan en solcellsanläggning blir lönsam. Vi har gjort en kalkyl baserat på ett par olika elpriser. Du kan använda samma räkneexempel och byta ut elpriset mot det du betalar per kWh, så kan du se hur många år det tar för din anläggning att bli lönsam. Kom ihåg att även antal solpaneler och effekt spelar roll. Osäker på antal solpaneler? Läs om hur stor solcellsanläggning du bör ha.


Kan jag byta elbolag från Tibber?
Ja, självklart kan du byta när du vill.


Om jag inte kan finansiera anläggningen helt kontant, kan jag få ett lån?
Ja, vi samarbetar med Santander Consumer Bank som erbjuder ett sollån till våra kunder. Prata med våra säljare så hjälper de dig.


Slipper jag att köpa ett batteri?
Ja. Här i Norden säljer vi helt enkelt bara tillbaka strömmen till elnätet. Om du däremot vill bli ännu mer självförsörjande och använda din egenproducerade el över hela dygnet, går det att lägga till ett solcellsbatteri.


Borde jag jämföra priser på solceller?
Ja, självklart är det alltid en bra idé. Otovo har hundratals installatörer som lägger upp sina priser i vår plattform, och vi jämför dem åt dig. Det är alltid smart att jämföra.


Om jag hittar någon som är billigare än Otovo, matchar ni priset då?
Har du redan fått en offert? Kontakta oss så tar vi fram en skräddarsydd offert baserad på den installatör i vår plattform som är billigast och har högst kundbetyg i ditt område. Självklart får du även vår Otovo-garanti, som är bland de bästa på marknaden, utan extra kostnad.


Har du fortfarande en fråga som du inte fått svar på?

Skicka gärna ett mail till sol@otovo.se. Förhoppningsvis blir svaret ja även på den frågan.

Kolla upp taket här!
Få offert
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Din länk har upphört att gälla
Snyggt! Kontrollera din e-post för magisk länk för att logga in.