Solceller på taket

Överväger du solpaneler på taket? Då bör du kontrollera din adress med Otovo. Vi jämför priserna på lokala installatörer så du får det bästa priset.

Kolla ditt tak här!

Otovo gör det enkelt och billigt med solceller. Det är enkelt att kolla potentialen för solpaneler på ditt tak med Otovo:

 • Klicka på Kolla ditt tak här!
 • Ange din adress
 • Vänta ett par sekunder

Efteråt får du se hur mycket el du kan producera på ditt tak under ett år. Du ser även hur mycket det kommer att kosta för installation. Om du väljer att leasa solceller så ser du ett månadsbelopp.

Vill du också spara pengar med solceller på taket? Kontrollera din adress hos oss idag!

Solpaneler på taket – därför får du bäst pris hos Otovo

Otovo är en unik plattform för solceller som kopplar dig till de bästa och billigaste installatörerna i närheten. Hos oss får du:

 • Bäst pris
 • Bäst kvalitet

Otovo-plattformen inhämtar de bästa priserna från installatörer nära dig. Efter att du angett din adress, kopplar vi ihop dig med den bästa installatören i området. På så sätt får du bäst kvalitet och bäst pris på solpaneler hos Otovo.

Kolla din adress

Passar solpaneler på mitt tak?

solpanel på tak

Det är det många som undrar! Frågan är väldigt enkel att svara på. Du behöver bara ange din adress på Otovo, ge oss lite info om ditt tak och sen fixar vi resten.

Många blir överraskade över hur mycket el de kan producera på sitt tak. En del kommer att kunna producera mer el än andra. Följande faktorer kommer att påverka antalet kWh:

 • Takytans riktning
 • Storlek på taket
 • Antal paneler
 • Typ av panel
 • Solförhållanden

Det är enkelt att kontrollera din adress hos oss. Vi rekommenderar typ och antal paneler, men det kan du givetvis även justera själv. Hos oss är det enkelt att beställa den solcellsanläggning som passar för dig.

Läs mer om de olika faktorerna nedan.

Takytans riktning

Som regel har hus och bostäder takytor i flera riktningar, och det är klokt att välja den som har bäst solförhållanden. Efter att du angett din adress hos oss, väljer du vilken takyta du vill ha din panel på. Därefter väljer du den takyta som är riktad mest söderut.

Generellt är det så att takytor som pekar söderut får mest sol. Men takytor som pekar åt väst eller öst är också goda val. Man bör alltså helst undvika solpaneler på takytor som är riktade mot norr.

Vill du ha så många solceller som möjligt? Då kan du givetvis ha på paneler på ytor i alla riktningar. Om du dock bara ska välja en yta, så bör du undvika ytan som pekar norrut.

Storlek på taket

Storleken på taket avgör hur många paneler du maximalt kan få plats med. Fler solpaneler på taket innebär att du kan producera mer el. Hela anläggningen får då ett något högre pris, men det finns även mer att spara. Därför är detta en viktig faktor.

Ofta är det stora takytor i bostadsrättsföreningar, kontorsbyggnader, idrottshallar och liknande. Här kan det finnas mycket att spara för boende och hyrestagare. Exempelvis kan flera dela på anläggningen.

Antal paneler

När du anger din adress hos oss, tar vi reda på hur många paneler du har plats till. Du får även rekommenderat hur många du bör ha. Max antal kallar vi Ekonomi då du sparar mest på det.

Det lägsta antalet kallar vi Starter. Detta kan du välja om du är osäker på hur många du behöver. Färre antal paneler än detta kommer dessvärre inte att producera tillräckligt med el.

Typ av panel

Hos Otovo kan du välja mellan solpaneler i olika prisklasser till ditt tak. Alla är givetvis av hög kvalitet. Det innebär att alla typer kommer att producera mycket el, och att de även kommer att fortsätta leverera över tid.

Samtidigt får du den bästa prestandan med våra bästa paneler. Då betalar du lite mer per panel, men kommer samtidigt att producera mer el. Vår allra bästa panel, Performance, har marknadens högsta prestanda. Performance producerar hela 375 watt per panel.

Premium levererar 360 watt och är bland de bästa solcellerna från de mest erkända producenterna. Här får du bra balans mellan prestanda och pris. Standard levererar 320 watt. Här får du en solpanel på taket av hög kvalitet till låga priser.

Solförhållanden

Solförhållandena där du bor är givetvis också en viktig faktor. Här snackar vi både om solförhållandena i ditt område och solförhållandena för din bostad. Du behöver så klart inte känna till detta på förhand.

Om du söker upp din adress hos oss, hittar vi snabbt solförhållandena som gäller för ditt tak. På så sätt får du snabbt reda på hur mycket el du kan producera om året. Många blir överraskade över hur mycket ström de kan producera där hemma.

En del har kanske tänkt att det inte är tillräckligt med sol där de bor, men ofta är detta fel. Faktiskt har många städer i Sverige bättre solförhållanden än städer längre söderut i Europa, som exempelvis Berlin och Prag. Dessutom är solceller bäst i kallt klimat. Därför är solceller i Sverige en förnuftig och framtidsinriktad investering.

Vill du veta ditt taks potential? Då klickar du nedan och anger din adress, svaret får du på bara några sekunder.

Kolla ditt tak här!

Därför bör du ha solceller på taket

solpanel på tak

Är du osäker på om solceller är något för dig? Det finns många fördelar med solceller. Här kan du läsa mer om dem.

Goda anledningar till att ha solceller:

 • Du betalar mindre för elen
 • Du bidrar till att rädda klimatet
 • Du kan sälja elen du inte använder
 • Du får skattereduktion för att installera grön teknik

Du betalar mindre för elen

Är du trött på höga elpriser? Med solpaneler på taket får du det bästa och billigaste elpriset.

Många av våra kunder har sparat flera tusen på sin elräkning. Med Otovo betalar du mindre för elen.

Du bidrar till att rädda klimatet

Solenergi är förnybar energi. Det är just det vi behöver om vi ska nå Sveriges klimatmål. Vi måste byta ut förorenad energi mot ren energi. Med solceller från Otovo bidrar du till att rädda klimatet.

Du kan sälja elen du inte använder

Flera av våra kunder producerar mer el än de förbrukar. Den elen är inte “bortkastad”. Elbolaget köper den av dig och säljer den sedan vidare till dina grannar. Det sker automatiskt.

Du får skattereduktion för att installera grön teknik

Regeringen vill främja det gröna skiftet, och du får därför skattereduktion för att installera grön teknik hemma. Skattereduktionen är på upp till 50 000 kronor. Fråga oss gärna om du undrar något gällande ansökan!

Pris för solpaneler på taket: Vad kostar det?

solpanel på tak

Vad kostar solceller? Många undrar just det. Priset för solpaneler är unikt för ditt tak och det beror på:

 • Storleken på taket
 • Hur många paneler du vill ha
 • Vilken typ av panel du väljer

Därför kan vi inte ge dig ett konkret svar innan du har kontrollerat ditt tak. Det gör du helt enkelt genom att söka upp din adress hos oss. Då får du en prisuppskattning för både köp och leasing.

Därefter väljer du antal paneler och paneltyp. Du kan även välja mellan köp och leasing. Om du väljer leasing kommer priset att ändras från ett engångbelopp till ett månadsbelopp. Du väljer själv vilket betalningsalternativ som passar bäst för dig.

Du kan välja mellan köp och leasing

Hos Otovo vill vi göra solceller tillgängliga för alla. För en del kan kostnaden för köp vara dyr där och då. Vill du ha solceller, men tycker att det kostar för mycket? Då är leasing den perfekta lösningen.

Med leasing betalar du ingenting för installation. Du behöver bara betala ett månadsbelopp, resten fixar vi. Priset på hyran beror på anläggningens storlek, men börjar från 349:- för de minsta. På så sätt kan du få solceller på ditt tak utan att behöva spara eller avsätta pengar.

Kolla din adress här

Solpaneler på taket med Otovo Garanti

Hos oss får du “Otovo Garanti”. Vanligtvis erbjuder leverantörer 5 års garanti. Otovo har valt att dubbla den. Hos oss får du en garanti som varar i hela 10 år, inkluderat i priset.

Leasing med 20 års garanti

Om du väljer att leasa solceller så får du garanti under hela leasingperioden på 20 år. Den är så klart inkluderad i priset. Du behöver med andra ord bara betala månadshyran – 20 års garanti får du med på köpet.

Varför har Otovo så bra garantier?

För det första vill vi att du som kund ska slippa att bekymra dig. Med garantin kan du vara trygg med att vi ställer upp om något skulle gå fel. För det andra visar garantin hur säkra vi är på att våra solceller är av yttersta kvalitet. Vi vet att våra Otovo-certifierade installatörer är de bästa i landet och att alla dina solceller är i trygga och erfarna händer.

Vad betyder “funktionsgaranti”?

Funktionsgaranti betyder att vi garanterar att alla delar av solcellsanläggningen ska fungera i mer än 10 eller 20 år. Med andra ord kan du vara trygg med våra solpaneler på taket. Garantin täcker alla komponenter. Om en komponent skulle gå sönder, ordnar vi med reparation eller byte av delar.

Vi tar givetvis kostnaden för båda delar.

Detta täcker garantin

Garantin täcker alla komponenter, arbetstimmarna för reparationen och eventuella kostnader vid frakt. Reparationen kommer givetvis utföras av en Otovo-certifierad tekniker eller installatör. De här komponenterna täcks:

 • Solpaneler
 • Monteringsutrustning (krokar, skenor och klämmor)
 • Inverter / omformare / växelriktare
 • Optimizer
 • Kablar och kontakter
 • Brytare

Solpaneler på taket – bäst pris med Otovo

Tror du att solceller är något för dig? Då bör du kontrollera din adress hos oss. Då får du snabbt reda på vad det kommer att kosta, och hur mycket el du kan producera.

Vanliga frågor

Hur fungerar en solpanel?

Solpanel är en panel bestående av solceller. Dessa solceller gör om solljuset som träffar panelen till elektrisk energi som vi kan använda. Med hjälp av fotovoltaisk effekt klarar solpanelerna att göra om solenergi till elektrisk ström. Energin i solljuset består av fotoner, och när de träffar solcellerna frigörs elektronerna så att de rör sig och skapar el.

Energin som skapas bildar en spänning mellan två lager av kisel. Dessa två lager är täckta med två olika ämne: fosfor i det ena och bor i det andra. Energin som skapas av solpanelerna kan användas direkt i elektroniska apparater, lagras i batterier eller transporteras till användare via ett elnät.

Läs mer om hur solceller fungerar här.

Vilka typer av solceller levererar ni?

Det finns flera olika typer av solpaneler. Hos Otovo är solpanelerna gjorda av kisel. Välj mellan tre olika typer: Standard, Premium och Performance. Solpanelerna Standard har en effekt på 320 Wp. Premiumpanelerna ger 360 Wp och solpanelerna Performance har 400 Wp. Alla solpaneler har ett svart utseende.

Läs mer om de olika solpanelerna här.

Hur mycket kostar solpanel från Otovo per år?

Vad priset för solceller per år påverkas av flera faktorer, bland annat om du väljer att köpa eller att leasa solcellerna. Köper du handlar det om en engångssumma som du betalar för både solcellerna och installation.

Om du leasar betalar du ingenting för installation men en fast summa i månaden. Priset per månad börjar från 349 kr för de minsta. Kostnader per år för solpanelerna blir således månadssumman gånger 12 (som i 12 månader).

Vad är solpanelernas verkningsgrad?
Hur stor verkningsgrad solcellerna har påverkas av flera faktorer. Verkningsgraden påverkas bland annat av teknologin som används, nederbörd, temperatur och solinstrålning.

Om du bor i Sverige kommer solcellerna att producera 650 till 1 000 kWh per år, och solceller i Sverige kan producera lika mycket eller mer el som städer längre söderut.

Läs mer om vad solcellernas verkningsgrad påverkas av här.

Vilka installatörer använder ni?

Alla installatörer hos oss är Otovo-certifierade. Det innebär att de är särskilt utvalda och certifierade för att uppfylla de högsta kraven på hälsa, miljö och säkerhet samt det bästa priset på marknaden. Därmed kan du vara trygg med att din installation av solceller utförs på rätt sätt.

Varifrån kommer Otovo?

Otovo startade i Norge, men har sedan växt till Sverige och finns nu i flera europeiska länder. Vi vill att alla som vill ska få producera grön solenergi hemma hos sig själv. Otovo hjälper människor i Sverige, Polen, Frankrike, Spanien och Italien med att installera solceller. Nu kan fler och fler spara pengar och producera sin egen solenergi.

Vi är stolta över att kunna bidra till ett grönare Europa med lägre elräkningar.

Hur vet jag hur mycket el min solcellsanläggning kan producera?

Efter att du kontrollerat ditt tak hos oss får du upp en beräkning på hur mycket el dina solceller kan producera efter installation. Detta står uppfört i årlig produktion (angivet i kWh). Då kan du enkelt jämföra med hur mycket el du förbrukar per år.

Efter installation kan du även se hur mycket el dina solceller producerar i Otovo-appen. Där finns det en översikt över effekt just nu. Du kan även se produktion och förbrukning i kWh. I appen finns det nyttiga grafer som visar produktionen per månad och år.

I tillägg kan du se när på dagen dina solceller ger bäst effekt.

För vem passar solceller?

Solceller passar för alla som vill spara pengar på el, och som vill producera sin egen förnybara el på taket. Det enda du behöver är ett tak som vi kan installera solpanelerna på. Ett hus, en sommarstuga eller en villa med solceller på taket kan spara mycket under ett år.

Om du använder Otovo får du det billigaste priset på solceller och installation. Du kan till och med leasa solceller, då slipper du att betala för installation. Priset för de minsta anläggningarna börjar från 349:- per månad.


Kolla ditt tak här!
You’ve successfully subscribed to Otovo-bloggen
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.